2023. szeptember 25., hétfő

Magyarország megvétózta az azeri agressziót elítélő közös EU-s nyilatkozatot

A Szabad Európa honlapja

2023. szeptember 25.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Újabb magyar vétó Brüsszelben, ezúttal az Azerbajdzsánt elítélő EU-nyilatkozat ellen
Magyarország egyedüliként megvétózta azon kezdeményezést, hogy az Európai Unió tagállamai közös állásfoglalásban ítéljék el a vitatott státuszú Hegyi-Karabahot az előző héten lerohanó Azerbajdzsánt – értesült a Szabad Európa. A magyar vétó miatt végül Josep Borrell, az EU vezető diplomatája adott ki a maga nevében elítélő nyilatkozatot.

Egy másik cikkünkben arról írtunk, hogy nagy bajban van az örmény kormányfő, aki reményét fejezte ki, hogy Hegyi-Karabahban maradhatnak az ott élő örmények azután is, hogy Azerbajdzsán állítólagos terrorellenes hadművelete során visszaszerezte az ellenőrzést a szakadár terület felett.

Rengeteg elsős kisdiák ismétel évet, és egyre több az SNI-s
A kormány három évvel ezelőtt vezette be a hatéves korban kötelező beiskolázást, amelyet csak egy szakértői vizsgálat esetén lehet halasztani. Azóta egyre több gyerek érkezik éretlenül az iskolába, és egyre többükről derül ki az, hogy sajátos nevelési igényű státuszba sorolható. A szakértők szerint van összefüggés. Nem a gyerekeknek kellene változniuk, hanem az iskolarendszernek.

Olyan jól sikerült a nyíregyházi deszegregációs program, hogy van, aki azóta a parkolóban alszik
A rendszerváltás óta szó szerint megszámlálhatatlanul sok pénzt költöttek a kormányok a szegények felzárkóztatására, de azt, hogy ebből mennyi jutott el oda, ahova valóban szánták, senki sem tudja. A nyíregyházi önkormányzat éppen az ellenkezőjét csinálta annak, mint amire az EU pénzt adott volna: a deszegregációs programból szegregációs programot. Amikor ez kiderült, a közösség nem is támogatta tovább a közel kétmilliárdos projektet. Így valójában végül a magyar adófizetőknek kellett a zsebükbe nyúlniuk, amiért a városvezetés a kis cigánytelepből még nagyobbat csinált.

Radó Péter: A pedagógusok elképesztően szervezetlenek
Az oktatáskutató szerint közoktatási rendszerünk döbbenetesen szétaprózódott, több száz iskolát kellene bezárni. De ilyen 2010 óta nem történik, mert a kormány nem vállalja a politikai felelősséget, miközben a tanárokkal bármit megtehet. A szakszervezetek ragaszkodnak a jogszerűséghez, ami ebben a helyzetben kontraproduktív.

Nagyjából karácsonyig vár az MSZP, hogy az ellenzéki pártok felsorakozzanak a közös EP-lista mellett
Két-három mandátumot is hozhatna pluszban az ellenzéknek, ha egy listán indulnának jövőre az EP-választásokon – mondta egy sajtóbeszélgetésen Kunhalmi Ágnes, a szocialisták társelnöke. Egyelőre nem tudni, mi lesz a párt elzálogosított székházának további sorsa.

A bírói függetlenség melletti kiállásáért kapott nemzetközi díjat az Országos Bírói Tanács
Jogszerűtlen kényszernyugdíjazások, szabálytalan bírói és vezetői kinevezések, a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozása, igazságtalan fegyelmi kezdeményezések, lejárató kampányok, munkahelyi diszkrimináció – ezen, bírói függetlenséget sértő intézkedéseket említette a beszédében az OBT elnöke, amikor átvette a nemzetközi díjat Tajpejben.

Fáy Zsolt: egy átlagos kereskedelmi bank vezetése marhára nem érdekelne
Korábban soha nem adott még podcast-interjút, imádja a goa trance-t, és azt mondja, hogy nem bírná elvégezni a munkáját, ha nem jógázna rendszeresen. A Szelfi vendége Fáy Zsolt, a MagNet Bank elnöke.

A prostitúció visszaszorítását szorgalmazza az Európai Parlament
Az Európai Parlament szerint csökkenteni kellene a prostitúció iránti keresletet, többek között az online hirdetések visszaszorítása révén, valamint össze kellene hangolni a nemzeti szabályokat is, hogy minél hatékonyabban fel lehessen lépni az emberkereskedelemmel szemben.

A normalitás látszata, avagy a mindennapi élet Kijevben
A felszínen normálisnak tűnik az élet a háború sújtotta ország fővárosában. Reggelente az emberek egy csésze kávéval a kezükben sietnek munkába. Az utcák tele vannak autókkal, esténként az éttermek is zsúfolásig megtelnek. Ám a felszín alatt egy másik történet rejtőzik.
 
Amit még tudni érdemes
A vendégmunkás-bűnözés az új cigánybűnözés (Telex)
Egymillió forintos nyomravezetői díj kitűzése, tüntetés a bűnözés ellen, migránsmunkásozás. Az utóbbi időben néhány ellenzékben lévő párt új témára bukkant: a vendégmunkásokra. A Mi Hazánk Mozgalom már konkrétan vendégmunkás-bűnözésről beszél.

Fejenként 65 ezres catering, 160 ezres képzés: négycsillagos wellness hotelekben képzik a tanárokat Schmidt Máriáék (RTL)
A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány jelentős állami támogatás mellett nem először képezheti a tanárokat, ezúttal is egy ismerős céggel.

185 milliót fizetett ki az állam egy KDNP-s képviselő gombatermesztő üzemére, ami két és fél év alatt sem épült fel (24.hu)
2020-ban kezdett gombatermesztő üzemet építeni EU-s támogatással egy csákvári önkormányzati képviselő, de két és fél év alatt még a csarnok felhúzásáig sem jutottak el, noha a munkát már 2021 márciusában be kellett volna fejezni. A 277 millió forintos támogatással januárig kellene elszámolnia a KDNP-s Zolnai Sándornak.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége 

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése