2019. október 27., vasárnap

Vulin: Az elítélt tábornokoknak is vannak jogaik


Vulin: Az elítélt tábornokoknak is vannak jogaik

„Szerbia nem mond le háborús tábornokairól. Az a hadsereg, amely nem büszke a múltjára, nem lehet büszke önmagára sem” – jelentette ki Aleksandar Vulin védelmi miniszter a Pink TV-nek nyilatkozva annak kapcsán, hogy a Polgári Demokrata Fórum ( Građanski demokratski forum – GDF) szerint a belgrádi Nemzetközi Könyvvásáron háborús bűncselekmények elkövetőit népszerűsítik egyesek.
Vulin szerint a háborús bűnök elkövetése miatt elítélt tábornokok nem veszítették el polgárjogaikat, így „joguk van élni és gondolkodni”.
A Fiatalok Kezdeményezése az Emberi Jogokért (YIHR) elítélte, hogy a a nemzetközi könyvmustrán népszerűsítik a háborús bűnök elkövetése miatt elítélt tábornokokat és úgy értékelt: ezzel a véderőminisztérium „megmutatta gonosztevő arcát”.
„A védelmi minisztérium már az egymást követő második évben, a Ratnik-sorozat és számos nyilvános rendezvény révén teret és hangot ad az olyan háborús bűnösöknek, mint amilyen Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević, Dragoljub Ojdanić és Vinko Panudrević” – olvasható a közleményben. Az YIHR szerint ezzel a tárca hozzájárul a bűncselekmények tagadásához és „a háborús bűnösök dicsőítéséhez az igazság és a büszkeség örve mögé rejtőzve, s így ismételten meggyilkolják még az emlékét mindazoknak, akik ellen egykor a bűnöket elkövették”.
A Polgári Demokrata Fórum még pénteken arra figyelmeztetett: a szerb védelmi tárca a könyvvásár ideje alatt számos olyan rendezvényt szervez, amely magába foglalja a háborús bűnösök népszerűsítését.
Az Emberi Jogi Alap (Fond za humanitarno pravo) értékelése szerint a védelmi minisztérium „azoknak a könyveknek és beszélgetéseknek a népszerűsítésével és pénzelésével, melyeken a legsúlyosabb bűncselekmények miatt elítéltek szólalnak fel, nyíltan gúnyolódik a bűntények áldozatai felett”.
Erre válaszként a védelmi tárca közleményt adott ki, amelyben tudatta, hogy a minisztérium „büszke a hadsereg minden tagjára, aki részt vett az ország és a nemzet védelmében a NATO 1999-es bombázása idején” és „büszkén mutatja be a Ratnik-sorozatot”. E sorozat részét képezik Nebojša Pavković és Vladimir Lazarević, a Jugoszláv Katonaság egykori vezetőinek memoárjai is. A Hágai Nemzetközi Törvényszék mindkettőjüket háborús bűnök elkövetése miatt ítélte el, emlékeztet az N1.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése