2020. augusztus 11., kedd

Megalakult az Egyesült Szerbiai Ellenzék (UOS)

Tizenkét politikai párt, mozgalom, szakszervezet, illetve egyesület részvételével hétfőn Belgrádban megalakult az Egyesült Szerbiai Ellenzék (Udružena opozicija Srbije – UOS), melynek célja az aktuális hatalom leváltása, illetve egy demokratikus és szabad társadalom létrehozása, közölte a szerb sajtó.

Az újonnan alakult koalíció tagjai a Dragan Đilas vezette Szabadság és Igazságosság Pártja, a Vuk Jeremić-féle Néppárt, a Demokrata Párt, a Mozgalom a Fordulatért, a Slobodan Samardžić nevével fémjelzett Szerbiai Államalkotó Mozgalom, a Csonka Áron vezette Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége, a Jovan Jovanović vezette Polgári Platform, a Sloga szakszervezet, a Szabad Szerbia Mozgalom, az  Ana Santrač-féle Šumadijai Régió, a Koszovói szerbek Nemzeti Mozgalma, illetve Đorđe Vukadinović korábbi parlamenti képviselő.

Zoran Lutovac, a Demokrata Párt elnöke közölte, az UOS célja, hogy minél több szerbiai polgárt gyűjtsön maga köré, hogy elégedetlenségüket tolmácsolja az aktuális hatalom irányába. Lutovac hozzátette, az ellenzéki együttműködést is szeretnék magasabb szintre emelni.

Arról, hogy a Dveri mozgalom miért nem társult a koalícióhoz, Janko Veselinović, a Mozgalom a Fordulatért vezetője beszélt az újságíróknak. Veselinović úgy fogalmazott, hogy az UOS kész minden olyan politikai szervezettel együttműködni, amely az aktuális hatalommal nem működött együtt, viszont azokkal nem, akik a „hamis választásokon” való részvételt támogatták.

Dragan Đilas azt mondta, hogy most még korai a 2022-es választásokról beszélni, de meggyőződése, hogy addigra sikerül kiharcolni a tisztességes választási feltételeket. Hozzátette, szerinte a jelenlegi hatalom nem fog kitartani 2022-ig.

https://szabadmagyarszo.com/2020/08/10/megalakult-az-egyesult-szerbiai-ellenzek-uos/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése