2015. november 7., szombat

„Állítsák le Szabadka városrombolását!”


„Állítsák le Szabadka városrombolását!”
A bontás már elkezdődött a Petőfi Sándor utcában
A szabadkai Svetozar Marković Gimnázium mellett álló Törley- és Buday-házaknak a héten megkezdett bontása miatt botrányos helyzet alakult ki Szabadkán a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) városi szervezetének elnöksége szerint, ezért egyebek mellett azt követelik a városvezetéstől, hogy helyezzék hatályon kívül mindazokat a városi dokumentumokat, amelyek a történelmi városmag radikális megváltoztatását lehetővé teszik.
Közleményükben arról értesítenek, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai városi szervezete ma rendkívüli elnökségi ülést tartott és több záradékot is megfogalmazott. Elsősorban azt kérik a szabadkai képviselő-testület VMSZ-frakciójától, hogy a törvényes határidőknek megfelelően, hétfőn, november 9-én 10 óráig terjesszen be egy új napirendi pontot a november 12-ei városi képviselő-testületi ülésre.
„A napirendi pont értelmében szülessen VKT-határozat a Szabadka történelmi városmagjának megsemmisítését eredményező folyamatok (Törley- és Buday-házak bontása a Gimnázium és Csáth Géza szülőháza között, Petőfi Sándor utca) leállítására, és helyezzék hatályon kívül mindazokat a városi dokumentumokat, amelyek a történelmi városmag radikális megváltoztatását lehetővé teszik" – áll a közleményben.
Rámutatnak továbbá arra is, hogy az egykori Heisler-fürdő helyén romok és gyomok találhatóak a Gombkötő utcában, de hasonló jelenségek tapasztalhatóak a Papp Pál utcában is, ugyanakkor ezzel ellentétes, a történelmi városmagot óvó folyamatok is megfigyelhetőek. Éppen ezért kezdeményezik, hogy „két héten belül, tehát legkésőbb november 21-én, szombaton a szabadkai városvezetésben jelen lévő politikai pártok képviselői sajtónyilvános kerekasztal-megbeszélés keretében fejtsék ki álláspontjukat Szabadka épített történelmi öröksége kapcsán, ismertessék álláspontjukat Szabadka történelmi városmagjával kapcsolatban".
„A Törley- és Buday-házak szinte titokban történő bontása, ugyanúgy, ahogyan a Bajai úti (védett) Vámház épületének lebontása, és az, hogy egyre több helyről hallani, hogy Szabadka vezetése az Ago Mamužić utca rendezését a város szimbólumává vált ostorfák kivágásával képzeli, a VMSZ szabadkai városi szervezetének elnöksége elvárja a Községközi Műemlékvédelmi Intézet és a Városrendezési Intézet szakemberei véleményének nyilvános megismerését, az említett városi intézmények korábbi, és az ehhez az állapothoz vezető döntések írásbeli döntéseinek bemutatását, valamint elvárja a jelenlegi intézményvezetők és Igazgató Bizottságok hivatalos állásfoglalását azokkal a dokumentumokkal kapcsolatban, amelyek ezeket az állapotokat eredményezték" – fejtik ki követeléseiket a közleményben.
A negyedik záradék részeként abbeli elvárásuknak adnak hangot, hogy a Magyar Nemzeti Tanács a nemzeti tanácsokról szóló törvény értelmében, élve a számára adott lehetőséggel, de elvi megfontolásból is haladéktalanul foglaljon állást a Törley- és Buday-házak lebontása miatt kialakult tarthatatlan helyzet kapcsán, mindent megtéve a maga részéről a folyamat leállítására. Az elvi megfontolásból történő reakciót szerintük az is indokolttá teszi, hogy az MNT – mint fogalmaznak – „több százezer euró anyaországi adományt fektet be Szabadka történelmi városmagját képező – nem csak magyar –, minden szabadkai számára fontos és a város arculatát, közös otthonunkká szépítő épületek felújításába".

Exkluzív, többszintes kereskedelmi objektum a klasszicista épületek helyén
A szabadkai Petőfi Sándor utcában a héten kezdték meg a gimnázium épülete és a Poliklinika, azaz Csáth Géza szülőháza közötti terület megtisztítását, ami két klasszicista stílusban felhúzott épület, a Törley- és Buday-házak elbontását jelenti.
Az így létrejövő 2500 négyzetméteres telken a DG Company vállalat a tervek szerint egy exkluzív, többszintes kereskedelmi objektumot tervez felhúzni, s azt állítják, hogy ez az új épület méretében és kinézetében is illeszkedik majd a szomszédos épületekhez, amelyek a műemlékvédelmi intézet védelme alatt állnak.
A GradSubotica portál információi szerint az új épület teljes területe 6000 négyzetméter lesz, az utcai részen egy kereskedelmi célú helyiséggel, valamint emellett 50 lakással, magassága pedig a műemlékvédelmi intézet követelésével összhangban nem térhet el nagyban a szomszédos épületekétől (a gimnázium 12,5 méter magas). Az új objektum működéséhez elengedhetetlen mintegy 100 parkolóhelyet mélygarázsban kívánják biztosítani, s ide közvetlenül az utcáról lehetne majd behajtani.
Mivel az objektum a város szűkebb központjában lesz, olyan épületek helyén, amelyek ugyan nem álltak védelem alatt, de esztétikai értékkel rendelkeztek, nagy kérdés, hogy mennyiben sikerül majd összehangolni a kinézetét a környezettel. A DG company állítása szerint építészek egész csoportját bérelte fel a lehető legjobb megoldás megtalálásának érdekében.
A vállalat jelenleg a Harcosok sorakozója lakótelepen épít egy 4200 négyzetméteres objektumot, ennek befejezése 10 hónapon belül várható, a fókusz azt követően kerülhet a Petőfi Sándor utcában történő építkezésre. A tervek szerint ott 2017 második felére húzzák fel az új épületet.
A bontás híre, illetve az erről készült fotók hamar terjedni kezdtek a közösségi oldalakon, s a szabadkai közvélemény egy részében komoly felháborodást keltettek a történések. Mint többen is megjegyzik, a közleményben tiltakozó VMSZ része a városi hatalomnak, illetve a polgármestert is a párt delegálta. Felróják továbbá, hogy a reagálás későn érkezett, hiszen a bontás már elkezdődött a Petőfi Sándor utcában, ez pedig már nem is az első hasonló eset a városban.
2015. november 7. [13:47]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése