2019. november 3., vasárnap

Palmer: Szerbia Koszovó elismerése nélkül nem léphet az Európai Unióba

Palmer: Szerbia Koszovó elismerése nélkül nem léphet az Európai Unióba

Szerbia soha nem fog bejutni az Európai Unióba Koszovó elismerése nélkül, ezt Matthew Palmer, a State Department nyugat-balkáni különleges megbízottja mondta Pristinában.
A koszovói tájékoztatási eszközök közlése szerint Palmer a pristinai Nemzeti Könyvtárban egyetemi hallgatók előtt közölte, hogy Aleksandar Vučić is tisztában van azzal, hogy a koszovói probléma hatékony megoldása nélkül az országa nem kerülhet be az Európai Unióba.
Palmer szerint Koszovó kérdését nem lehet kihagyni a balkáni helyzet hatékony és tartós megoldásából és kiemelte, hogy a Koszovó és Szerbia viszonya stratégiai szempontból prioritást jelent az Egyesült Államok számára. A különleges megbízott szerint az Egyesült Államok támogatja az új koszovói kormányt abban, hogy folytassák a Szerbiával megkezdett párbeszédet.
– Miután megalakul az új koszovói kormány, fel kell újítani a párbeszédet is Szerbiával. Koszovó megérdemli a NATO, az EU és az ENSZ tagságot is, azonban ez a jövőkép azonban csak a párbeszéd útján és után alakulhat ki – mondta Palmer, aki szerint az is fontos, hogy Szerbiának is fel kell hagynia azzal a gyakorlattal, hogy lépten-nyomon Koszovó nemzetközi szervezetekben való felvétele ellen kampányol.
Matthew Palmer a jövő héten Belgrádba is ellátogat, ahol Aleksandar Vučić szerb elnökkel találkozik.
2019. november 2. [21:49]
https://szabadmagyarszo.com/2019/11/02/palmer-szerbia-koszovo-elismerese-nelkul-nem-lephet-az-europai-unioba/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése