2023. július 21., péntek

G. Fodor Gábor szerint nincs realitása az EU-ból való kilépésnek

A Szabad Európa honlapja

2023. július 21.

Legfontosabb cikkeink ma reggel:

G. Fodor Gábor: Orbánnak nem lehet idetelefonálni
A jobboldal cselekszik, a baloldal veszekszik – véli a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója. Szerinte a huxitnak nincs realitása, a Nyugat tette a sötét oldalra Oroszországot, és Karácsony eltékozolja politikai erőforrásait. Rókázni pedig nem fog. Interjú.

Erasmus-ügy: a magyar diákok esélyeit javítja, hogy nincs még EU-s válasz
A Brüsszelben tárgyaló magyar miniszter szerint nem a kormányon múlik, ha elúszik a megállapodás az Erasmus- és a Horizont-ösztöndíjakról, mivel az Európai Bizottság késlekedik, holott pont azért nincs hivatalos reakció, hogy egyáltalán megmaradjon az időben történő megállapodás lehetősége. Egyebek mellett erről is beszélt brüsszeli tudósítónk a Szabad Európa podcastsorozatának legfrissebb részében.

Védőnők az államosításról: Bebizonyosodtak a félelmeink
Alapvető dolgok sem működnek az új felállásban július elseje óta, az állami működtetés első heteiben – mondják a védőnők, akik csak név nélkül mernek nyilatkozni. Sok helyen még nem kaptak telefont, e-mail-címet, ezért akadozik a kapcsolattartás. Nem térítik meg az utazási költségeiket, és éves szinten rosszabbul járnak anyagilag, mint korábban, pedig azt ígérték, hogy ilyen nem lesz.

Az ukránok orosz gáztranzit-fenyegetése nem érinti már Magyarországot
Ha 2024 végétől megszűnik a szállítás a Testvériség gázvezeték egészén, és többé nem érkezik majd orosz gáz az Európai Unióba Ukrajnán keresztül, az sem jelent már áthidalhatatlan problémát. Nagyobb baj abból lehet, ha az orosz csapokat zárják el.

Húszmilliárd eurós hosszú távú ukrajnai katonai segélyről tárgyalnak az EU külügyminiszterei
Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a tagállamok támogatását kérte azon tervhez, amelynek értelmében a blokk akár húszmilliárd eurót juttatna Ukrajnának négy év alatt fegyverekre, lőszerekre és más katonai eszközökre. Szijjártó Péter sietett leszögezni, hogy mindaddig szó sem lehet tárgyalásról ebbe az ügyben, amíg Ukrajna le nem veszi az OTP-t a háború nemzetközi szponzorainak listájáról.

Nem lehet helyi népszavazás arról, akarnak-e akkumulátorgyárat egy településre az ott élők
Így határozott az Alkotmánybíróság (Ab), amelyhez az LMP fordult panasszal, miután népszavazási kezdeményezését a Nemzeti Választási Bizottság majd a Kúria is elutasította. Az Ab szerint a párt olyan kérdésben akar népszavazást tartani, „amely a önkormányzatok gazdasági autonómiájába tartozik”.

A testület emellett megsemmisítette a Kúria döntését, amely a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) öt népszavazási kérdése közül kettőt hitelesített. A PSZ szerint a kormány fél attól, hogy az emberek valódi népszavazáson mondjanak véleményt az oktatásról.

A távolság ellenére közelebb van egymáshoz az EU és Japán, mint bármikor
Néhány nappal ezelőtt EU–Japán-csúcstalálkozót tartottak Brüsszelben. Az eseményről viszonylag kevés híradást lehetett látni, aminek talán az az oka, hogy az Európai Unió és a távol-keleti ország között zökkenőmentes az együttműködés. Nemcsak azonosak a célkitűzéseik a különböző területeken, össze is hangolják azokat. A kapcsolatoknak jelentős lendületet adott a már négy éve hatályban lévő szabadkereskedelmi megállapodás.

Támadás készül a zaporizzsjai atomerőmű ellen?
Ukrajna és Oroszország is azt hangoztatja, hogy a másik fél támadást tervez a világ egyik legnagyobb nukleáris erőművének számító létesítmény ellen, állításaik alátámasztására azonban nem mutattak be semmilyen bizonyítékot.
 
Amit még tudni érdemes
A főbíró aktívan akadályozza, hogy ellenőrizni lehessen, miként választja ki a Kúriára kinevezett bírókat (444)
A Kúria-elnök Varga Zs. András visszatartotta a legfontosabb adatokat, amelyek alapján megállapítható lenne, hogy befolyásolta-e, ki lett bíróvá és vezetővé kinevezve.

Szavakban a fideszeseknek is fontos a jogállam, kár, hogy ezt nem kérik számon a pártjukon (Fidesz)
Az ellenzékiek számára fontosabb a hagyományok védelme, mint a kormánypártiak számára a haladás filozófiája – derült ki egy friss felmérésből.

Kórkép 2023: A NER a negyedik évad első részére tisztességes diktatúra lett (HVG)
Nem nagyon volt az elmúlt egy évnek belpolitikája a gazdasági- és külpolitikai kríziskezelésen túl – ami viszont igen, az megmutatta: a rendszernek van szavatossági ideje.
 
Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztőség

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése