2023. július 30., vasárnap

Válaszok nélkül maradtak a hajdújárásiak

Válaszok nélkül maradtak a hajdújárásiak

2023-07-28 22:38

Sokkal többen nem fértek volna be a hajdújárási helyi közösség nagytermébe, ahol pénteken este falugyűlést tartottak, amelyen megjelent Stevan Bakić, Szabadka polgármestere, valamint Igor Velimirović, a Szabadkai Rendőrkapitányság vezetője. Érkezett velük még egy rendőr, de Bakić őt nem mutatta be, ahogyan nem üdvözölte Sövény Rudolfot, a hajdújárási helyi közösség tanácsának elnökét sem, aki úgy tűnik egyszerű polgárként jelent meg a gyűlésen.

A találkozót azonnal a polgárok kérdéseivel kezdték, azonban a csaknem kétórás megbeszélést követően is csalódottan távoztak a helyszínről a lakosok, akik nemcsak Hajdújárásról, hanem Palicsról, Ludasról is érkeztek.

A polgárok többek között arra voltak kíváncsiak:

– Honnan szerzik a fegyvereket a migránsok?

– Miért nem állítják meg a taxisokat az úton, hiszen mindenki tudja, hogy tömegesen szállítják őket az erdőkbe?

– Miért nem tartóztatják le azokat, akik segítik a migránsokat?

– Miért nem hirdetnek rendkívüli helyzetet a határövezetben?

– A rendőrök miért nem használják a fegyvereiket?

– Miért nem kérnek segítséget a Szerb Hadseregtől?

Konkrét választ azonban szinte egyetlen egy kérdésükre se kaptak.

Stevan Bakić több alkalommal hangsúlyozta, soha nem mondta, hogy nincs probléma.

„A mi rendőri erőink azon dolgoznak, hogy az erdőben történő incidensek ne érjenek be a faluba. Mindent megteszünk. Nem két-három rendőr van a terepen, hanem sokkal több”, mondta Bakić, aki az est folyamán azt is elmondta, hogy az egyik afgán testvérét már letartóztatta a rendőrség, s ezért olyan idegesek most. Többször hangsúlyozta, hogy zajlanak valamilyen előkészületek, amikről nem beszélhet, és az emberektől türelmet és megértést kért.

A polgárok viszont egyáltalán nem  voltak sem türelmesek, sem megértőek. Felháborodva mondták el személyes tapasztalataikat. Az est egyik legmegrázóbb jelenete volt, amikor egy hetven év körüli asszony töltényhüvelyeket tett a rendőrfőnök elé az asztalta.

Igor Velimirović rendőrfőnök előtt a hajdújárási határban összegyűjtött töltényhüvelyek

Igor Velimirović, a Szabadkai Rendőrkapitányság vezetője két órán keresztül csak azt mondogatta, hogy teljes mértékben megérti a polgárok a félelmeit.

„A bizonytalanság érzése egyértelműen veszélyeztetés. A migránsválság tart, ez egy globális probléma. Szabadka a földrajzi elhelyezkedése miatt nagy nyomás alatt áll. Minden nap próbáljuk megakadályozni, hogy még több migráns jöjjön. Július elseje óta 1500 migránst szállítottunk el. Az elmúlt egy hétben még több rendőrt küldtünk. Az előttünk álló időszakban is minden nap tervezünk, minden nap követjük és mindent megteszünk, hogy megvédjük a polgárokat. Minden nap kisegítenek bennünket az újvidéki és a pancsovai, valamint a verseci speciális egységek. Mindent megteszünk, hogy biztosítsuk a polgárok biztonságát”, mondta.

A polgárok közül többen is elmondták, számos alkalommal előfordult, hiába hívták a rendőrséget, azok nem jelentek meg, vagy csak órákkal később érkeztek a helyszínre. Ezt sem cáfolták a jelenlévők.

„A migránsok az udvaromban szaladgáltak, két gyerekkel élek. Szeretném, ha valaki válaszolna, hogy mit tegyünk mi, és mit tesznek Önök? Mi félelemben élünk, mit tegyünk, azon kívül, hogy telefonálgatunk?”, tette fel a kérdést egy felháborodott szülő.

„Eldobtam a kannát és be kellett szaladnom, mert lövöldöztek délután négykor. Fegyverrel, puskával sétálnak, szólok a rendőrségnek és semmi sem történik. Mit tennének, ha a helyemben lennének, ha az Ön gyerekét bántanák. Mit tudok én tenni, hogy megvédjem a gyerekeimet? Pillanatnyilag én veszélyben vagyok, mondja meg, hogy viselkedjek, ha a migráns bejön fegyverrel az udvaromba?”, tette fel a kérdést.

Bakić elmondta, hogy az év első hat hónapjában 3,5 millió dinárt költött a város arra, hogy visszaszállítsa a migránsokat a befogadótáborokba. A jelenlévők közül többen is megjegyezték, hogy az adófizetők pénzét költik, amire Bakić bólintott.

A polgármester a rendkívüli helyzet bevezetése kapcsán csak annyit mondott, hogy a jelenlegi álláspont az, hogy meg tudják ezt oldani rendkívüli helyzet bevezetése nélkül. A rendőrfőnök hozzátette, nem tud arra a kérdésre választ adni, honnan a migránsoknak a fegyver, ahogyan azt sem tudja, hogy meddig tart majd ez a válság.

https://szmsz.press/2023/07/28/valaszok-nelkul-maradtak-a-hajdujarasiak/

 

 Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, szakáll és autó

2023. július 29. 10:37

 
⭕ Pár mondat a hajdújárási fórumról ⭕
▪️A lakossági fórum egy kísérlet volt az emberek megnyugtatására, mert nagyon dühösek. Kb.ez is történt. Az emberek elmondták a sérelmeiket, kiadták a dühüket. A polgármester és a rendőrfőnök pedig meghallgatták őket és azt hajtogatták megértik őket.
▪️A VMSZ képviselői - Szabadka Város Képviselő -testületének elnöke dr. Pásztor Bálint, vagy Szabadka alpolgármestere Kern Imre, ott se voltak a lakossági fórumon.
▪️Konkrét megoldási javaslatokat nem adtak, se a polgármester, se a rendőrfőnök.
▪️ Két kulcsmondat volt a polgármester részéről,de ezt sokan észre se vették.
1️⃣. Ő(k) azért vannak ott, hogy végrehajtsák a nemzetközi szerződéseket amit AV aláírt Szerbia nevében.
2️⃣. Az a feladatuk, hogy információkat gyűjtsenek és azt továbbítsák a felsőbb fórumokhoz, akik azt értékelik és a közbiztonsági helyzet súlyossága alapján/az ő megítélésük szerint/elrendelik a rendőrségnek, csendőrségnek mit lépjenek. A jelenlegi megítélésük szerint a helyzet nem kritikus, és nincsen szükség a különleges egységek alkalmazására.
▪️Ez azt jelenti nem helyi szinten dől el mi lesz, hanem Újvidéken vagy Belgrádban. Azok meg ráérnek, az ő gyerekeik biztonságban vannak. A többi csak szócséplés volt.
▪️Beharangozták a rendőrség közelgő akcióját-amiről persze nem mondhatnak semmit mert az felérne egy figyelmeztetéssel , de jó lesz, majd meglátjuk - és jövő hét pénteken újból lesz lakossági fórum. Dióhéjban ennyi.
➡️Azt meg már én teszem hozzá, hogy nincsen stratégia, politikai akarat a kérdés rendszerbeli megoldására. Csak tüneti kezelés, miután már megtörtént a balhé.
▪️Aztán meg 2-3 hét szigor, és amikor lecsillapodott egy kicsit - el van felejtve az egész, kezdődhet előről. Az embercsempészek pedig addig átmennek más területre.
▪️Martonosról Majdánra, onnan Horgosra, Horgosról Zomborba, onnan vissza Szabadkára és Hajdújárásra, Palicsra.
▪️ Most ott fognak csinálni valamit, kamerák előtt, de a csempészek, akik valójában lövöldöznek, majd most is tovább húzódnak, és ott működtetik az üzletet.
✅Nekünk - VMDK - vannak konkrét megoldási javaslataink, de azt csak, akkor lehet végrehajtani ha a hatalmi mechanizmusok a kezünkben lesznek. ▪️Vagy ha a jelenlegi hatalmi koalíciónak megjön a józan esze, és a közvélemény nyomására valós lépéseket tesznek. Ami már kevésbé valószínű.

 Csonka Áron

https://www.facebook.com/csonkaaron

Lehet, hogy egy kép erről: 4 ember és tömeg

2023. július 29. 9:32

‼️SEGÉLYHÍVÓSZÁM ÉS RENDFENNTARTÁS‼️
☝️ Ez a két alapfeltétele annak, hogy a hajdújárásiak, akiknek mindennapjait a migránsbandák fegyveres leszámolásai elviselhetetlenné teszik, valamennyire visszakapják nyugalmukat.
➡️ Városunkban a migránshelyzet régen elszabadult.
👉 A polgármester egy hét türelmet kért a látványos és érezhető javulás érdekében.
📌 Van bennünk, kell, hogy legyen bennünk türelem, de kitartás is. Sok ígéretet hallottunk már, reméljük ez most betartásra is kerül.

Pásztor István

https://www.facebook.com/pasztorvmsz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése