Kedves olvasóink és hallgatóink!
A mai nappal egy újabb lépést teszünk annak érdekében, hogy híreink, műsoraink minél hatékonyabban és minél inkább felhasználóbarát módon jussanak el önökhöz. Szolgáltatásunkkal egyben úttörő szerepet is vállaltunk a vajdasági magyar médiatérben.
A Szabad Magyar Szó Rádió ezentúl a https://radio.szabadmagyarszo.com címen érhető el. Műsoraink sokféle eszközön lejátszhatók: számítógép, tablet, okostelefon, autórádió (eszközfüggő), okostelevízió stb. Az általunk felépített hibrid rendszernek köszönhetően nem okvetlenül szükséges podcast alkalmazást telepíteni, az adások internetböngészőből is elérhetők. Ennek ellenére több okból is érdemes feltelepíteni a podcast lejátaszót. Erre elsősorban az okostelefon tulajdonosok figyelmét szeretnénk felhívni, de a fent felsorolt eszközök szinte mindegyikére létezik alkalmazás. A telepítésre vonatkozó útmutató megtalálható az SzMSz Rádió új honlapján. A podcast alkalmazásban fel kell iratkozni csatornáinkra, ezt követően a rendszer már automatikusan küld értesítést minden egyes új műsorról. Ezáltal műsoraink bárhol, bármikor lejátszhatók, akár újra és újra is, és ehhez még folyamatos internetkapcsolat sem szükséges.
Természetesen számos rádióállomás sugározza műsorait interneten ún. real-time, azaz valós időben, sőt olyan is akad, amelyik valamely video- vagy hangmegosztó portálra feltölti korábbi műsorait. Viszont a podcast technológia sokkal több lehetőséget biztosít és gyakorlatilag mindenki számára elérhetővé, egyúttal nagyon kényelmessé is teszi az interneten található rádióműsorok lejátszását, olyankor is, ha éppen nem áll rendelkezésre internetkapcsolat. Annak ellenére, hogy a technológia már több mint tíz éves, ilyen szolgáltatást Vajdaságban magyar nyelven nekünk komolyabb utánajárás után sem igazán sikerült találni.
Amint említettük, a technológia korántsem új. Azok a vajdasági médiaszakemberek, akik a közelmúltig létező, de mára gyakorlatilag teljesen megsemmisített és magyarul is műsorokat sugárzó helyi, vagy körzeti közszolgálati rádiók munkatársai voltak, hosszú éveken keresztül igyekeztek a döntéshozók figyelmét a digitalizációra irányítani. Ez alatt pedig nemcsak a műsorsugárzás módjának digitalizációját kell érteni, hanem azon rádióarchívumok digitalizációját is, amelyek analóg hanghordozókon vannak. Az MNT Vajdasági Magyar Médiastratégia 2011-2016 elnevezésű dokumentumában is nagy hangsúlyt fektettek a digitális átállásra, a hangarchívumok digitalizálására, valamint egy vajdasági magyar rádióhálózat létrehozására. Sajnos ez utóbbi már soha nem fog megvalósulni, hiszen már nem igazán maradt mit hálózatba kötni. Ugyanis abban az időszakban, amelyre a dokumentum vonatkozik, és leginkább épp 2016-ban, mire a stratégiának meg kellett volna valósulnia, a magyar nyelven is műsorokat sugárzó helyi és regionális rádióadók többsége, (tíznél is több!) megszűnt. Vélhetően archívumaik is elvesztek. Ezáltal pedig pótolhatatlan kár érte a vajdasági magyarságot.
A Szabad Magyar Szó Rádió által most bevezetett podcast technológiának köszönhetően viszont a műsorok azonnal egy digitális archívum részévé és bármikor újra lejátszható közkinccsé válnak. Az SzMSz Rádió jelenleg két csatornán sugároz, az egyiken hírműsorokat, a másikon pedig közéleti műsorokat. Hamarosan egy harmadik csatornát is elindítunk, melyen szórakoztató tartalmakat talál majd a hallgató. Ezért ne csak olvasson, hanem hallgasson is bennünket és iratkozzon fel podcast csatornánkra!


http://szabadmagyarszo.com/2017/07/30/mediaujdonsag-vajdasagban/,  2017. július 30. 15:00