2019. október 31., csütörtök

Mit is jelent a haladó magyar bábfrakció létrehozása?



Кét hónap és a VMDK leleplező közleménye kellett ahhoz, hogy a szerbiai kormányban bűnrészességet vállaló szabadkai párt végre megszólaljon a haladó magyar parlamenti frakció megalakulásáról.

Szeptember 4. óta ( a frakció megalakulásának dátuma -szerk.megj.) tart az a (el)hallgatás amivel a haladó magyar képviselőcsoport létét titkolták a vajdasági magyar közvéleménytől, félrevezetvén ezzel még a saját tagságukat és szavazóikat is.

Az eltitkolás ténye nagyon jól rávilágít arra, hogy itt nem csak egy "apró technikai kérdésről" van szó, ahogyan azt a haladó magyar frakció elnöke bizonygatta, hanem sokkal mélyebb tényezőkről.

Például az albán képviselő kilépése a kisebbségi frakcióból, és egyben a hatalmi többségtől való elhatárolódása, világosan jelzi mit is gondolnak a jelenlegi hatalmi felállásról. Annak kisebbségi politikájáról és be (nem) teljesített ígéreteiről.

Ezentúl csak a vajdasági magyarokra hivatkozó párt képviselői lesznek azok akik hűségesen tolják a haladók és Aleksandar Vučić szekerét.

A haladó magyar frakció létrejöttének ténye azt is jelzi, hogy tovább mélyült a szabadkai székhelyű párt kiszolgáltatottsága és alárendeltsége a szerb koalíciós partnernhez képest.

Mert a haladópárti képviselő nem ült át csak úgy egy másik képviselői  klubba, hanem annak kemény politikai ára van!

És most elértünk ahhoz a pontig amiről a haladó magyar frakció vezetője és pártja nem akartak nyilatkozni. Mit ígértek cserébe és ez a politikai kúfárkodás hogyan fog kihatni a vajdasági magyarok életére? Vajon miért választották az elhallgatást ha itt minden tiszta és a szándék is megfelelő? Miért kínos ez a frigy ha csak "technikai kérdésről" van szó? Netán félnek a népszerűségük további csökkenésétől mert egyre nől azoknak a tábora akik Aleksandar  Vučiot és rendszerét ki nem bírják állni?

Végezetül mutassunk még rá arra is, hogy a haladó magyar frakció két hónapos eltitkolása azt jelzi a vajdasági magyar közvéleményt teljesen palira veszik és azt gondolják megtehetnek vele amit csak akarnak. Olyan "Vučićosan". Vagy inkább öszödies "hazudtunk reggel, délben, este" stílusban?
Döntse el mindenki magának.


2019. okt. 31. [18:20]


hirmondo@vmdk.org.rs







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése