2017. július 26., szerda

Pásztor! Kövesse kedves Ácó barátja példáját: szervezzen közvitát (vagy inkább népszavazást) Délvidék státusáról!

 

 

Pásztor István, noha Önre és pártjára a délvidéki magyarság legfeljebb 20-25 százaléka szokott szavazni (kb. 50 százalék otthon marad, 25-30 százalék más magyar vagy sajnos szerb pártnak szavaz bizalmat, Önnek pedig megmarad a voksok egyötöde, vagy max. egynegyede), a demokrácia tökéletlenségének köszönhetően Ön ezzel az eredménnyel az egész itteni magyarság nevében beszélhet. A szerbek is a VMSZ-szel egyenlítik ki a délvidéki magyarságot, ami rendkívül kellemetlen és megalázó a nemzettársaink 75-80 százaléka számára.

De ha már így alakultak a dolgok, s ha már Ön úgy látta jónak, hogy paktumot kössön a sokak szerint háborús bűnös radikális párt egykori prominensével, Aleksandar Vučićtyal, itt az alkalom, hogy végre bebizonyítsa, tényleg igazat mondott, amikor azt állította, a magyarjaink érdekében lépett erre a szövetségre.
Vučić, akit Ön az egyik rendezvényen kedves Ácónak szólított, belső párbeszédet, illetve közvitát helyezett kilátásba Koszovó státusáról. Igaz, egyelőre nem világos, hogyan fest majd a gyakorlatban ez a közvita. Ha szó szerint értelmezzük a fogalmat, az egész lakosságot felölelő vitára, álláspontok ütköztetésére gondolhatunk, amelynek logikus fináléja ugyebár a népszavazás kellene, hogy legyen. (Lehet, hogy Vučić ezt nem éppen így képzelte el, és esze ágában sincs megkérdeznie a saját népét, de attól még a közvita definíciója nem változik meg.).
Akárhogyis, most amikor lassan eldőlni látszik Koszovó kérdése, életbevágóan fontos lenne legalább azonos szintre emelni Délvidék témáját. Pásztor, amennyiben Ön úgy érzi, a szerb alkotmányt sértené azzal, ha előhozakodna a határrevízió lehetőségével és szükségességével, a legkevesebb, ami elvárható lenne Öntől az, hogy lenyomja Ácó torkán a széles körű magyar autonómia bevezetésére irányuló követelést, amely egyébként valamilyen formában még a VMSZ programjában is szerepel.
Mivel az Ön pártja (ezúttal hadd ne részletezzük, milyen módon) birtokába vette a komplett délvidéki magyar választói névjegyzéket, tehát gyakorlatilag mindannyiunk személyes adataival rendelkezik, Önök számára igazán nem jelentene problémát népszavazást szervezni a teljes itteni magyarság számára.
A következő kérdéseket tartalmazó referendum talán az Ön kedves Ácó barátja szemében is legitim lenne (még ha egyáltalán nem is tetszene neki):
  1. Szükségesnek tartja-e, hogy azok a városok-községek, ahol a magyarok abszolút vagy relatív többséget alkotnak, széles körű autonómiát élvezzenek?
  2. Egyetért-e azzal, hogy egy ilyen státusból kifolyólag az említett városok-községek területén befolyt adó (pl.) 70 százaléka megmaradjon helyben, a szerb államot pedig csak 30 százalék illesse meg?
  3. Egyetért-e azzal, hogy az említett városok-községek területén a foglalkoztatás során abszolút előnyt élvezzenek a magyarul (is) beszélő polgárok (pontossabban: a magyar nyelv tudása egyik alapfeltételként szerepeljen a pályázatoknál)?
  4. Egyetért-e azzal, hogy az említett városok-községek területén egyetlen hektárnyi termőföld sem kerülhessen külföldiek kezébe, ha pedig a szerb állam már megkötött velük ilyen szerződéseket azokat azonnal érvénytelenítsék?
  5. Egyetért-e azzal, hogy az említett városok-községek területén egyetlen migráns sem tartózkodhasson? Az itt levők azonnal távozzanak, valamint kerítés épülhessen a további invázió ellen, amelynek megvédésében külön kiképzett polgárőrség és önkéntesek szükség esetén erőszakot is alkalmazhassanak?
  6. Egyetért-e azzal, hogy a szerb állam kötelezze magát a szórványmagyarság emberi jogainak szigorú betartására, és a szórványban élő magyarokat érő legkisebb inzultusért kemény börtönbüntetés járjon?
Tehát ezekre a közérthető kérdésekre adna választ a teljes délvidéki magyarság. Pásztor, reméljük, ezzel segítettünk Önnek és az embereinek. (Ildit, Ákit, Ottót, Karcsit, Mártit stb. megkíméltük a fejtöréstől.).
Ha a magyarjaink túlnyomó többsége igennel válaszolna, azt nem hagyhatná figyelmen kívül sem az Ön Ácója, sem a magyar miniszterelnök (bárki is legyen az a jövő évi választások után).
Pásztor, kérjük, ne hagyja veszni Délvidéket. Ez most egy újabb esély, hogy megmentse a magyarjainkat (vagy legalább küzdjön értük), akik rengeteget szenvednek Európa utolsó országában. (Pár száz pótkocsi társfinanszírozása nem oldja meg a sorsukat.).
Pásztor, ez Ön számára is egy nagy (és talán utolsó) lehetőség, hogy jóvátegye azt a kárt, amit a pártjával együtt okozott az itteni magyarságnak. Cselekedjen, ha nem akarja, hogy az utókor úgy emlegesse Önt, mint egy…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése