2019. november 26., kedd

Bóbán József menni India

Bóbán József menni India

Messze földön ismeretes, hogy a felsőhegyiek nagy utazók. Amikor csak alkalmuk adódik, otthagyják a földművelést és minden más dolgukat, és útra kelnek. Ilyenkor nem csak Vajdaságunkat, Szerbiát, Magyarországot, vagy Európát járják keresztül-kasul, hanem távoli kontinensekre is eljutnak. Mi az, hogy eljutnak!? A falu lakosságának egy jelentősebb része állandó jelleggel ott is tartózkodik.
De döntő többségük mégiscsak Indiába szokott utazni. Egyik részük indiai városok látogatásával  tölti szabadságát, mások hindu templomok és szent helyek megtekintésével ütik el az idejüket, de legtöbbjük a híres tengerparti város, Goa hosszú, homokos strandjain nyaral. A hatvanas években a világ minden részéről utaztak oda a hippy életvitel hívei. Sokan még ma is emlékeznek az akkor még hosszú hajú  felsőhegyiekre, amint ott hirdették a békét és a szerelmet.
De hogy hogyan is jutottam ennek az információnak a birtokába? A magyarázat egyszerű. A zentai képviselő-testület tagjaként én is ott voltam azon az ominózus novemberi ülésen, amelyen Vatai Zsuzsanna, a VMSZ eminens képviselője kijelentette, hogy Felsőhegyen azért tartják a helyi közösség tanácsüléseit telefon útján, mert ha teszem azt valamelyik tanácstag éppen Indiában tartózkodik,  így akkor is van lehetősége eme technológiai vívmány által résztvenni az ülésen. Tekintettel arra, hogy Bóbán József, a tanács legendás elnöke azt bizonygatta, hogy a legtöbb ülésüket ilyen módon tartották, teljességgel hihető, hogy nem is kell fizikailag megjelenni az üléseken, hiszen a felsőhegyi tanácstagok egyébként is többnyire Indiában vannak, vagy ha éppen rövid ideig otthon tartózkodnak, akkor, kihasználva a rövidke otthon töltött időt, földet művelnek.
Persze itt még csak véletlenül sem arról van szó, hogy a felsőhegyi tanács esetleg nem is ülésezik, mert Bóbán József, a VMSZ „üdvöskéje” az ujja hegyét sem mozdította az elmúlt évek során a falu fejlesztése érdekében, ezáltal nincs is mit megbeszélniük az üléseken. Tény, hogy Bóbán József egy átlagos képességű, semmilyen munkaképességű, megkérdőjelezhető morális integritással rendelkező személy, aki viszont mindenre képes annak érdekében, hogy hatalmon maradjon. Ha kell, feláldozza a faluja jövőjét, a zentai magyarság létét, bármit, csak az a fontos, hogy ő megkapja a havi „nemzetárulási díját”, ami 95.000 dinárt tesz ki. De azért van egy ritka képessége, amit a nép csak „vastag bőrként” szokott jellemezni,  mert függetlenül attól, hogy már mindenki tudja róla, hogy semmittevéssel és a VMSZ kiszolgálásával harácsolja a tisztes zentai polgárok pénzét, ö inkább tűri a szégyent, mintsem lemondjon a pénzről.
Ha már egyszer India állandósult motívummá vált ebben a szövegkörnyezetben, akkor adódik itt néhány érdekes párhuzam eközött az ázsiai ország, és a vajdasági magyarságra vérszívóként rátelepedett VMSZ között.
Igazából sok itt a hasonlóság. India az egyik legkorruptabb állam a világon, amely alig törődik koldusszegény lakosságával. Az ottani hatalom is időnként épít egy-egy látványberuházást, amelyet az egész indiai állami média lekövet, de ettől a többszázmillió, mélyszegénységben élő indiai  helyzete nem változik. Ott is a „bölcs” politikusok tetszelegnek minden átadott nyilvános illemhely előtt. Azután beülnek a nagy, fekete járműveikbe, és hagyják boldogulni „szeretett” alattvalóikat. Természetesen szemrebbenés nélkül veszik fel a fizetéseiket a semmiért és kirabolják országuk szerény pénzforrásait.
Ezért, köszönettel a sok tőlük kapott jótéteményért megkérem a VMSZ vezetőit, de mindenekelőtt Bóbán Józsefet, hogy menjenek végre a … Indiába.
Boris Zec, okleveles jogász,  a Zenta a zentaiaké! frakció tagja
 2019. november 25. [13:42]
https://szabadmagyarszo.com/2019/11/25/boban-jozsef-menni-india/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése