2015. november 4., szerda

A Magyar Nemzeti Tanács kalózrádiót működtet?!


A Magyar Nemzeti Tanács és a kisebbségi kormánypárt megszüntette a Szabadkai Rádiót, jogellenesen használja a Vajdasági RTV frekvenciáját, az újonnan létrehozott Szabadkai Magyar Rádiót jogellenesen működteti.

A Vajdaságban nagyon fúrcsa helyzet alakult ki. Miután a Magyar Nemzeti Tanács elengedte a Szabadkai Rádió kezét és elviekben beleegyezett abba, hogy a Magyar Nemzeti Tanács által társ alapított Pannon RTV keretein belül, de jogilag tisztázatlan körülmények között, Szabadkai Magyar Rádió név alatt tovább működtesse a Szabadkai Rádió eddig használt 89,6 Mhz sávot.

Kívülről nézve, az ember azt mondhatná milyen dicséretes tettet vittek véghez a kisebbségi kormánypárti politikusok. "Átmentették" a 47 éves Szabadkai Rádió egész napos magyar nyelvű műsorát. Azonban a gondok ott kezdődnek, hogy ez így nem felel meg a valóságnak.

Mert a tények azt mutatják, hogy a kisebbségi kormánypárt felszámolta a Szabadkai Rádiót, a közszolgálati Vajdasági RTV által kölcsönbe adott 89,6 Mhz frekvenciát "átmentették" a Pannon RTV-be, ahol saját, egy vezér-egy párt-egy vélemény, szerkesztési politikájukat alkalmazzák. Gyakorlatilag, most Pannon Rádió 1, és Pannon Rádió 2-es csatornáról beszélhetünk.

Az ügyet tovább bonyolítja az az apróság, hogy egyes jogászok szerint mindez törvénytelen. Ugyanis, a Pannon RTV nem közszolgálati jellegűnek, hanem kereskedelminek számít. A Vajdasági RTV tulajdonában lévő 89,6 Mhz pedig közszolgálatinak számít. Továbbá, a Pannon RTV tulajdonosai ötven százalékban a Pannónia Alapítvány, amelyet számos kimagasló kisebbségi kormánypárti funkcionárius jegyez, és a másik ötven százalékban a Magyar Nemzeti Tanács. A magánszemélyek és speciális státussal rendelkező civil szervezet által működtetett konstrukció, nagyon komoly anyaországi normatív, pénzbeli támogatásban részesül. Valószínűleg véletlenszerű az egybeesés, de a Pannónia Alapítvány és a Pannon RTV igazgatója egy és ugyanaz a személy, akit Bodzsóni Istvánnak hívnak.

A Pannónia Alapítván egyik alapítója, és az Alapítvány Igazgató Bizottságának tagja, minap a következőket írta:
" A Pannónia Alapítvány a mai napon frekvenciaengedély nélkül, az Alapítvány Igazgató Bizottságának döntésével szemben és az Alapítvány alapítóit megkerülve kezdte meg a Szabadkai Magyar Rádió adásának a sugárzását. A Pannónia Alapítvány Igazgató Bizottsága a 2015. október 28-án megtartott ülésén nem támogatta az igazgató javaslatát a Szabadkai Magyar Rádió adásának a beindítására. Mivel az Alapítvány Igazgató Bizottsága elutasította az engedély nélküli műsorsugárzást, így nem terjesztette az alapítók elé az Alapítvány alapító okiratának a módosítását sem. A Pannónia Alapítvány Alapító okirata rendelkezik arról, hogy az Alapítvány mely médiumok alapítója és működtetője. A mai napon az Alapítvány két médiumot: a Pannon Televíziót és a Pannon Rádiót működteti jogszerűen, és egy médiumot: a Szabadkai Magyar Rádiót jogellenesen."

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége tudomása szerint a Magyar Nemzeti Tanácsnak nincsen olyan döntése, amely felhatalmazná a Szabadkai Magyar Rádió működtetésére, műsorainak pénzelésére. Tehát, a Magyar Nemzeti Tanács is hozzájárul a médium jogellenes működtetéséhez.
Értelemszerűen, felvetődik a kérdés hogyan történhet meg az, hogy csupán a kisebbségi kormánypárt elnökének utasítása, és a párt döntései alapján, kulturális önkormányzatunk és  az általa kinevezett Pannon RTV igazgatója  kalózrádió működtetésébe kezdjen?!  Ki fog ezért felelni?
http://vmdk.us11.list-manage.com/track/click?u=bc564c2b14d784b53071ebd00&id=de8bc4fb71&e=3eb0ebfcd8

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése