2020. augusztus 28., péntek

A péterrévei kút (3.)

„Valakiket nagyon sértett az igazság!”

A péterrévei Takács boltnál lévő artézi kútról, pontosabban a kútnak és a környékének a rendezetlen, szennyezettnek is mondható állapotáról először augusztus 11-én Péterrévei vízgondok címmel írtam.[1]

A második, A péterrévei kút c. augusztus 26-ai írásomban[2] már arról számol(hat)tam be, hogy a kutat időközben körülbetonozták és a munkálatok kivitelezői valamiféle megoldást is találtak a kifolyó víz elvezetésére. 

Augusztus 27-én a Péterréve :) Nyilvános csoport[3] internetes oldalán nagy meglepetéssel állapítottam meg, hogy a fotók, amelyek a kút állapotát, illetve környéke rendezésének a kezdetés dokumentálták, eltűntek az oldalról.  

Vélhetően valakinek/valakiknek nem tetszett a százat is meghaladó kellemetlen kommentár, bejegyzés. A kútról szóló írásokat „egyszerűen törölték, levették az oldalról. Valakiket nagyon sértett az igazság!” – olvasható az oldalon a ma reggel (még meg)talált bejegyzésben.

Akik az internetes oldalt működtetik bizonyára azt gondolták, vagy esetleg ilyen jelet kaptak, hogy túl nagy nyilvánosságot nyertek a helyi problémák és ezt meg kell állítani.

Azzal, ha valaki elhallgatja, elhallgattatja a problémákat és az ezzel kapcsolatos véleményeket, ha a „homokba dugja a fejét”, nem hogy nem oldja meg azokat, de még a közösség(é)nek is rossz szolgálatot tesz.

 

A Nyilvános csoport szerkesztőinek az lenne a legjobb, ha a teljesen megszüntetnék az oldalt, mivel a tagjai egyéb péterrévei problémákra is rávilágítottak.

Így tudhattuk meg például, hogy Péterrévén „a vízelvezetés se nincs a legjobb helyzetben, a csövek annyira el vannak tömődve mindenféle hordalékkal, szeméttel, hogy nagy esőzés esetén esélytelen, hogy időben el tudjon folyni a víz”.

A bejegyzést 15 fotó is meggyőzően illusztrálja. A szerzője fel is teszi a kérdést: „Valaki tud valami okosat mondani, hogy kinek a felelőssége?”

Az internetes oldalról értesülhetett a nyilvánosság arról is, hogy Péterrévén gond van az anyanyelvű tájékoztatással (is). Itt található ugyanis az újvidéki Elektrodistribucija újvidéki vállalat szerb nyelvű és cirill betűs tájékoztatója, miszerint a villanyhálózaton tervezett munkálatok miatt a faluban 2020. augusztus 27-én 9-tól 12 óráig kikapcsolják a villanyáramot.

Ha a Wikipédián megnézzük a falu lakosságának nemzeti összetételére vonatkozó adatokat, megtudjuk, hogy 70,71 százaléka magyar (volt 2011-ben).[4]

Óbecse község Alapszabályának 6. szakaszában, amely községhez Péterréve is tartozik, azt írja, hogy „Óbecse község területén a szerb nyelv a cirill írásmóddal és a magyar nyelv és írásmód van használatban, az Alkotmánnyal, a törvénnyel és jelen Alapszabállyal összhangban”. [5]

Ezek szerint Óbecse község területén, a konkrét esetben Péterrévén nem alkalmazzák/tartják tiszteletben a nyelv-és íráshasználatra vonatkozó jogszabályokat. Nem csak az említett újvidéki, de az óbecsei vállalatok sem. Ezen az oldalon található ugyanis az augusztus 6-ai bejegyzés és az Eko-Dez megelőző egészségvédelmi vállalatnak az augusztus 10-ei szúnyogirtásról szóló szerb nyelvű tájékoztatója is. A Különbség csupán az, hogy ez latin betűs írással készült.

 

Péterrévén, Deli Andor európai parlamenti képviselő falujában, tehát, nem csak a közművesítéssel vannak gondok, de a magyar nyelv hivatalos használatával is. Mi lenne, milyen eredményt kapnánk, ha esetleg valaki körülnézne, netán valamiféle elemzést készítene arról, hogyan alkalmazzák, hogyan valósulnak meg a többi nemzeti kisebbségi jogok?

Sajnos, ez nem csak Péterrévén van így. A politikusoknak, de még a Magyar Nemzeti Tanácsnak se nincsen egyszerűen betekintése, mi is történik a délvidéki/vajdasági magyar falvakban, hogyan is élnek a közösség tagjai? A vezetőség a különböző ünnepeken való reprezentálással, a Magyarországról befolyó pénzek és ajándékcsomagok elosztásával, valamint annak hangoztatásával van elfoglalva, hogy „senki nem viselkedik a magyar kisebbséggel olyan tisztességesen, mint Szerbia”.[6]

Amennyiben egy közösség tagjai, vagy az egésze nem képes kiállni, küzdeni az alkotmány és a törvények által szavatolt  jogokért, vagy lemond erről a küzdelemről, egyenes utat jelent az a nemzeti identitás feladásához, a beolvadáshoz!

BOZÓKI Antal

Torda, 2020. augusztus 28.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése