2017. július 5., szerda

Tomanova Makanova: Brutalni pritisci SNS-a i Pavela Surovog na Nacionalni savet

"Iza svega stoji težnja SNS-a da sve, pa čak i nacionalni saveti, bude pod njihovom kontrolom"


Predsednica Nacionalnog saveta Slovaka Ana Tomanova Makanova optužila je danas Srpsku naprednu stranku (SNS), kao i predsednika stranke “Slovaci napred” Pavela Surovog da na brutalne načine zastrašuju i vrše pritisak na članove tog saveta, s ciljem da preuzmu većinu u njemu i ocenila da na taj način “narušavaju vekovno dobre međunacionalne odnose”.
Ana Tomanova Makanova je u saopštenju za javnost navela da sednica Nacionalnog saveta Slovaka, koja je trebalo da se 1. jula održi u mestu Lug u Vojvodini nije održana zbog nedostatka kvoruma, a kvoruma nije bilo zbog, kako je navela, pritisaka koje su članovi saveta dobijali od predstavnika SNS-a i Pavela Surovog.
“Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine sa velikom zabrinutošću upozorava nadležne republičke, pokrajinske i lokalne organe vlasti, međunarodne institucije, nevladine institucije, najširu javnost i medije o događanjima uoči održavanja sednice Nacionalnog saveta Slovaka. Nemili događaji koji su se desili u više slovačkih mesta govore u prilog činjenici da se nastavlja pritisak na članove saveta, kako bi se promenila izborna volja pripadnika slovačke nacionalne manjine i degradirao rad Nacionalnog saveta”, navela je Ana Tomanova Makanova.
Ona je podsetila da je Nacionalni savet Slovaka izabran na direktnim demokratskim izborima, u skladu sa važećim zakonima, te samim tim predstavlja legitiman organ kulturne autonomije pripadnika slovačke nacionalne manjine u Srbiji.
Navela je da su u Kovačici najviši predstavnici opštinske uprave i SNS-a vršenjem pritisaka, dolaskom u privatne domove pojedinih članova saveta, neprekidnim telefonskim pozivima, zastrašivanjem, i pretnjama da će ostati bez zaposlenja, “zabranili” članovima Nacionalnog saveta da dođu na sednicu, kao i da traže zaštitu i da prijave verbalne pritiske i pretnje.
U Staroj Pazovi je istim metodama, pritiskom predstavnika SNS-a, sprečen dolazak članova Saveta u Lug, a u Bačkom Petrovcu su na članove Nacionalog saveta vršeni pritisci od strane visokih funkcionera opštinske uprave i SNS-a da ne dođu na sednicu Saveta, navela je Ana Tomanova Makanova.
“U Bačkom Petrovcu, putem ucenjivanja, pretnji, telefonskog uznemiravanja, njima se pridružuje i predsednik slovačke političke stranke ‘Slovaci napred’ i član Nacionalnog saveta Pavel Surovi, koji je iskoristio sve metode pritiska dolazeći na radno mesto članova Nacionalnog saveta i u njihove privatne kuće, ne libeći se da zloupotrebljava čak i maloletnu decu zaustavljajući ih na ulici i dajući im novine sa njegovim likom i zahtevom da ih preda roditeljima”, navela je Ana Tomanova Makanova.
Dodala je da je Surovi na dan održavanja sednice izazvao incident pokušavajući da zloupotrebi Festival meda i gostoprimstvo meštana Luga i brojnih gostiju da na glavnoj ulici izloži plakate protiv nje, na šta su organizatori festivala burno reagovali, pozvali policiju i Surovog udaljili sa mesta događaja i sprečili ga u njegovoj nameri izazivanja skandala.
Ana Tomanova Makanova je ocenila da se na taj način u rad nacionalnih saveta uvodi stranačka borba, političko rivalstvo, a pre svega težnja SNS-a da sve, pa čak i nacionalni saveti, bude pod njihovom kontrolom.
Prema njenim rečima, na taj način se stvara osećaj ugroženosti, nesigurnosti i straha za budućnost i perspektivu slovačke nacionalne zajednice u Srbiji.
“Još šokantnija je činjenica da se ove nasilne metode dešavaju u vreme aktivnog donošenja novih zakona – Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina i Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina u Srbiji, kada se u okviru pregovora o pristupanju Srbije EU intenzivno pišu izveštaji o sprovođenju Akcionog plana za nacionalne manjine u okviru poglavlja 23 u kome se, između ostalog, govori o ljudskim pravima, demokratiji i pravnoj državi, koji su garant svih ljudskih prava. Sva ova prava su, na žalost, ovim nemilim događajima ozbiljno ugrožena”, navela je Ana Tomanova Makanova.
Podsetila je da je Nacionalni savet Slovaka sličnu situaciju već doživeo 10. novembra 2015. godine u Kovačici, kada je nasilnim putem pripremana nova većina u Nacionalnom savetu istim nedemokratskim i necivilizacijskim metodama, gde je takođe glavni akter bio Pavel Surovi uz svesrdnu podršku članova i funkcionera SNS-a.
“Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine smatra da nadležni državni organi moraju da stvore uslove za normalan redovan rad Nacionalnog saveta i da zaustave svaki oblik pritisaka, pretnji i nasilja na sve članove Saveta i članove njihovih porodica, jer svako ima pravo da izrazi svoju nacionalnu i versku pripadnost, svoj stav i mišljenje, da se slobodno kreće u slobodnoj državi i da ne mora da strepi i brine za svoje radno mesto, bezbednost i zdravlje svoje, svojih porodica, dece i njihovu budućnost”, poručila je Ana Tomanova Makanova.
Ona je upitala da li će Slovaci u Srbiji živeti slobodno i bezbedno, zajedno sa većinskim narodom i pripadnicima drugih nacionalnih manjina, ili će biti prinuđeni da traže drugo mesto za slobodan i bezbedan život.
“Hoćemo li očuvati pravo na sopstveni identitet, ili će nas progutati politički mrak?”, kazala je Ana Tomanova Makanova.
(Autonomija) 
04 Jul 2017
http://www.autonomija.info/tomanova-makanova-brutalni-pritisci-sns-a-i-pavela-surovog-na-nacionalni-savet.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése