2017. szeptember 23., szombat

Haljimi: Poslanik albanske PDD u Skupštini Srbije više ne podržava vladajuću većinu

Poslanik Partije za demokratsko delovanje (PDD) u Skupštini Srbije Fatmir Hasani, koji je do sada svojim glasom podržavao vladajuću većinu pa i izbor Ane Brnabić za predsednicu Vlade, neće ubuduće podržavati vladajuću većinu u republičkom parlamentu, izjavio je danas u Preševu predsednik PDD Riza Haljimi.

Foto: O. Bunić / RAS Srbija Riza Haljimi

Haljimi je, na konferenciji za novinare, rekao da poslanik PDD po prvi put od formiranja Vlade Srbije neće glasati za donošenje zakona o obrazovanju, a da je razlog za to način na koji je Vlada Srbije imenovala Privremeni organ u Preševu, nakon raspuštanja lokalne Skupštine opštine.
Haljimi je rekao i da će zbog imenovanja Privremenog organa u Preševu PDD podneti tužbu Upravnom sudu, kao i da povlačenje podrške poslanika PDD Vladi Srbije znači i odustajanje PDD od reorganizacije Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa.
- Od 2007. godine, od kada PDD ima poslanika u Skupštini Srbije po prvi put u ovom mandatu je albanski poslanik glasom podržao Vladu Srbije i to ne iz razloga što smo očekivali da ćemo biti deo Vlade, već da bi imali mogućnost da dobijemo suštinsko učešće u rešavanju nagomilanih problema u opštinama u kojima u najvećoj meri žive Albanci - kazao je Haljimi.
Haljimi je naveo da je PDD, čiji je poslanik i jedini albanski poslanik u Skupštini Srbije, pokušala da nema isključovo funkciju iznošenja problema – što je posao opozicije, već i da učestvuje u njihovom rešavanju, kroz podršku vladajućoj većini.
- Nikada nismo pretendovali da imamo mesto u Vladi Srbije kao neke druge manjine, ali je bilo normalno da očekujemo da u jednom vladinom organu koji se bavi rešavanjem problema Albanaca imamo suštinsko učešće a ne da ga vodi penzionisani general ili da neko radi u Koordinacionom telu a da ne zna ni gde je Preševo - rekao je Haljimi.
On smatra da je imenovanjem Privremenog organa u opštini Preševo Vlada Srbije prekinula saradnju sa PDD, kao što je, prema njegovim rečima, Vlada Srbije prekinula dijalog sa albanskim partijama iz Preševa i Bujanovca koji je bio uspostavljen u junu 2013.godine, kada je bila usvojena zajednička platforma svih albanskih partija, da bi već u novembru iste godine taj dijalog bio prekinut zbog ukidanja Osnovnog suda u Preševu.
- Sa našim poslanikom se sada razgovaralo na nivou Miloševićevog režima, samo iznošenje problema bez mogućnosti za njihovo rešavanje, ali to se dešava sada kada je Srbija na putu pridruživanja EU. Nema političke volje da Albanci imaju pristupa u rešavanju svojih osnovnih problema preko Koordinacionog tela - kazao je Haljimi.
Prekid podrške poslanika PDD vladajućoj većini u Skupštini Srbije došao je nakon što je Vlada Srbije imenovala Privremeni organ u Preševu, koji nakon što je raspuštena Skupština opštine treba da pripremi prevremene lokalne izbore, a na čijem se čelu nije našla dosadašnja predsednica opštine Preševo Ardita Sinani, koja je i potpredsednica PDD.
Beta, 21. 09. 2017. [17:02]
http://www.blic.rs/vesti/politika/haljimi-poslanik-albanske-pdd-u-skupstini-srbije-vise-ne-podrzava-vladajucu-vecinu/4b3sq19

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése