2015. november 18., szerda

A helyi médiumok tragédiája

Tíz, magyar nyelven és öt, szlovák nyelven sugárzó adó szűnt meg eddig, valamint eltűntek horvát, roma, német, ruszin, román adások is

 

A médiumok privatizációjának a tájékoztatásra gyakorolt hatásait és következményeit vitatta meg a Tartományi Képviselőházban tegnap megtartott Médiamagánosítás – esély vagy eltűnés? című tanácskozás. Dubravka Valić Nedeljković, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kara Zsurnalisztika Tanszékének vezetője elmondta, hogy a médiumok privatizációjának periódusa már 2002-ben kezdetét vette, a folyamat tehát voltaképpen 13 éve tart.


(Fotó: Ótos András)

– Ez a folyamat egy eléggé reménytelen módon ért többé-kevésbé véget október 31-én. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a médiumok, amelyekért mindvégig aggódtunk már a közviták során is, amelyek három vagy annál is több nyelven sugároznak műsort, a lehető legrosszabbul jártak, pedig ezeknek juthatna igazán az interkulturalizmus és tolerancia hirdetésének szerepe – állapította meg Valić Nedeljković.
Mint mondta, több mint tíz ilyen médium szűnt meg, ezek iránt volt a legkisebb az érdeklődés a privatizáció során, hiszen a legnehezebb irányítani valamit, ami multikulturálisnak, többnyelvűnek számít, minden potenciális tulajdonos könnyebben el tud képzelni egy megfelelő igazgatást egyszerűbb körülmények között. Közölte: tíz, magyar nyelvű és öt, szlovák nyelvű műsort sugárzó adó szűnt meg, de roma, ruszin, román adások is a magánosítás áldozatává váltak, s ez tragikus végkifejletnek számít, értékelte.
– Az az elmélet, hogy majd a vajdasági közmédia betölti a keletkezett űrt, egyszerűen nem állja meg a helyét. Az ugyanis egy regionális szolgáltatás, teljesen másfajta műsorkészítési filozófiával. Jó ez a filozófia, de nem lehet a lokális kisebbségi nyelvű hírközlés helyettesítője, ez erősíti ugyanis meg helyi szinten a közösségek tagjait.
Pozitív példaként a dán modellt említette, melynek lényege az, hogy az állam továbbra is fenntartja az úgynevezett közösségi jellegű médiumokat, de a költségeknek csupán egy részét fedezi, a munka oroszlánrészét önkéntes jellegű emberi forrásokkal szavatolja.

HOZZÁÁLLÁSUNK MEGBOSSZULTA ÖNMAGÁT
Eljött az ideje a fennmaradt esélyek számbavételének, közölte Szerencsés Zsuzsanna médiaszakértő, meg kell menteni azt, ami még menthető a kisebbségi tájékoztatásban.
– Amikor csak szó volt a többnyelvű médiumok magánosításáról, sokkal többet hallottunk és gondolkodtunk a veszélyekről, ami azt eredményezte, hogy egy évtizeden át a folyamat egy erős ellentétbe ütközött. Ezt a rengeteg energiát részben arra kellett volna fordítani, hogy jó megoldásokat találjunk. Az az érzésem, hogy a hozzáállás megbosszulta önmagát. Összehasonlítanám a helyzetet a Tanjug hírügynökség kapcsán kialakult helyzettel. Nagyon sokan az utolsó pillanatig azt remélték, hogy az állam végül hátha eláll a szándékától, abban bíztak, hogy bizonyos többségi és kisebbségi politikai elitek közötti politikai megbeszélések alapján az utolsó pillanatban elmarad a privatizáció. Túl kényelmesen álltunk hozzá a témához, ha voltak is elgondolások a megoldásra, azok nagyon sokat késtek – vélekedett Szerencsés.

SZERB ADÁSOK IS MEGSZŰNTEK
Kalman Kuntić művelődési és tájékoztatási segédtitkár szerint a mostani helyzet kísértetiesen hasonlít arra a helyzetre, amelyet 2007-ben már volt alkalmunk látni.
– A médiumok fele nem talált gazdára, az sem biztos, hogy a részvényessé vált dolgozóknak sikerül megoldaniuk a gondokat. Szkeptikus vagyok a helyi szintű kisebbségi tájékoztatás fennmaradását illetően. Egyes önkormányzatokban megmarad a tájékoztatás az egyik közösség nyelvén, mint például Szabadkán, nem tudom azonban, hogy ugyanott ki fog majd horvát, roma vagy német nyelven tájékoztatni. Attól tartok, senki – közölte.
Nem csak a kisebbségi médiumok megszűnése a probléma, vannak olyan községek, ahol a helyi tájékoztatás teljesen megszűnik, tette hozzá, s a legvalószínűbb példaként Palánkát, Verbászt és Szécsányt említette.
v.ár
Magyar Szó, 2015. november 17. 5., vagy
http://www.magyarszo.com/hu/2892/kozelet_media/135635/A-helyi-m%C3%A9diumok-trag%C3%A9di%C3%A1ja.htm, 2015. november 17., 10:25

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése