2019. november 10., vasárnap

101 éve szállta meg Újvidéket a szerb hadsereg – a VMSZ cimborái „felszabadításról” beszélnek

Újvidéket a mai napon 101 éve szállta meg a szerb hadsereg Dunai Divíziójának lovas egysége, amely ellenállás nélkül vonulhatott a városba és ezzel faktikusan megszűnt a magyar közigazgatás.

A haladópárti Zdravko Jelušić, az újvidéki képviselő-testület elnöke, az 1912 és 1920 közötti háborúk szerb harcosai leszármazottai szövetségének delegációjával, valamint a szerb hadsereg küldöttségével együtt koszorút helyezett ma az 1912-1918-ban elesett szerb katonák emlékkeresztjénél, Újvidék – ahogy ők nevezik –  „felszabadításának” napja alkalmából.
„November 9-én Bugarski őrnagy parancsnoksága alatt álló szerb felszabadító hadsereg bevonult és felszabadította a várost évszázados rabság alól. Ez tette lehetővé néhány nappal később a nagy nemzetgyűlés megalakítását és a Szerb Királysághoz való csatlakozást”
– mondta beszédjében Goran Maksimović, az 1912 és 1920 közötti háborúk szerb harcosai leszármazottai szövetség újvidéki szervezetének elnöke.
„Nehéz olyan szavakat találni, amelyekkel leírható lenne az az  érzés, amikor ezen a nagy napon, ebben a csodálatos templomban, önökhöz, a híres szerb hadsereg leszármazottaihoz szólok, amely 101 évvel ezelőtt véget vetett népünk szenvedésének, s a Nagy Háború évei után szabadságot teremtett neki. Hálásan köszönöm a szerémségi eparchiának (egyházmegyének), a péterváradi  hitközségnek és Kosta protopresbyternek, hogy meghívtak minket nemcsak Szent Demeter-napi ünnepségére, hanem a szerb hadsereg 1918. november 8-i Péterváradra való bevonulásának  évfordulójára, vagyis az egész város felszabadítására másnap. November 9. után teljesültek a feltételeket, hogy Bácska, Bánát, Baranya (!) és Szerémség döntést hozzanak arról,  hogy egyesüljenek anyaországukkal, Szerbiával , amellyel megvalósult az álom, amely őseinket vezette Karlócán  1848. május 3-án, amikor megalapították a Szerb Vajdaságot és Temesi Bánságot”
– mondta tegnap  este a péterváradi Szent Paraszkiva templomban Újvidék haladópárti polgármestere, a VMSZ által is támogatott Miloš Vučević, aki szintén a Šešelj-féle Szerb Radikális Pártban kezdte politikai pályafutását.
A történelmi igazság kedvéért: 1918 előtt Újvidék sosem tartozott sem formálisan, sem informálisan Szerbiához az 1748-as megalakulása óta, még kevésbé a még nem létező SZHSZ királysághoz, vagy Jugoszláviához. Még az 1848/49-es szabadságharcunkra rátörő szerb egységek sem tudták teljesen megkaparintani a várost, mivel a Péterváradi erőd magyar kézen volt. Ennek ellenére Újvidék polgármestere, sőt még a délvidéki magyar adófizetők pénzéből fenntartott Vajdasági RTV is Újvidék „felszabadításáról” beszélnek.
A „közszolgálati” Vajdasági  RTV és a Dnevnik napilap beszámolója szerint a megszállóktól foglalták vissza november 9-én Újvidéket, ami tiszta történelemhamisítás. Vajon mikor szállta meg és kitől foglalták el azt előzőleg a magyar hatóságok? Ennek ellenére az idei ünnepségsorozaton is, amely tort ül a magyar történelem ezen gyászos időszaka felett tudatosan a felszabadítás kifejezést használják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése