2017. szeptember 9., szombat

Ágoston András beállt szekértolónak az autonómiát ellenző és a migránsokat simogatók táborába?

 
 
Talán hihetetlenül hangzik a címben megfogalmazott mondat, de ha azt a logikát alkalmazzuk amit Ágoston használt a VMDK  balliberálisozásánál, akkor ott lyukadunk ki! Mert mi történt? Ágoston András hírlevelében balliberálisnak nyilvánította a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségét, csupán azért mert a vajdasági parlamentben kiállt a teljes és egyenrangú nemzeti közösségi nyelvhasználatért, ott ahol e kérdésben az általa pártolt vajdasági egypárt, nem támogatván a VMDK javaslatát csúnyán alulmaradt.

Természetesen ez már magában egy nonszensz, már csak azért is mert a VMDK délvidéki magyar nemzeti párt, ami eleve a jobboldalt jelenti. De ez nem zavarta meg Ágostont a merész társítások kiépítésében!

Nézzük csak mit is társít össze: mivel a VMDK a Magyar Mozgalommal (akik Ágoston szerint ballibek) közösen indult a választásokon és csak a szerb “balos” ellenzékre számíthat a hazai politikai színtéren, így maga a VMDK is balliberális!

Tudjuk mi nagyon jól, hogy a hirlevele elsősorban a magyarországi döntéshozóknak szól, akik nincsenek “képben” a délvidéki eseményekkel. Mondjuk ezért hallgatja el Ágoston azt a tényt is, hogy a VMDK javaslatát még a Szerb Radikális Párt képviselői is támogatták, akikre nem igazán lehet rásütni a balliberális jelzőt! Vagy éppenséggel azt is elhallgatja, hogy a vajdasági egypárt koalíciós partnere az a Szerb Szocialista Párt aki teljes mértékben a valamikori szerb Kommunista Párt jogutódjának tartja magát és tagja a baloldali, szocialista internacionálénak. Ők már nem ballibek? - kérdezhetnénk Ágostontól.

Csakhogy ez már nem a 15. század ahol a hír elsőbbségének nagyobb jelentősége volt mint a hír igazság tartalmának. Ma a 21. században van internet, a hírek gyorsan utaznak és több hírcsatornát is konzultálni lehet. Végső soron, mi is lehozzuk a VMDK Hírmondóban  a téma kapcsán megjelent cikkeket.

De, térjünk vissza az eredeti témához! Ágoston társítási logikáját követve, azonban sokkal nagyobb tényszerűséggel nyugodtan kijelenthetjük, hogy Ágoston András beállt az autonómia ellenzők és a migránsokat simogatók szekértoló táborába.

Merthogy nem is olyan rég a vajdasági egypárt elnöke a Večernje Novosti szerbiai napilapnak nyilatkozva azt mondta nem fogják követelni a magyar területi autonómiát, a kulturális autonómiának csúfolt nemzeti tanácsokról szóló törvény kapcsán más fórumokon nyilatkozva azt mondta ott meg csak azt kérik emeljék vissza más formában azokat a tételeket, amelyeket a szerbiai alkotmánybíróság (AB) megnyirbált.
Igen, jól emlékszik az olvasónk,  az az a törvény amire Ágoston András is azt mondta nem jelent autonómiát! Vagy már meggondolta magát? Hírtelen belátta tévedését és megvilágosodott?

De ezt mondhatnánk a Vajdaság autonómiájára is. Mert a vajdasági magyar egypárt, akit most Ágoston pártol,  a Vajdaság autonómiáját a nemzeti autonómia fölé emelte, a Fidesz- KDNP listáján mandátumhoz jutó európai parlamenti képviselője a szerbiai országjelentés során azt állította a Vajdaság elegendő keret a nemzetiségi jogok érvényesítésére, példaértékű ahogyan gondot visel a nemzeti közösségek jogairól, hat hivatalos nyelv egyenrangú használata van alkalmazásban etc. Amint ez a gyakorlatban is  bebizonyosodott, mindez nem igaz. Kirakat, amire a VMDK már többször is felhívta a figyelmet.  

Migránskérdésben is hasonló a “következetesség”. Budapesten nemmel szavaztak a kvótareferendumon, de Szerbiában, pláne Belgrádban  már csendben vannak és nem igazán tiltakoznak koalíciós partnereiknél a migránsok betelepítése ellen délvidéki magyar falvakba, városokba. Ha meg nagy nehezen a közvélemény és az ellenzéki magyar szervezetek nyomása miatt aláírásgyűjtésbe és látszatcselekvésbe kezdenek, akkor megengedik koalíciós partnerüknek, hogy leszavazza őket. Nem is igazán tiltakoznak, hanem minden következmény nélkül engedik őket, hogy azt csináljanak magyar településeinkkel amit csak akarnak. Tehát ha tömören fogalmaznánk, a vajdasági magyar egypárt Szerbiában igen langyosan kezeli a migránskérdést, és hallgatásával beleegyezését adja Szerbia migránsokat simogató politikájához.

Továbbá, egyenesen elképesztő az a magyarázat mi szerint a fordító szolgálat a “ludas” amiért nem tudjuk  teljes mértékben használni a szerbiai alkotmány, a vajdasági statútum, a nyelvtörvény és a nemzetközi egyezmények által is szavatolt nyelvhasználati jogokat. Mert  ez a magyarázat azon a szinten van mint amikor a hivatalnok azt mondja azért nem tud kiadni egy magyar nyelvű igazolást mert nincsen beépítve a magyar nyelv a számítógépjébe és nincsen neki magyar billentyűzete.
   

Ami ennél is elképesztőbb, hogy ezeket a magyarázatokat azok szajkózzák akiknek az volna a feladata, hogy érvényre juttassák azokat a jogokat amik megilletnek bennünket!

Például az a Szakállas Zsolt aki a vajdasági magyar egypárt politikusa és az Oktatási és Nemzeti Közösségi titkárság titkárhelyettese (Nyilas Mihály, szintén egypárti politikus helyettese) és aki azt állította a nemzeti közösségek egyenrangúságával foglalkozó parlamenti bizottság ülésén a VMDK javaslatának az elfogadása akadályozhatja a parlament munkáját, meg egyébként is az EU-ban sincs olyan, hogy mindent minden nyelvre lefordítanak, de beszélhetnénk a vajdasági magyar egypárt frakcióvezetőjéről is aki nem tartotta fontosnak a részvételét az említett parlamenti bizottság ülésén, annyira érdekelte a téma (ha indokoltan volt távol, amiről nincsen információnk, ebben az esetben elnézést kérünk tőle), vagy éppenséggel említést tehetünk arról a a politikusról is aki a vajdasági magyar egypárt  és a tartományi parlament elnöke aki szintén ezen a nyomon sorakoztatta fel magyarázatait.

A rendelkezésükre volt 17 év hatalmi pozíció, illetve 100 nap a beadvány átvétele óta, hogy elgondolkodjanak a kérdés megoldásán.

Erre fő mi történik? Az egypárt elnöke megkéri a VMDK képviselőjét vonja vissza a javaslatát! A szerb koalíciós partnerei pedig kijelentik nyitottak a VMDK javaslata iránt, de a képviselőház elnökének és  pártjának meglátására hagyatkozva ők is tartózkodni fognak, amivel nem teremtődtek meg a feltételek az elegendő igenekhez és a javaslat elfogadásához. Természetesen Ágoston erről egy szót sem említ, finoman kikerüli az igazságot.
Mit lehet mindebből tanulságként levonni? Például a következőket:
  1. Ágoston mindenkire aki nem a vajdasági magyar egypárt szekértolója rábiggyeszti a balliberális jelzőt.
  2. Ágoston az egypárt miatt most a valamikori énjével és az általa képviselt politikai állaspontokkal került ellentétbe.
  3. Ha a nemzeti ügyek és a pártpolitika között kell dönteni akkor az egypártnál a párt szempont az erősebb.
  4. A vajdasági magyar egypárt a “minden áron a hatalomban lenni” hozzáállás és  a “nagy pénzosztók” szerepében való tetszelgés  miatt teljesen eltért  azoktól az értékektől ami egy nemzeti közösségi pártot tesz azzá ami. Egyszerűen már nem tudja/ akarja ellátni a közösségi feladatát.
  5. Ha már valami annyira elhasználódik, hogy nincsen neki használati/gyakorlati jelentősége akkor azt  vagy megjavítják (ha lehet), vagy kidobják és vesznek helyette újat.
  6. Az ilyen felhatalmazásokkal rendelkező Vajdaság nem lehet a nemzeti közösségek védelmezője.
VMDK PRESS
2017. szeptember 8. 
 
Dokumentumok:
  1. A VMSZ nem szavazta meg a magyar nyelvhasználatot a tartományi parlamentben
  2. VMDK: Továbbra sem érvényesítik az egyenrangú nyelvhasználatot a tartományi parlamentben
  3. VMDK: Csorbulnak a kisebbségi jogok
  4. MÉG A SZERB SZÉLSŐJOBB IS MEGSZAVAZTA A MAGYAR NYELVHASZNÁLATOT, DE A VMSZ KERESZTBE FEKÜDT NEKI
  5. Érdekérvényesítés vagy a hatalmi pozíciók védelme? VMDK hangja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése