2023. szeptember 12., kedd

A rossz körülmények miatt rohamosan fogy a tűzoltók száma Magyarországon

A Szabad Európa honlapja

2023. szeptember 12.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Ki fogja kimenteni az égő házból, ha elfogynak a tűzoltók?
Ha a hosszú távú célokat rövid távúakra cserélik, annak éppen hosszú távon lesz súlyos a böjtje: 2012 óta nem emelték a magyar tűzoltók illetményalapját, és egyebek mellett eltörölték a korkedvezményes nyugdíjukat, sok kifizetetlen munkát kell végezniük – gyakran méltatlan körülmények közt –, szinte mindüknek másodállásban kell dolgoznia, elszipkázzák őket az új gyárak, így nem csoda, ha rohamosan fogy a tényleges tűzoltók száma. Már most is sokszor nyilvántartási trükkökkel oldják meg az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint 9 százalékos, a szakszervezet szerint viszont 20 százalékos létszámhiányt.

Tisztogatás a MÁV-nál: Lázár bekeményített
Hatezermilliárd forint hiányzik a MÁV átfogó megújításához, miközben egymást érik a botrányok. A működő pályahálózat felén lassítás van, hogy elkerüljék a balesetveszélyt. Az utasok szerint kiszámíthatatlan, meleg és koszos a vonatközlekedés. A MÁV a saját bevallása szerint is válságos helyzetben van. A Szabadon riportjában Benyó Rita a társaság hanyatlásának járt utána.

Szia, uram, borátbánya érdekel? – Kitörne az EU a nyersanyagfogságból
Hatalmas lemaradásban van az Európai Unió számos kritikus fontosságú nyersanyag kitermelése terén. Ezek között vannak olyanok, amelyekből tulajdonképpen semennyi sem áll a blokk rendelkezésére, és a helyzetet tovább nehezíti, hogy egyes termékek beszerzését csak egyetlen államból tudja megoldani a közösség. Ugyanakkor a zöld és a digitális átállás éppen ezen anyagokat használná, ami csak fokozza a kiszolgáltatottságot. Az ígéretek szerint hét éven belül megváltozik a helyzet.

Párton kívüli polgármesterjelöltet indíthat a Fidesz Szombathelyen
A Nyugat.hu információi szerint párton kívüli jelöltet indít a jövő évi önkormányzati választáson a polgármesteri pozícióért a Fidesz Szombathelyen. Ő Horváth Bianka, aki eddig nem vett részt aktívan a politikában, és akinek férje Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara országos elnöke.

Romló gazdasági kilátások az Európai Unióban
Az Európai Bizottság lefelé korrigálta korábbi gazdasági növekedési prognózisait, rámutatva, hogy az áremelkedés jócskán visszafogja a keresletet, míg a magas kamatszintek korlátozzák a beruházásokhoz és vásárlásokhoz szükséges hitellehetőségeket. Az euróövezetben a tavaszi előrejelzésben szereplő 1,1 százalék helyett 0,8 százalékkal bővülhet a GDP idén, jövőre pedig 1,6 helyett csak 1,3 százalékkal.

Halmokban áll a szemét a Szent Imre kórház udvarán
Kidobott csapok, vécécsészék, sitt, elektromos és zöldhulladék halmozódott fel az intézmény udvarán. Egyelőre sem a kórház vezetése, sem az Országos Kórházi Főigazgatóság nem válaszolt a kérdéseinkre arra vonatkozóan, hogy mikor szállítják el a szemetet.

NATO-főtitkárhelyettes: Nincs kockázata annak, hogy Románia belesodródik a háborúba
Előző héten pilóta nélküli repülőgépek roncsaira bukkantak Romániában az ukrán határ közelében, de Mircea Geoană leszögezte: nincs semmi jele annak, hogy Oroszország szándékosan a NATO-tagállam területét támadta volna.
 
Amit még tudni érdemes
Orbán francia üzemanyagot szeretne Paksra, ami nyíltan szembemenne az oroszok érdekeivel (Telex)
Orosz helyett francia üzemanyaggal működhet Paks – a lap úgy tudja, hogy a kormányfő erről is beszélt Kötcsén. Az „orosztalanítás” elsőre talán meglepő, ugyanakkor szakértők szerint szakmailag nagyon is indokolt lépésről lenne szó, amelynek vannak már európai uniós előzményei.

Kár csodálkozni a budapesti dugókon, hiszen félmillióval több az autó, és a rendszer még több kocsi vásárlására buzdít (RTL)
Lényegesen nagyobb ütemben nőtt Budapest és az agglomeráció géprjármű-állománya, mint a lakosságszám. A fideszes influenszerek szerint Karácsony Gergely tehet a dugókról, közben a kormány épp most állított le olyan fejlesztéseket, amelyekkel hatásosan lehetne küzdeni a megnövekedett forgalom ellen. 

Nincs nyilvános nyoma azon „forradalmi” megoldásnak, amellyel környezetbarát módon bontanának akkukat Alsózsolcán (Népszava)
A céghálóban is akadnak furcsaságok

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése