2017. július 28., péntek

Mi a fontosabb: a külhoni magyar vállalkozások vagy a határon túli foci?

 

Háromszor annyi pénzt költ a magyar kormány a határon túli focira, mint amennyi támogatásra pályázhatnak a külhoni magyar vállalkozók. Ráadásul ez a külhoni magyar családi vállalkozások éve.

Összesen 3 milliárd forintot költ különböző hazai és határon túli fociklubok, illetve utánpótlás-programok támogatására a kormány, ez derül ki a Magyar Közlönyből. A legtöbb pénz: 1,8 milliárd forint a szlovák második ligában szereplő Komáromi Football Clubhoz megy, több mint 413 millió forint jut a Székelyföld Labdarúgó Akadémiának és alközpontjainak, és a harmadik osztályban szereplő kazincbarcikai fociklub is kap 492 millió forintot, tudósít a HírTv.
Az idén 830 millió forinttal támogatja a kormányzat pályázat alapján a Kárpát-medencében működő külhoni magyar vállalkozókat – jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Potápi Árpád János emlékeztetett arra, hogy az államtitkárság 2017-et a külhoni magyar családi vállalkozások évévé nyilvánította. A tenderek benyújtási határideje július 31. A fiatal vállalkozók és a családi vállalkozások 2 millió és 6 millió forint közötti összegre pályázhatnak, írja az MTI.
 Mint elmondta, a kutatások szerint mintegy 40 ezer magyar családi vállalkozás működik a határokon túl a Kárpát-medencében. A többségében kisvállalkozások által foglalkoztatottak 92 százalékban szintén magyarok. Az idei tenderkiírás nyomán 600 millió forintot használhatnak fel a családi vállalkozások, 230 millió forintot a fiatal vállalkozók. Ezek jellemzően a mezőgazdaság, a feldolgozóipar és a turizmus-vendéglátás területén tevékenykednek. Az idei támogatások szinte minden vállalkozásfejlesztési célra felhasználhatóak, kivéve az ingatlanvásárlást és –felújítást.
A fociba ömlesztett pénzek ezzel ellentétben éppen ingatlanvásárlásra és stadion felújításra használhatók. Milyen volna az arány, ha ez nem a külhoni magyar vállalkozások éve lenne?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése