2019. október 5., szombat

Vajdaság 50 év múlva pusztasággá válhat

Vajdaság 50 év múlva pusztasággá válhat

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy drasztikusan csökken a vajdasági termőföldek szervesanyag-készlete. Ha a talajban lévő humusz mennyisége a továbbiakban is ilyen ütemben csökken, akkor a Vajdaságban lévő 1,7 millió hektár termőföld fél évszázad múlva terméketlenné válik – írja a 021.rs.
A vajdasági termőföldek szervesanyag-tartalma az intenzív mezőgazdasági termelés megkezdése előtt 5 százalékot tett ki, majd folyamatosan csökkenni kezdett. Csak az elmúlt 20 évben 3,5 százalékról valamivel 3 százalék alá esett, ami az optimális határérték.
„Itt a végső ideje annak, hogy az állam tegyen valamit a probléma megoldására, hiszen ha ez nem történik meg, akkor Vajdaságot nemsokára már Szerbia éléskamrájának sem nevezhetjük, nemhogy Európa éléskamrájának” – mondta Jovica Vasin, az Újvidéki Mezőgazdasági Kutatóintézet szakmunkatársa.
A szakértők a legnagyobb problémának e téren az állatállomány drasztikus csökkenését látják, hiszen így a hagyományos trágyát fokozatosan felváltja a műtrágya. Az utóbbi 30 évben Szerbiában évente 2-3 százalékkal csökkent az állatállomány.
A Makroekonomija portál szerint a megoldást a szarvasmarha-tenyésztés serkentése jelentené, ezáltal növekedhetne a természetes trágya mennyisége.
Ezzel együtt a termőföldek öntzőrendszereinek kialakítása is szükségessé válik. Szerbiában a földek mindössze 1,5 százalékának biztosított az öntözése, ez világviszonylatban 17 százalék. E két dolog nélkül Vajdaság nemsokára pusztasággá válik.
A Makroekonomija teljes cikkét ezzel a témával kapcsolatosan itt olvashatják.
2019. október 1. [11:35] 
https://szabadmagyarszo.com/2019/10/01/vajdasag-50-ev-mulva-pusztasagga-valhat/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése