2020. augusztus 26., szerda

A Vajdasági Rádió és Televízió közleménye

2020. augusztus 25. 20.59
Újvidék - Közleményt adott ki médiaházunk, a Vajdasági Rádió és Televízió az intézmény jelenlegi pénzügyi helyzetével kapcsolatban. A közleményt Miodrag Koprivica, a közszolgálati médiaház vezérigazgatója látta el kézjegyével.
 
Srpska ekonomija
 Miodrag Koprivica, a VRTV közszolgálati médiaház vezérigazgatója

Az országban, a koronavírus-járvány miatt bevezetett rendkívüli állapot a Vajdasági RTV gazdasági helyzetét is befolyásolta. Ugyanis a köztársasági költségvetés módosításával az RTV 201 millió dinárral rövidült meg. Emiatt a Vajdasági Rádió és Televízió további hitel felvételével szavatolta a médiaház zavartalan működését. Az intézmény ezen kívül pénzügyi megszorításokkal csökkentette a kiadásokat. Az intézkedések az ügynökségek által foglalkoztatottakat, valamint az utazási költségeket és a napidíjakat érintették. Ezen kívül elhalasztották a tervezett, vagy a folyamatban lévő közbeszerzéseket is az év végéig.

Az RTV vezetősége rendszeres kapcsolatban áll a Köztársasági Kormánnyal és az illetékes minisztériumokkal, hogy további intézkedésekkel enyhítsék a jelenlegi helyzet negatív következményeit.

Az alapítók képviselői az eddigi tevékenységük során, a már bevezetett intézkedések mellett, hajlandóságot mutatnak arra, hogy az alkalmazottakkal közösen dolgozzanak a pénzügyi konszolidáción és egy olyan megoldáson, amely lehetővé teszi a médiaház hosszú távon fenntartható működését.

A Vajdasági RTV a bevezetett intézkedésekkel biztosítani tudja a bérek folyamatos kifizetését a dolgozói számára, és senkit sem fog elbocsátani függetlenül attól, hogy a dolgozó határozott vagy határozatlan időre van alkalmazva.

Ebben a pillanatban a jelenlegi pénzügyi helyzetben nincsenek törvényes lehetőségek arra, hogy az RTV újabb szerződést kössön a munkerő-kölcsönző ügynökséggel.

Azért, hogy a jelenlegi helyzet ne legyen hatással a műsorok készítésére és sugárzására, az RTV az illetékesektől engedélyt kért és kapott arra, hogy 50, ügynökségen keresztül alkalmazott személynek állandó munkaviszonyt adhasson. Ezen alkalmazottak szerződéseinek az előkészítése már folyamatban van, annak köszönhetően, hogy a ház vezetősége folyamatos párbeszédet folytat a szerkesztőségek fő- és felelős szerkesztőivel, valamint a munkaegységek igazgatóival.

Az érintettek közül 27 újságíró létesíthet majd így állandó munkaviszonyt. Közülük 18-an a kisebbségi szerkesztőségek tagjai, a többieket pedig olyan munkahelyekre sorolják be, ahol a médiaház működéséhez elengedhetetlen az alkalmazásuk.

Az RTV megérti az ügynökség által alkalmazott dolgozók elégedetlenségét, és igyekszik enyhíteni a gondon, ugyanakkor nem érti azokat, akik manipulációkkal és valótlanságokkal próbálják meg a munkalégkört és a dolgozók közötti több évtizedes jó viszonyt ellehetetleníteni ott, ahol a szerb mellett 14 nemzetiségi nyelven készül műsor.

A vezetőség meggyőződése, hogy az RTV alapítójával, a Köztársasági Kormánnyal sikerül megoldani a gondokat, ugyanúgy, ahogyan sikerült 20 év után felépíteni az új székházat, amelybe már az idén beköltözik a médiaház.

Mindehhez nincs szüksége a médiaháznak politikai védelmezőkre, sem olyanokra, akik valótlanságokat vagy féligazságokat terjesztenek azért, hogy politikai népszerűségüket növeljék.

Végezetül a közleményben az áll, hogy a 2020. július 9-én megtartott ülésen a reprezentatív szakszervezetek képviselőit tájékoztatták a fennálló gondokról, különösen a pénzügyi helyzettel kapcsolatban, valamint az intézmény által bevezetett megszorításokról – áll a Vajdasági Rádió és Televízió Közszolgálati Médiaház közleményében.

https://www.rtv.rs/hu/vajdas%C3%A1g/a-vjdas%C3%A1gi-r%C3%A1di%C3%B3-%C3%A9s-telev%C3%ADzi%C3%B3-k%C3%B6zlem%C3%A9nye_1155801.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése