2023. július 31., hétfő

A Szabad Európa honlapja

2023. július 31.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink az utóbbi napokból:

Rejtélyes körben népszerűsítették a magyar adófizetői pénzzel kitömött brüsszeli folyóiratot
Magyar adófizetői pénzből építenek hálózatot a nemzetközi radikális jobboldalon a The European Conservative című folyóirat emberei, akik egy exkluzív római klubban nagykövetek és hírszerzők között is kiosztották a lap példányait. A több mint 1,6 milliárd forint közpénzzel megtámogatott magazin főszerkesztője életrajza szerint egy hatvannégy éves múltra visszatekintő nemzetközi jobboldali titkos társaság tagja.

Derdák András: A rock and roll elitje beállt a Fidesz által diktált kultúraváltásba
A kultúraközvetítő szakember szerint Tusványos egyértelműen fideszes kampányrendezvény, ottani fellépésével egy zenekar a rendszert legitimálja, miközben egyes érintettek, a kulturális elit tagjai azzal nyugtatják magukat, hogy a Fidesz szőrös mancsa már úgyis mindenen rajta van.

Tényleg kifulladt az ukrán ellentámadás? – Rácz Andrást és Demkó Attilát kérdeztük
Az ukrán haderő nyár elején kezdte meg ellentámadását több fronton. Két ismert elemzővel beszéltük végig, hogy eddig milyen eredménnyel, valamint azt is, hogy mi várható a következő időszakban. Rácz András szerint az ukránok jelenleg valószínűleg azt tesztelik, hogy hol menyire sikerült meggyengíteni az orosz védelmet, hol érdemes nagyobb támadást indítani később.

Életútinterjú Illésné Áncsán Arankával, Oláh Ibolya egykori nevelőjével
Máig megríkatja egy-egy nehéz sorsú fiatal története, de saját tapasztalatai elég erőssé tették ahhoz, hogy egy életre elköteleződjön a gyermekek nevelése és védelme mellett. Illésné Áncsán Aranka, Oláh Ibolya egykori nevelője évtizedekig dolgozott a tiszadobi gyermekotthonban, mielőtt a kecskeméti SOS faluhoz hívták volna. Jelenleg saját alapítású civil szervezetével igyekszik segíteni az állami gondozásból kikerülő fiatalokon, legfőbb céljuk, hogy a volt neveltek gyerekei már ne kerüljenek állami gondozásba.

Dr. Apostol János: „Az emberi hülyeség ellen nagyon szeretek harcolni”
Apostol János korábbi informatikai szakember negyvenéves elmúlt, amikor – hirtelen ötlettől vezérelve – beiratkozott az orvosi egyetemre. Sikeresen el is végezte, úgy, hogy diszlexiával és diszgráfiával küzd. Most az ötvenes éveiben jár, rezidensként dolgozik egy vidéki kórházban. Azt mondja: sok tekintetben segítette, hogy nem fiatalon kezdte el a pályát, így ugyanis sok mindenről kiforrottabb véleménye van.

Akár több ezren is perelhetik Esztergom városát fejenként másfél millió forintra
Esztergomnak saját babakötvénye volt 2004 óta egészen mostanáig, amikor a város fideszes többsége egy rendkívüli közgyűlésen hatályon kívül helyezte az erről szóló rendeletet. A jogi helyzet több szempontból is furcsa, még az is lehet, hogy akár nagyságrendileg kétezer esztergomi gyerek nevében indíthatnak pereket.

Erdoğan Nyugat felé tekint; mit jelent ez Putyin számára?
Recep Tayyip Erdoğan török elnök az egyetlen NATO-vezető, aki rendszeres kapcsolatban áll orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal. Most úgy tűnik, hogy „újra egyensúlyt hoz” külpolitikájába, és lépéseket tesz a nyugati kapcsolatok javítására. Meddig tart ez, hol marad Moszkva, és mit jelent ez Ukrajna számára?

„Horrorotthonok”: a románok felelősségre vonást akarnak, mert az idősgondozók visszaélései elborzasztják az országot
A magánüzemeltetésű idősotthonokban elkövetett bántalmazásokról szóló hátborzongató képek és sokkoló beszámolók foglalkoztatják a román közvéleményt azóta, hogy július elején egy leleplező cikk több tucat razziához, letartóztatáshoz és vádemeléshez vezetett. A politikai következményeket már régóta várják.
 
Amit még tudni érdemes
Belengette a rezsicsökkentés átalakítását a kormány (Portfolio)
Olyan reformot tervez a kormány, amely minden lakossági áramfogyasztónak lehetővé teszi majd, hogy dinamikus árképzés szerint vehesse az áramot évi 2523 kWh, azaz a rezsivédett árú éves fogyasztás felett – szúrta ki a portál az uniós helyreállítási terv új anyagában.

Újabb kínai akkumulátoripari beruházás jön Debrecenbe, de itthon még nem jelentették be (Portfolio)
A Ningbo Zhenyu Technology mintegy 23 milliárd forintos beruházással, hoz létre gyárat Debrecenben, amelyben az elektromos autók akkumulátoraiban használt precíziós alkatrészeket gyártanak majd.

Megtudtuk, hogy mennyibe kerültek Orbán Viktor külföldi útjai – a látogatások több mint harmadában különgéppel ment (RTL)
2022 eleje óta több mint 500 millió forint ment el a kormányfő utazásaira. 

Rengeteg elsős bukott meg a többi évfolyam diákjaihoz képest, az ok egy sokat vitatott kormánydöntés lehet (Népszava)
A mostani, június 15-én zárult tanévben majdnem ötezer elsős évismétlőként ült az iskolapadban.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése