2019. október 5., szombat

Még egy évig marad a létszámstop

Még egy évig marad a létszámstop

Módosul a törvény a közszolgálati létszámstopról, ami azt jelenti, hogy még egy évre meghosszabbítják, vagyis a jövőben sem lehet majd a pénzügyminisztérium engedélye nélkül felvenni új munkaerőt – ezt Pék Zoltán, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági képviselője nyilatkozta a Pannon RTV Közügyek című hírháttérműsorban.
A közszolgálati létszámstop meghosszabbítása sok önkormányzatnak nagy gondot okoz majd. Új munkaerő alkalmazására azonban ennek ellenére lesz lehetőség, de ehhez különböző kérvényeket kell majd átadni az illetékes minisztériumoknak. Pék Zoltán példaként az Egészségügyi Minisztériumot hozta fel, ugyanis ahhoz, hogy egyes kórházakban és egészségházakban növeljék a munkások számát, a létszámövelést kérvényezni kell, de ezt nemcsak az Egészségügyi Minisztériumnak kell jóváhagynia, hanem engedélyt kell szerezni a Pénzügyminisztériumtól is, tette hozzá Pék Zoltán.
Az idén májusban Zoran Đorđević munkaügyi miniszter kijelentette, 2020. január 1-től megszűnik a létszámstop a közszférában. Úgy látszik, a kijelentése elhamarkodott volt, legalábbis Pék Zoltán nyilatkozatával megcáfolta a miniszter öt hónappal korábbi bejelentését.
A létszámstop öt éve van érvényben a közszférában, ennek a következménye pedig a közgazdászok szerint egy összeomlott rendszer és óriási munkaerőhiány. Az egészségügyben például 3000 alkalmazott hiányzik, de az állami szektorban is nagy a hiány: legalább 800 felügyelővel van kevesebb, mint amennyire szükség volna. Az oktatásban viszont mintegy 1000 emberrel dolgoznak többen, mint amit a törvény előír.
2019. október 5. [10:01
https://szabadmagyarszo.com/2019/10/05/meg-egy-evig-marad-a-letszamstop/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése