Szeptember 1. és között, vagyis péntektől vasárnapig Szabadka megkapta a maga tizenöt perc hírnevét, ami talán több is lett, mint negyedóra, hiszen már csütörtökön felbolydult a közvélemény, amikor kiderült, hogy Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke a díszülésen kizárólag szerbül mond beszédet. Még mielőtt valaki azt hinné, hogy ez csak egy rossz vicc, egy megkésett április elsejei tréfa, szeretnénk jelezni, hogy erről szó sincs, ez maga a valóság, a helyszín pedig az előszeretettel multikulturálisnak nevezett Szabadka.

Aki esetleg abban bízott, hogy Pásztor Bálint magyarul is elmondja majd a szövegét a díszülésen, annak csalódnia kellett. A képviselő-testületi szolgálat értesítése ugyan csütörtökön már előre jelezte, hogy csak szerb nyelven fog elhangzani a beszéd, de ez a bejelentés annyira szürreális volt, hogy az ember addig nem akarta elhinni, amíg a saját fülével nem hallja, hogy ilyen valóban megtörténhet.

A díszpolgár jelentette be, hogy Pásztor István beteg

A díszülésen Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke díszpolgári címet vett át a felterjesztőtől, Stevan Bakić polgármestertől, majd pedig közösen meglátogatták a palicsi akvaparkot, amely egyelőre még nem fogadja a látogatókat.

Itt viszont elhangzott egy fontos mondat a szerb elnök részéről, aki jobbulást kívánt Pásztor Istvánnak, a tartományi parlament és a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének. Ez azért volt fontos, mert egyre többször szóba került, hogy a VMSZ nemrég újraválasztott elnöke beteg, de egyelőre erről semmilyen hivatalos információ nem jelent meg, egészen péntekig, amikor ezt maga az elnök közölte, így már érthető volt, hogy Pásztor István miért nem jelent meg sem a hajdújárási iskolakezdési ünnepségen, sem a városnapi díszülésen.

Az államelnöknek vagy a magyaroknak üzentek?

Alig több mint harminchat óra múlt el attól a pillanattól számítva, hogy Aleksandar Vučić átvette a díszpolgári elismerést, amikor a közösségi oldalakon megjelentek azok a fényképek, amelyek nem feleltek meg annak a politikusi narratívának, az unalomig hangoztatott kijelentésnek, mely szerint történelmi csúcson vannak a szerb és a magyar kapcsolatok, és hogy milyen jó érzés magyarnak lenni Szerbiában. Ismeretlen tettesek ripityára törték a piros-fehér-zöld színben pompázó Szabadka-feliratot Palicsnál és a békovai körforgalomnál is.

A szégyenteljes cselekedetre azonnal reagált Pásztor István, aki azt írta, hogy „Vučić elnöknek üzentek, de nekünk jobban fáj. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy újra új fényében díszeleghessenek a Szabadka feliratú táblák, és hogy az elkövetők elnyerjék méltó büntetésüket. A vandalizmusnak véget kell vetni bárki részéről jön is az. Remélem Vučić elnök érti az elkövetők neki szánt üzenetét, és meg is válaszolja. Mi pedig itt maradunk, és nem megyünk sehova.”

Érdekes, hogy a közösségi oldalon közzétett bejegyzés alatt a hozzászólók elvitatták azt a kijelentést, hogy ez az üzenet Vučićnak szólt, sokan azt írták, hogy ez bizony a vajdasági magyaroknak szánt üzenet.

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége közleményben ítélte el a magyar nyelvű Szabadka-feliratok megrongálását.

„A VMDK a legerélyesebben elítéli ezt a vandál cselekedetet, és követeli a rendőrségtől, illetve az ügyészségtől, hogy kerítse elő az elkövetőket,és példaértékű büntetést szabjon ki rájuk. Szabadka város vezetőitől azt kérjük ítéljék el ezt a szégyenteljes cselekedetet, és tegyenek meg mindent a felirat azonnali helyreállításáért!”

Ugyanígy tett Tomislav Žigmanov kisebbségügyi miniszter, aki kiemelte, ez a cselekedet teljes mértékben ellentétes azzal az integrációs politikával, amelyet Brnabić kormánya és Vučić képvisel. Žigmanov elvárja, hogy a belügyminisztérium illetékesei kézre kerítsék az elkövetőket, valamint hogy a lehető legrövidebb időn belül visszahelyezzék a névtáblákat.

Pásztor Bálintnak falfirkákkal üzentek

Vasárnap azonban nemcsak a Szabadka-feliratú táblákat rongálták meg ismeretlen tettesek, hanem szintén ismeretlenek a város több különböző helyén „Bálint Kis Knini Nindzsa” feliratot festettek fel. A falfirka házak, boltok falain, valamint a sugárúti sétány járókövein is látható volt, s az elkövetők egyértelműen Pásztor Bálintnak, a VMSZ alelnökének, a szabadkai városi képviselő-testület elnökének üzentek, bizonyára azért, mert feldühítette őket a kizárólag szerb nyelven elmondott beszéde, s nem mellékesen az is, hogy a hagyományőrző napokon a város központjában a soviniszta dalszövegeiről ismert Baja Mali Knindža lép fel.

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga még augusztus 31-én közleményben tette fel a kérdést Pásztor Bálintnak: mi köze van a háborús bűnösökről szóló soviniszta daloknak a kultúrához és művészethez? Egy nappal korábban Szabadka Polgári Mozgalma is elítélte a fellépést, kiemelve, hogy ennek az előadónak nincs helye ebben a soknemzetiségű közösségben. Pásztor Bálintot megkereste a Magločistač portál, de ő nem kívánt reagálni a falfirkákra.

Összegzésképpen csak annyit mondhatunk, hogy a kör bezárult, egy kizárólag szerb nyelven megtartott díszpolgári cím díjátadójától a Szabadka felirat tönkretételén keresztül eljutottunk a knini és a helyi nindzsákig. Ahogy Kovács Kati énekelte:

„Most kéne abbahagyni, / Elfutni, elrohanni, / Érzem, hogy holnap már többé nem lehet. / Most kéne összeveszni / Erőnket összeszedni / S kimondanunk azt, hogy – Ég veled! // Most kéne visszakozni, / Nem várni, nem habozni, / És menni, menni a józan ész után. / Egy másik útra lépni, / Egyszer sem visszanézni, / A búcsú ma még nem fájna tán.”

(szerkesztőségi összefoglaló)

https://szmsz.press/2023/09/09/a-diszpolgari-cimtol-a-nindzsakig/