2023. szeptember 22., péntek

Az új EU-reformterv tovább szűkítené az Orbán-kormány különutas mozgásterét

 A Szabad Európa honlapja

2023. szeptember 22.

Jó reggelt kívánunk!
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Kiüresíthetné a magyar EU-tagságot egy friss német–francia reformterv
Következményeiben felkínálná az EU közös értékeit következetesen megsértő tagállamoknak a kilépést az integráció mélyítésének logikájából az új, német és francia szakértők által kidolgozott, azonban nem a két ország hivatalos álláspontjának tekinthető reformterv, amely ezáltal ugyanakkor megfosztaná az érintetteket a szavazati joguktól és intézményi képviseletüktől.

Nem is cserélik franciára a paksi üzemanyagot
Szerződésben vállalta a kormányzat, hogy elkezdi az egyoldalú orosz energiafüggőség felszámolását – legalábbis ami az atomerőmű üzemanyag-ellátását illeti. A bombahír árnyékából e lépés kényszerűsége nem látszódott, ahogy az is figyelmen kívül maradt, hogy Magyarország beállt a sorba – igaz, csupán a legvégére.

Célegyenesben az Európai Parlament: elkezdődött az utolsó ülésszak a választások előtt
A ciklus végére az Európai Parlamentben feltorlódik a munka, amit még a közelgő választási kampány is pörget – mondja brüsszeli tudósítónk, aki szerint ez nem rontja az eredményességet. Ellenkezőleg: a helyükre újrapályázó képviselők bizonyítani akarnak. A magyar pártok azonban egyelőre hallgatnak.

Megállapodást kötött gabonaügyben Szlovákia és Ukrajna
Olyan gabonakereskedelmi engedélyezési rendszer létrehozásáról állapodott meg Szlovákia és Ukrajna mezőgazdasági minisztere, amely az indulása után lehetővé teszi négy ukrán árufajta importtilalmának feloldását Szlovákiában – közölte a pozsonyi agrártárca.

Nyilatkozat nélkül zárultak a feszült tárgyalások Hegyi-Karabah integrációjáról
Nyilatkozat és bármiféle áttörés nélkül értek véget nagy figyelemmel kísért „reintegrációs tárgyalások” Azerbajdzsán képviselői és a szakadár Hegyi-Karabah örmény vezetői között. Mindkét fél vádakkal illette a másikat, és tagadta, hogy megsértette volna a tűzszünetet.

Kínában keres kiutat a diplomáciai elszigeteltségből Szíria elnöke
Bassár el-Aszad a kelet-kínai Hangcsou városba érkezett. Ez az első látogatása az ázsiai országban 2004 óta. A szíriai elnök próbál kitörni a több mint egy évtizede tartó és nyugati szankciók által súlyosbított diplomáciai elszigeteltségből.
 
Amit még tudni érdemes
Hol a 160 ezer gyerek? Megpróbáltuk kideríteni, mire alapozza Orbán a demográfiai sikerpropaganda fő állítását (HVG)
Egyre több gyereket vállalnak a magyarok, 2011 óta sokkal több baba születik, mint korábban – harsog a kormány új sikerpropagandája. A számok viszont ennél sokkal bonyolultabb összképet mutatnak – ellenőriztük, mi igaz az állításokból.

Nem tudják befejezni a kínaiak a Budapest–Belgrád építését, és ez még súlyos tízmilliárdokba kerülhet nekünk (Telex)
A VSquare szerint a kínaiak felhagytak a munkával, és leállították a projekt finanszírozását is, miközben a helyzet odáig fajult, hogy az ügyet Orbán Viktor ősszel személyesen próbálhatja rendezni a kínaiakkal.

Szinte csak a sztrádákra jutott abból a 2000 milliárdból, amit útépítésre költött a kormány (G7)
2010 és 2020 között az országos közúthálózat fejlesztésre bruttó 2723 milliárd forintot költött az állam. Összesen 1785 kilométernyi útszakasz épült vagy újult meg ebben az időszakban, azaz a 32 ezer km-es közúthálózat 0,6 százalékát érintették évente átlagosan a fejlesztések.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése