2017. szeptember 28., csütörtök

Fókuszban a kisebbségi akcióterv – képzés az önkormányzatok számára


Fókuszban a kisebbségi akcióterv - képzés az önkormányzatok számára
Fotó: vojvodina.gov.rs
A képzésen 41 vajdasági község képviselője volt jelen
A kisebbségi akcióterv rájuk eső részének kidolgozásáról tájékozódtak ma Újvidéken az önkormányzatok képviselői.
A Szerb Köztársaság által tavaly márciusban elfogadott akciótervben a kisebbségek aktuális helyzetéről szóló adatok szerepelnek, a nemzeti tanácsok hatásköreit, vagyis az oktatást, a tájékoztatást, a nyelvhasználatot és a kultúrát érintő témák, illetve minden olyan kérdés, amelynek elmélete a szerbiai jogban már szerepel, a gyakorlatban viszont további javításra szorul. Az egyik nagyon fontos kérdés a részarányos foglalkoztatás.
A képzésen 41 vajdasági község képviselője volt jelen. Fehérvári Magda, a szabadkai önkormányzat képviseletében vett részt az eseményen: – Az akciótervvel megismerkedtünk, most azt mérjük fel, hogy ebből mit valósítottunk meg, betartjuk –e az anyanyelvvel kapcsolatos követelményeket, valamint, hogy a jogérvényesítés tapasztalható-e. – ismertette az önkormányzat társadalmi-tevékenységügyi titkárságának vezetője.
A törökbecsei önkormányzat már elkészült a dokumentummal, mondja Ilija László, a képviselő-testület elnökének segédje: – Jövő héten a szöveg egy nyelvi, helyesírási korrekción esik át, majd közvita tárgya lesz, ez követően viszont a képviselő-testület dönt a jelentésről. Az önkormányzatban a kultúrára, a médiára és az oktatásra helyeztük a legnagyobb hangsúlyt.
Az akcióterv 11 fejezetből áll, Nyilas Mihály tartományi kisebbségi titkár szerint a legfontosabb az, hogy a tervbe foglaltak meg is valósuljanak: – Az akciótervben, amelynek kidolgozásában többen részt vettünk, valóban részletesen, átgondoltan mindazok a problémák, tervek kidolgozásra kerültek, amelyeket szükséges megvalósítani ezen a területen az elkövetkező néhány évben, az EU-s csatlakozásig. Megfigyelhető ebben az időszakban, hogy vannak eredmények, de ugyanakkor vannak késések is, hiszen határidők szerepelnek a cselekvési tervben. Ezt a folyamatot gyorsítani kell, mindazoknak, akik követik, végrehajtják a tervek aktívabbnak kell lenniük, meg kell ismerniük a kötelezettségeiket, meg kell tanulniuk azt, hogy hogyan kell jelentéseket írni – tette hozzá a titkár.
Az akciótervbe foglaltak megvalósításával 74 kapcsolattartási személyt bíztak meg, akiknek negyedévi jelentést kell benyújtaniuk a szerb kormány Emberi és Kisebbségi Jogi Hivatalához.
Ádám Csilla
http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/21787/Fokuszban-a-kisebbsegi-akcioterv-kepzes-az-onkormanyzatok-szamara.html, 2017. szeptember 27. [13:49]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése