2020. augusztus 17., hétfő

A szerb elnök támadást indított a szabadság utolsó bástyái ellen


A szerb elnök támadást indított a szabadság utolsó bástyái ellen

Ehhez bőséges támogatást kap az EU-ban, illetve az Európai Néppártban Orbán Viktortól. Ilyenformán Brüsszel csak igen szőrmentén bírálja a fejleményeket, noha Szerbiában független újságírók és civil aktivisták ellen folyik nyomozás, mivel Vučić hatalmát fenyegetik. Bár a politikus pártja a közelmúltban a mandátumok háromnegyedét szerezte meg a választásokon, a nyugalom azóta sem áll helyre. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Spiegel

A szerb elnök támadást indított odahaza a szabadság maradéka ellen, és ehhez bőséges támogatást kap az EU-ban, illetve az Európai Néppártban Orbán Viktortól. Ilyenformán Brüsszel csak igen szőrmentén bírálja a fejleményeket, noha Szerbiában független újságírók és civil aktivisták ellen folyik nyomozás, mivel Vučić hatalmát fenyegetik. Bár a politikus pártja a közelmúltban a mandátumok háromnegyedét szerezte meg a választásokon, a nyugalom azóta sem áll helyre. A kormány ugyanis rosszul kezelte a vírusválságot, emiatt pár hete erőszakos összecsapások robbantak ki. Most már sok ezer orvos is csatlakozott a tiltakozásokhoz, mivel az egészségügyi hatóságok csődöt mondtak.

Közben a sajtó nyilvánosságra hozta az Örményországgal kötött fegyverüzlet részleteit, és az eset mindennél jobban rávilágít a korrupció és a szervezett bűnözés méreteire. Arról nem beszélve, hogy diplomáciai viszályt idézett elő Azerbajdzsánnal. De a kedélyek nem nyugodtak meg a választás miatt sem, hiszen tömegesen szegték meg a szabályokat és többször is megpróbálták meghamisítani az eredményt, noha a legtöbb ellenzéki párt bojkottálta a szavazást.

Ebben a kényes helyzetben veszi tűz alá Vučić a szabadság utolsó bástyáit. Kb. 40 NGO ellen zajlik vizsgálat pénzmosás és terrorista kapcsolat gyanújával, köztük olyanok ellen, mint a Helsinki Bizottság és a Belgrádi Emberi Jogi Központ. De nyomoznak független szerkesztőségek ellen is, amelyek már sok borsot törtek a hatalom orra alá, feltárva annak vaskos visszaéléseit. Továbbá csaknem két tucat magánszemélyre is kiterjed az eljárás. A pontos okot azonban nem adták meg.

Egy Bécsben dolgozó Balkán-szakértő azt mondja, az államfő a hatalom megszállottja, aki csillapíthatatlan vágyat érez, hogy egyre nagyobb ellenőrzést gyakoroljon országa fölött. Vedran Džihić hozzáteszi ugyanakkor, hogy Vučić rendkívül rosszul viseli a bírálatokat. Amikor pedig nekimegy a civileknek és a médiának, akkor olyan autokratákról vesz példát, mint Putyin, Erdogan vagy Orbán.

Mivel az ellenzék gyenge és megosztott, az elnök uralmát leginkább a sajtó veszélyezteti, mert a leleplezések időről időre közfelháborodást váltanak ki, amit azután tüntetések követnek. Az EU vagy Berlin azonban nemigen mukkan meg, mert számára az a fontos, hogy Szerbia partner legyen a koszovói rendezéshez.

Ehhez járul, hogy Vučićnak Orbán személyében nyílt szószólója van az unióban. Mind a Fidesz, mind az SNS az EPP tagja. A magyar kormányfő lelkesen támogatja, hogy Szerbia mielőbb csatlakozzon a 27-ekhez. Azt reméli, hogy ily módon erősödhet az illiberális ellensúly Brüsszellel szemben. Džihić megállapítja, hogy az illiberális európai szövetség terve alapvetően unió- és demokráciaellenes. Ezért látnivaló, hogy reménytelen a nyugati taktikázás, mert az ilyen politikusokat nem lehet megszelídíteni és a jogállam oldalára állítani. Úgy hogy Brüsszelnek előbb-utóbb a szerb demokratikus erők pártjára kell kelnie, különben oda a hitele.

[...] 

2020. augusztus 17.

https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=itthon&hir=12818

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése