2023. július 17., hétfő

Semmilyen érdemi elmozdulás nem történt a befagyasztott EU-pénzek ügyében

 A Szabad Európa honlapja

2023. július 17.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink az utóbbi napokból:

Hét hónap elteltével is délibábnak tűnnek az EU-s kifizetések
Minden előzetes várakozást alulmúlt a magyar kormányzat mérlege a tavaly decemberben zárolt vagy feltételekhez kötött közösségi pénzforrásokhoz való hozzáférés biztosításában. Az igazságszolgáltatási reform kivételével az elmúlt félévben semmilyen érdemi elmozdulás nem történt, és így a pénzek sorsa is teljesen bizonytalan. Emlékezetes, hogy a kormány korábbi munkahipotézise az volt, hogy március 31-ig lebontja az összes akadályt, ehhez képest július közepéig egyetlen kérdéskörben sem tört meg a jég.

Akadt egy 75 milliárd forintos kérdés a hulladékkoncesszióban
Egy európai uniós jogszabály szerint a tagállamoknak évente be kell fizetniük a közös költségvetésbe a fel nem dolgozott műanyag után egyféle hozzájárulást, kilogrammonként nyolcvan eurócentet, tavaly Magyarországnak 75 milliárd forintot kellett Brüsszelnek utalnia. A Mollal kötött hulladékkoncessziós szerződésben erről azonban nem lehet olvasni. Nagy kérdés, hogy a következő években ki fog fizetni az EU-nak: a cég vagy az állam?

Krekó Péter: A NATO vezetői Törökország utánfutójaként tekintenek Magyarországra
Krekó Péter szerint a NATO-csúcson is világossá vált, hogy Orbán Viktornak egy célja volt a vétózással és zsarolással: tényezővé válni. Ehhez képest meg sem hívták a Svédország csatlakozásával kapcsolatos tárgyalásokra, az észak-atlanti katonai szövetségen belül pedig már egyedül Magyarország képviseli az Oroszországgal empatikus álláspontot.

Fortepan- alapító: „Folyamatosan kell mesélni a régmúlt történeteit”
Fontos a szemünk előtt tartani, hogy a világ nem most kezdődött – közölte Tamási Miklós, a Fortepan-gyűjtemény alapítója. Fotók ezreit szedte össze lomtalanításokon, s azt mondja, az összes fényképet látta, ami az oldalon megjelent, pedig ennek mostanra megközelítette a kétszázezret.

„Ez a rendszer csak az arany csillogását érti” – Interjú Vilmányi Benett színésszel
Még hisz abban, hogy a művészettel jobbá lehet tenni a világot, azt mondja, különben nem is csinálná. Amikor pár éve megkérdezték, azt mondta, szerinte Thuróczy Szabolcs és Molnár Piroska a legjobb színész Magyarországon, azóta már mindkettővel játszhatott egy filmben. Előbbivel a filmkritikusoktól elnyerte a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat is a Larryben nyújtott alakításáért. Utóbbit, a Csendes éjt Dettre Gábor rendezte, és karácsonykor fogják bemutatni, közösségi támogatásból.

A NATO új északi szárnyán friss esély mutatkozik Moszkva megfékezésére
Finnország és Svédország NATO-csatlakozása jelentősen átalakítja Európa biztonsági térképét. Ezáltal a déli Balti-tengertől a távoli, északi részekig terjedő régió szinte integrált műveleti körzetté válhat a katonai szövetség számára.

A volt amerikai moszkvai nagykövet a lázadásról és arról, hogy provokáció-e az ukrán NATO-tagság
Michael McFaul, az Egyesült Államok korábbi oroszországi nagykövete arról elmélkedik, hogy Vlagyimir Putyin miért nem zúzta teljesen össze Jevgenyij Prigozsin lázadását. Elmondja azt is: már belefáradt abba, hogy az emberek azt mondják, Ukrajna NATO-tagsága irreális, „mert részben ez vezetett ahhoz a helyzethez, amiben vagyunk”.
 
Amit még tudni érdemes
Orbán megmondta, így is lett: a választás óta egymást érik a megszorítások - csak épp ők csinálják (444)
A kormánynak több olyan területhez is hozzá kellett nyúlnia, ami a szívügye, ilyen volt a rezsiár vagy egyes családtámogatások. A költségvetés egyenlegét javító kiigazítások évi ezermilliárdot meghaladó tételt jelentenek.

Novák Katalin szinte minden külföldi útjára különgéppel utazott (RTL)
Beiktatása óta 44 hivatalos úton járt külföldön Novák Katalin köztársasági elnök, ebből 41 alkalommal az állami tulajdonban lévő Airbus A319-es repülővel utazott.

Tovább szigorítaná a kormány a „gyermekvédelmi” törvényt (Magyar Nemzet)
Más jogszabályok mellett a gyermekvédelminek nevezett jogszabály további szigorítása is napirendre kerül az őszi parlamenti időszakban Simicskó Isvtán, a KDNP frakcióvezetője szerint.

Minden jót kíván a mai napra:

A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése