2017. szeptember 27., szerda

Szerbia csak akkor lehet az EU tagja, ha a délvidéki magyaroknak is garantálják, azt amit a koszovói szerbeknek

 

 

A magyar külügy sikertelenségét jól bizonyítja, hogy számos alkalommal éltek vissza a környező országok azzal a megelőlegezett bizalommal, amit Magyarország mutatott az irányukba, éppen ezért konkrét követeléseket kell megfogalmazni a határon túli magyarság érdekében, véli a Jobbik Magyarországért Mozgalom.

A nemzetpolitikai események kapcsán Szávay István jobbikos képviselő szólalt fel, aki üdvözölte, hogy vannak olyan célok, amelyek mellett az egész Országgyűlés egységet és erőt tud felmutatni. Így az elmúlt héten egyhangúlag fogadtak el egy olyan ötpárti határozati javaslatot, amely nemcsak elítéli a jogtipró ukrán oktatásitörvény-tervezetet, de az ellene való fellépésre is felkéri a kormányt.
Szávay azonban emlékeztetett arra is, hogy a jobbikosok már hónapokkal ezelőtt azt követelték a kormánytól, hogy tegyen valamit az akkor még csak parlamenti elfogadás előtt álló oktatásitörvény-tervezet vagy a még mindig a kijevi rada előtt fekvő, hasonlóan diszkriminatív nyelvtörvénytervezetek ellen.
A kárpátaljai és romániai magyarokat érő folyamatos jogsértések és támadások kapcsán a parlamenti felszólalásban Szávay hangoztatta, hogy a külhoni magyar közösségek megmaradását a megelőlegezett bizalom kontra produktív politikájával szemben,
egyedül a Kárpát-medencei magyar közösségek autonómiája nyújthatna valódi megoldást.
A Jobbik álláspontja ennek kapcsán a kezdetektől fogva világos: a tömbmagyarság számára a területi, a szórványmagyarság számára pedig a kulturális autonómia a cél.
“Csak az autonómia, csakis az autonómia jogi, gazdasági, oktatási vagy nyelvhasználati garanciái szavatolhatják a külhoni magyar közösségek hosszú távú megmaradását és gyarapodását. Ezeket a mondatokat rendre meghallgatjuk Semjén Zsolttól is a Magyar Állandó Értekezlet ülésén, csak sajnos a szavakat nem követik tettek.” – mondta el Szávay István.
A jövő évi választásokat követő időszakra utalva az ellenzéki képviselő kifejtette: “Egy Jobbik-kormány Ukrajna és Szerbia EU-csatlakozásának feltételeket fog szabni: déli szomszédunknak
a magyar közösség számára a koszovói szerbeket megillető autonómiát kell biztosítania,
Ukrajnának pedig érvényt kell szereznie a kárpátaljai autonómiáról és a magyar autonóm körzet létrehozásáról szóló, az igenek elsöprő többségével zárult 1991-es népszavazásnak.”.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése