2015. november 19., csütörtök

Paranoia: szerb rezsimlap szerint Orbán Deli Andoron keresztül zsarolja Szerbiát (?!)


aa finger"Orbán azon döntése utan, hogy szögesdrótot emel a menekültek ellen, mostanra némileg javult Szerbia és Magyarország viszonya, de máris újabb komoly probléma van kilátásban" - írja szó szerint a Blic reszimhű szerb napilap.
Az újság szerkesztőit ugyanis kirázta a hideg Deli Andortól, a VMSZ tisztségviselőjétől és a Fidesz európai parlamenti képviselőjétől (aki amúgy eddig a füle botját sem mozdította a délvidéki magyarságért, sőt, többnyire Szerbia érdekeit képviselte). Elég volt azonban egy "sejtelmes" félmondat ahhoz, hogy Vučić firkászai tövig belemártsák tollukat a tintába.
Szörnyűlködésüket a Magyar Szóban megjelent Deli-interjúból kiragadt következő nyilatkozat váltotta ki:
– Nemcsak segítjük, segítem Szerbia csatlakozási törekvéseit, hanem nyíltan egyértelműsítem, hogy a magyar részről vannak elvárások. Ezek az elvárások elsősorban a kisebbségi kérdéseket illetik.
A blicesek mindjárt Pásztor Istvánhoz, a VMSZ elnökéhez szaladtak, aki közölte velük: nem érti, mire gondolhatott Deli, hiszen a VMSZ és a Szerb Haladó Párt közötti koalíciós megállapodás teljesítése olajozottan halad. Pásztor kiemelte: folyamatban van a Szerbiában élő összes nemzeti közösség kollektív jogainak védelméről szóló akcióterv kidolgozása, és nem várható semmilyen politikai feszültség Szerbia és Magyarország között. (Vagyis "minden rendben van".).
A belgrádi lap nemcsak Magyarország esetleges lépéseitől retteg (a kormányfő nevében), hanem csalódottan megállapítja, hogy Szerbia uniós csatlakozását máris feltételekhez köti Horvátország, Bulgária és Románia. "Furcsamód" mindegyik feltétel a nemzeti közösségek jogainak kibővítésével kapcsolatos. Ehhez a kérdéshez egyedül pont a magyar kormány viszonyul lagymatag és közömbös módon.
A szerb média és általában a szerb társadalom tovább fokozódó hungarofóbiája mellett már nemcsak a Jobbik parlamenti képviselőjenek irodája, hanem immár egy elejtett Deli-mondat is elég ahhoz, hogy az újságírók "ráugorjanak a tasztatúrára".
Közzétette: Szerkesztő 2. 2015. november 18. [11:00]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése