2023. szeptember 4., hétfő

A KSH-nál elvárás lett a pozitív számok keresgélése a sokszor kiábrándító valóság adatai mellé

A Szabad Európa honlapja

2023. szeptember 4.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink az utóbbi napokból:

Minden negatív üzenet mellé egy pozitívat! – Rövid pórázon a statisztikai hivatal
A Központi Statisztikai Hivatalban (KSH) elvárás lett a pozitív számok, mondatok keresgélése a sokszor kiábrándító valóság adatai mellé – szerencsére nem azok helyett. A politikai-kommunikációs gyeplő miatt is távoznak sokan az intézményből.

Folytatódik a magyar szembenállás Ukrajna támogatása kapcsán
Még ebben az évben meg kell állapodni az európai uniós költségvetés kipótlásáról, ellenkező esetben januártól nem lesz a blokknak érvényes jogszabálya – és pénze – Ukrajna támogatására. A tagállamok közül Magyarország egyértelműen elutasítja a javaslatot, mondván, hogy ha a magyarok nem kapnak EU-s pénzt, az ukránok se kapjanak. A vita megkezdődött az Európai Parlament szakbizottságaiban. Az már most látszik, hogy az EP-n nem fog múlni a pénzügyi támogatás kiterjesztése.

Elemző: Az ellenzéknek lassan döntenie kell, hogy elengedi-e a 2026-os választást is
A Fidesznek fontos az EP-választás – mondta podcastunkban Ruff Bálint kampánytanácsadó, aki szerint Orbán Viktor szövetségi tervei miatt sem mindegy, milyen eredményt ér el ott pártja. A kormányfő úgy lép a nemzetközi porondra, hogy olyan szabályokat hág át, amelyeket sérthetetlennek tart.

Tavaly az EU-s kiutasítási döntések kevesebb mint negyedének sikerült érvényt szerezni
Ötvenkilenc százalékkal nőtt egy év alatt az EU területén illegálisan tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok száma – és erről a hatóságoknak is tudomásuk van. Így már több mint egymillió olyan ember van, akinek inkább előbb, mint utóbb el kell hagynia a közösséget. Ennek kivitelezése azonban rendkívül nehézkes, a kiutasítási határozatok csak kisebb részének sikerül érvényt szerezni. Sokan az új migrációs törvényben látják a probléma megoldását, mások azonban ellenzik ezt.

Sorra postázzák vissza a szerzők Libriben árusított könyveit
Váratlanul érte Marosi Nikolett írót, amikor kiadója minden magyarázat nélkül visszapostázta neki a korábban a boltokban értékesített könyveit. Egy zárt szerzői csoportban aztán kiderült, hogy nem ő az egyetlen, aki a közelmúltban így járt. A botrányos könyvfóliázások után most sorra jelentkeznek az írók, akiknek visszaküldött könyveiben két közös elem van: a nemrégiben tulajdonosváltáson átesett kiadó és a rendszerkritikus vagy LMBTQ-tartalom.

PDSZ: A kormány állításával szemben elképesztő tanárhiánnyal indul a tanév
Nem igaz, hogy nincs tanárhiány, mint ahogy a kormány állítja, a szakszervezet szerint nagyon is van, ennek jól láthatók a jelei, és decembertől várhatóan még rosszabb lesz a helyzet, amikor megszűnik a státusztörvény miatt távozók jogviszonya.

Sokan a technológiát tekintik az új vallásnak – Szelfi Kapitány-Fövény Máté pszichológussal
Hogyan őrizzük meg a lelki egészségünket a technológia uralta, gyorsan változó világban? Erről szól a Holnap című kötet, amelynek szerkesztője dr. Kapitány-Fövény Máté klinikai szakpszichológus, akivel friss podcastunkban egyebek mellett a digitáliseszköz-mentes idő fontosságáról, a túlfogyasztásról, az infantilizálódó felnőttekről, az ökoszorongásról és a szextechről is beszélgettünk.

Szakértő: Donald Trump megválasztása esetén a börtönből is kegyelmet adhat magának
Magyarics Tamás szerint a korábbi amerikai exelnök elleni büntetőeljárások hatalmas médiajelenlétet biztosítanak számára, az igazságszolgáltatás menetét pedig a politika befolyásolhatja. A podcastban körbejárjuk a vádakat, és azt kutatjuk, miért lehet mégis az egyik biztos jelölt az elnökválasztáson.

Jevgenyij Prigozsin halála: öt kérdés arról, mi jön ezután
Mit jelent Oroszország, Vlagyimir Putyin elnök, a tábornokok, az ukrajnai háború és a Wagner számára a lázadó zsoldosvezér, Jevgenyij Prigozsin halála? Íme öt dolog, amire érdemes figyelni az elkövetkező napokban és hetekben.
 
Amit még tudni érdemes
889 millió forint közpénz ment el 40 ezer társasjátékra, rejtély, hol lehetnek (24.hu)
Az adófizetőknek 22 ezer forintba kerülő, meglehetősen bonyolult turisztikai társast 3-5 ezer forintért árulják az interneten azok, akiknek rendezvényeken, plázákban ingyen a kezükbe nyomták.

Szeptember végére alig lesz, aki vezethetné a vonatokat, a mozdonyvezetők a teljes túlórakeretüket kimerítik addig (Népszava)
A vágányhálózat rossz állapota mellett az egyre nagyobb méreteket öltő munkaerőhiány is komoly kihívás elé állítja a MÁV-csoportot. A Volánnal együtt 57 ezer munkavállalót foglalkoztató két állami közlekedési társaság 4500 pozíciója betöltetlen.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége 

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése