2023. július 27., csütörtök

A belügyminiszter szerint nincs lehetőség inflációkövető béremelésre az egészségügyben

A Szabad Európa honlapja

2023. július 27.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Pintér Sándorral egyeztetett a MOK: nem lesz inflációkövető az orvosok és a szakdolgozók fizetése
A belügyminiszter szerint nincsen lehetőség az inflációkövető béremelésre az egészségügyben, ugyanis senki sem részesül inflációkövető bérezésben más területeken sem. A járóbeteg-szakellátásnál a nyolcórás munkaidőre vonatkozóan Pintér Sándor nem volt nyitott az érdemi vitára – derült ki abból a beszámolóból, amelyet a Magyar Orvosi Kamara (MOK) tett közzé az egyeztetésről.

A Fidesz kampányát másoló politikusa miatt bukhatja parlamenti esélyeit a szlovákiai magyar párt
Hiába próbálta több magyar kormányzati szereplő is lebeszélni az – elvileg – szlovákiai magyar gyűjtőpárt Szövetség vezetőit, hogy listájukra vegyék Gyimesi Györgyöt, az érintettek nem tettek eleget a budapesti kérésnek. Emiatt többen kiváltak a Szövetségből, ez pedig a parlamentbe jutást kockáztatja, ami miatt Orbán Viktor szokatlanul nyíltan és élesen bírálta a felvidéki magyar közösséget Tusnádfürdőn.

Egyetemi felvételi: az új szabályok miatt lehet több a jelentkező
Több mint tíz éve nem jelentkeztek annyian egyetemre, mint 2023-ban. A kormány szerint ennek oka a felsőoktatás sikere, más vélemények szerint viszont inkább a felvételi rendszer átalakítása állhat a háttérben, és idén már a Covid sem zavart be az érettségikbe, ahogy az elmúlt két évben.

Civil győzelem Balatonvilágoson: „Ha itt elvérzünk, az egész Balatont letarolhatták volna”
A balatonvilágosi képviselő-testület visszavonta a vízi élménypályára még februárban megszavazott hozzájárulási határozatait, köztük a parton a strand egy részére kiadott területhasználati engedélyt. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzati strandon létesített bejáró nélkül a létesítmény nem kaphatja meg a szükséges jóváhagyásokat. Az Aligai Fürdőegyesület alelnöke szerint a tóban az eredeti állapotot kell visszaállítani. Nincs fellebbezési lehetőség a képviselő-testületi döntés ellen.

Több tucat vendégmunkás lakhat egy falusi Kádár-kockában, közel a debreceni akkugyárhoz
A helyiek attól tartanak, hogy minden eladó ingatlannal ugyanez fog történni. A község polgármestere azt ígéri, hogy lépéseket tesznek a tudomása szerint törvénytelenül zajló folyamatok megfékezéséért.

A kínai kormány nem árulja el, miért kellett távoznia a külügyminiszternek
Hosszú hetek óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt Csin Kang, aki mindössze pár hónapig töltötte be a tisztséget, mielőtt megjelent a hír a leváltásáról. Eltűnésére nem adtak semmilyen magyarázatot, elemző szerint azonban az illetékes csaknem teljes digitális eltörlése arra utal, hogy kegyvesztetté vált.
 
Amit még tudni érdemes
Összehívja hétfőre Kövér László a rendkívüli parlamenti ülést, a Fidesz hallgat arról, elmegy-e rá (HVG)
Ezen többek között a svéd NATO-csatlakozás ratifikálásáról is szavaznának, de aligha fognak, mivel a kormánypártok várhatóan bojkottálják majd az ülést.

Magyarok az FBI listáján: Budaházy György és társai felkeltették a terrorizmussal foglalkozó amerikai szervek érdeklődését (Népszava)
Egy kivétellel a 2016-os Hunnia-per mind a 17 vádlottjának és a per egyik tanújának nevét is sikerült megtalálnunk.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése