2015. november 8., vasárnap

A VMSZ tiltakozik a szabadkai városrombolás ellen - Az ő székházuk vajon hová épült?

A Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai Városi Szervezete 2015. november 7-én rendkívüli elnökségi ülést tartott, amelynek Szabadka történelmi épületeinek sorsa és megóvása volt a fő témája.
Az ülésen a pártszervezet egy négy pontból álló záradékot fogalmazott meg Szabadka történelmi városmagjával kapcsolatban, melyben többek között a VMSZ VKT frakcióját és az MNT-t kérik, hogy tegyenek lépéseket a város épületeinek megmentésére.
A történelmi városkép rombolása akkor kapott ismét kiemelt figyelmet, amikor a Petőfi Sándor utcában a napokban bontani kezdték a pezsgőgyártásról ismert Törley-család szabadkai házát.
A VMSZ városi szervezete több, a szabadkaiak számára kedves és a magyarság számára is fontos, jelképes épület és utcakép megóvására hívja fel a párttársai által irányított városvezetés figyelmét.
Természetesen nem elhanyagolható az a kérdés sem, hogy a VMSZ-es városvezetés, hogyan engedhette meg egyáltalán, hogy ezen bontási munkálatok elkezdődhessenek, azonban előremutató az a szándék, hogy a hibákat észlelve, ha utólag is, de tenni kívánnak a VMSZ-es politikusok Szabadka jelenleg is ismert arculatának a megőrzése érdekében.
Az észak-bácskai városban a korábbi években több civil szervezet és városvédő egyesület is felemelte a szavát a bontások ellen. Ezen botrányoknak nem egyszer volt részese a most tiltakozó VMSZ, akár a Népszínház bontásának vagy épp az ötcsillagos Galléria Szálló helyén álló épület elbontásának esetében is.
Azonban a legszembetűnőbb példa talán épp a Magyar Ház, amely egyben a Vajdasági Magyar Szövetség székháza is. A Gyurcsány Ferenc által felavatott többszintes palota helyén egy szecessziós és mezővárosi jellegű épület állt, a jelenlegi ,,magyarnak” csúfolt üvegház pedig teljesen környezetidegen.
Ez azonban akkor kevésbé érdekelte a politikusokat, mint most, hány hónappal a választások előtt.
R. P. Közzétette: Szerkesztő 2015. november 07. szombat, 23:37

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése