2019. október 19., szombat

Csorbultak az anyanyelvi tájékoztatási jogok!


Állítsák vissza az Újvidéki Rádió középhullámú adását!


Zomborban megszűnt a magyar nyelvű tájékoztatás – írja Fekete J. József a Zombor, az elveszett végvár című írásában.[1]
– A Zombori Rádió egyike volt azoknak a vajdasági helyi elektronikus médiumoknak, amelyek fölvállalták a kisebbségi nyelveken történő tájékoztatást, indulásától 1972 nyarától volt magyar adása. A médiaház 2007 őszén kezdődött hosszas agonizálását követően a rádió bezárásával 2015-ben minden adás megszűnt. A Dunatáj a Magyar Szó heti mellékleteként 1970-ben indult, nagy népszerűségnek örvendett, de a regionális oldalaknak az anyalapból való kiválásával megszűnt. Hiányát a Magyar Polgári Kaszinó igyekezett pótolni a Zombor és Környéke című havi kiadvánnyal.  A helyi politika 1999-ben megteremtette a Dunatáj újraindításának lehetőségét, de csak 2015 decemberéig sikerült fönnmaradnia ennek a korábbi regionális, majd helyi lapnak, akkor a Zombori Rádióval egyetemben megszűnt. Később a Somborske Novine próbálkozott egy magyar nyelvű oldallal, ám a zömmel az anyalapból vett cikkek fordítását tartalmazó Magyar Mozaik, az annak függvényében megjelenő oldal, hogy mennyi hely van a lapban, a korábbi, viszonylag bőséges támogatás elmaradása után egy év megjelenést követően kifulladt.
Ezzel Zomborban teljesen, és feltételezhetően véglegesen megszűnt a magyar nyelvű helyi tájékoztatás – olvasható az idézett írásban.[2]

Az idén 70 éves az Újvidéki Rádió, „az egyetlen magyar nyelvű állami rádió, amely napi 24 órában sugároz. Szervezetileg a Szerb Rádió és Vajdasági Televízió körzeti stúdiója, s ennek megfelelően mindig  is a szerb kormány hivatalos álláspontjának megfelelő hírműsorokat közvetít. […]  Szerbia NATÓ bombázása előtt Magyarország szinte egész területén fogni lehetett a középhullámú adását– az adók bombázása óta azonban nem állították helyre az eredeti teljesítményeket, így ma az Alföld jó részén a 90,5/92,5 MHZ-en hallható.”[3]
„A közszolgálati adó munkatársai”, szeptember 24-én, élő műsorral jelentkeztek Szabadkáról. A műsorról szóló írásban[4] azonban egy szó nem olvasható arról, hogy „az Alföld jó részén nem hallható”. Annál több szó esett erről az íráshoz hozzászólók részéről.
A kommentálók kiemelték, hogy az Újvidéki Rádió adását „a középhullámon nagyon szépen lehetett hallani”, most viszont Vajdaság egy részén nem, vagy csak nagyon gyengén/rosszul hallani/hall(gat)ható. „Szégyen, hogy nincs elég teljesítmény (pontosabban hatósugár, illetve hullámsáv – B. A.), bezzeg a szerbiai rádiókat itt is lehet fogni, teljes hangerővel” – írja az egyik hozzászóló.
Olyan észrevétel is volt, hogy „ezt a (középhullámú – B. A.) frekvenciát most is használják  (amit állítólag „takarékossági okból vettek el”) – nekik nem kell  takarékoskodniuk”. „Az elbitorolt hullámhosszt vissza kellene szerezni – valakinek” – javasolja az egyik kommentíró. 
„Vajon még 70 évnek el kell múlnia, hogy a 21. században Vajdaság területén megfelelő szinten hallható legyen az Újvidéki Rádió? Hol vagy kisebbségpolitika, szerb-magyar barátság és egyebek?”– kérdezi egy másik.[5]

Szerbiában a nemzeti kisebbségi anyanyelvű tájékoztatás, így a magyar nyelvű média leépítése is, még 2008-ban elkezdődött. Számos helyi rádió (a nagybecskereki, a nagykikindai, a szabadkai, a temerini, a muzslyai, stb. rádió) és helyi lap szűnt meg. Ez a terület a „kiáltó botrányokról” sem volt mentes.[6] Csorbult a jog az anyanyelven való tájékoztatásra és a szerzett jogok intézménye is. Ezzel párhuzamosan, a megmaradt média a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ/BMC), illetve Magyar Nemzeti Tanács (MNT) közvetlen vagy közvetett befolyása alá került, kevés kivételével.
Hogyan lehetséges, hogy olyan községben, mint a zombori, nagybecskereki, nagykikindai, vagy Muzslya, a Közép-Bánság legnagyobb magyar közössége,[7] az MNT nem tesz semmit az anyanyelvű tájékoztatási jogok visszaállítása érdekében? A testületnek nem érdeke a magyar nyelvű tájékoztatás helyzete? Ternovácz Istvánnak, a testület Végrehajtó Bizottsága tájékoztatással megbízott tagjának nem ez is a kötelessége lenne? 
Az Újvidéki Rádió 70 éves fennállásának jubileuma jó alkalom lenne, hogy visszaállítsák a középhullámú adást! Az anyaországi pénzekből csak a pártbefolyású médiára jut, a helyi magyar nyelvű tájékoztatásra már nem?

BOZÓKI Antal
Torda, 2019. október 19.



[1]Fekete J. József : Zombor az elveszett végvár. MEGSZŰNT A HELYI TÁJÉKOZTATÁS
Magyar Szó, 2019. október 12. 18., vagy
https://www.magyarszo.rs/hu/4116/hetvege/209385/Zombor-az-elvesztett-v%C3%A9gv%C3%A1r.htm,
2019. október 13. [10:37] >> 2019. október 13. [17:38]
[2] Uo.
[3] Újvidéki Rádió. https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%9Ajvid%C3%A9ki_R%C3%A1di%C3%B3
[4] Németh Ernő: Az Újvidéki Rádió első 70 évéről Szabadkán. https://www.vajma.info/cikk/media/2249/Az-Ujvideki-Radio-elso-70-everol-Szabadkan.html, 2019. szeptember 24. [ 23:17 ]
[5] A kommentek teljes szövege a 4-es alatt idézett írás folytatásában olvashatók.
[6] Bővebben erről A délvidéki/vajdasági magyarok helyzete és jogai. (Árnyék)jelentés 2017 c. könyvemben írtam. Az Árgus – Vajdasági Magyar Kisebbségjogi Civil Egyesület különkiadvány, Újvidék, 2017. 119-132.
[7]Muzslya. https://hu.wikipedia.org/wiki/Muzslya

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése