2023. július 24., hétfő

Az idei volt Orbán Viktor eddigi legagresszívebb tusványosi beszéde

 A Szabad Európa honlapja

2023. július 24.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink az utóbbi napokból:

Ágh Attila professzor Tusványosról: Ez már nagyzenekari előadás volt
A politológus szerint a mostani volt Orbán Viktor eddigi legagresszívebb tusványosi „szentbeszéde”. A miniszterelnök megsértette a román kormányt, pofonokat osztott az Egyesült Államoknak, az Európai Uniót alpári fogalmakkal rugdosta. Közben beállt Kína mögé, Oroszországot pedig felmentette.

A beszéd tartalmát ebben a cikkünkben foglaltuk össze: Orbán Viktor már 2040-ig szeretné tervezni a kormány politikáját

Oroszországgal szembeni szankciók: fél évvel meghosszabbítva
Számos, Oroszországgal szembeni szankciós intézkedés meghosszabbításáról döntött az Európai Unió, amelyek a napokban lejártak volna, így azonban még legalább további fél évig érvényben maradnak. A korlátozásoknak köszönhetően az orosz export és import is mintegy felével esett vissza a háború előtti időszakhoz képest, miközben csaknem 1800 személlyel vagy szervezettel szemben rendelték el európai vagyona befagyasztását.

Tunézia az új Törökország? Kiszervezné az EU a migrációt egy féldiktatúrába
Az Európai Unió megkülönböztetett figyelemmel fordul ma Tunézia felé, amely a közösség első számú partnerévé az illegális bevándorlás elleni küzdelemben. Bár ezt a törekvést komplex csomagként, más területekre kiterjedő együttműködések összességeként igyekszik láttatni a blokk, a hangsúly mégis a migráción van, ami komoly támadási felületet is jelent. Az észak-afrikai ország autokrata vezetése sem a saját népét, sem a migránsokat nem kíméli – most az EU még fizetni is fog ezért.

Az Európai Parlament szerint nem kellene erőltetni a török tagságot
Az EP külügyi bizottsága a Törökországgal való együttműködés új formáinak megtalálására kérte fel az Európai Bizottságot. A képviselők szerint ennek nem tagsági jogviszony keretében kell történnie, hanem egyes ügyek mentén, ahol közösek a célok és az érdekek. Ez a török közeledés nyílt elutasítása, kérdés, hogy értékelik majd Törökországban.

Elemző: Orientációs válságban Orbán rendszere
Lesz-e válasz a stratégiai megoldatlanságokra? – erre vár választ a kormányfő tusványosi beszédében elemzőnk. Lakner Zoltán politológust kérdeztük a svéd NATO-csatlakozás ügyében látható külpolitikai súlyvesztésről, a homofóbia felhangosításáról, a gazdasági krízisről és az ellenzék eltűnéséről is.

Egy brit lány a vasfüggöny mögötti Magyarországon
A hatvanas évek elején Angliából költözött Magyarországra Bodóczky Caroline, az angoltanárképzés egyik legismertebb alakja. Annak idején diák levelezőtársként megismert magyar férje miatt jött Budapestre, már régóta Budakeszin él. A ma már nyugdíjas tanárnővel arról is beszélgettünk, milyen volt családot alapítania egy brit fiatal lánynak a vasfüggöny mögötti Magyarországon.

Mikulástól Greta Thunbergen át az Európai Néppárt presztízsvesztéséig
A természet helyreállításáról szóló törvénynek először a támogatásához, majd az elutasításához sem gyűlt össze elegendő támogatás az Európai Parlamentben, végül a javaslat életben maradt, ami viszont az Európai Néppárt politikai vereségét jelentette. A rendkívül heves és érzelemdús kampányban szerepet játszott Greta Thunberg és a Mikulás is.

Prigozsin fegyveres lázadása az orosz jogrendszer erózióját demonstrálja
Oroszország lázadó zsoldosvezére, Jevgenyij Prigozsin szabadon elsétált a büntetőeljárás elől a június 24-i fegyveres lázadás miatt, s még mindig nem világos, hogy bárkit is megvádolnak-e a katonai vezetők elleni meghiúsult lázadásban vagy a Wagner-menet idején megölt katonák haláláért.

Clinton egykor titkos feljegyzései rávilágítanak, hogy jobb is lehetett volna az orosz viszony
Amikor Borisz Jelcin néhai orosz elnök 1993-ban népszavazáson elnyerte a bizalmat, amerikai kollégája, Bill Clinton ezzel hívta fel: „Magukkal vagyunk ebben.” A titkosítás alól feloldott beszélgetés rávilágít arra az optimizmusra, amit végül nem igazolt vissza az amerikai–orosz viszony alakulása.
 
Amit még tudni érdemes
Akár halőröket is beoszthatnak járőrözni – alig jelentkeznek a kétéves rendőrképzésre (RTL)
Tovább csökkent azoknak a száma, akik rendőrként képzelik el a jövőjüket: idén már csak 470 fiatal jelentkezett a tiszthelyettesek utánpótlását biztosító kétéves technikumi iskolákba, miközben néhány éve ez a szám még 3000 felett alakult. 

Mészáros Lőrinc veszteséges gyárát mentette meg Orbán Viktor nagy Gyármentő Programja (MFOR)
Mészáros Lőrinc hiába az ország leggazdagabb embere, mégis úgy érezte, hogy közpénzből kell megmenteni az egyik veszteséges gigagyárát. Az Orbán-kormány pedig támogatta is a nagy Gyármentő Program jegyében.

Versenyt futnak az idővel a debreceni akkumulátorgyár-ellenzők: a bírósági ügyek lassan, a kivitelezők gyorsan haladnak (Népszava)
Jogvita van, leállás nincs.

A NER fogaskerekei: Kreatív művészemberek Orbán szolgálatában (HVG)
Vannak a Fidesz politikai gépezetének olyan szereplői is, akik a háttérben dolgoznak, a nyilvánosságban szinte egyáltalán nem ismertek – vagy nem a rezsim szolgálatában végzett munkájuk miatt jegyzik a nevüket.
 
Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése