2017. március 3., péntek

Az új VMSZ-es polgármesternek 8 hónap kellett, hogy csődbe vigye Magyarkanizsát

vmsz-polgarmesterCsupán nyolc hónap kellett ahhoz, hogy a Magyarkanizsa község pénzügyi értelemben is a szakadék szélére kerüljön, ugyanis a Községi Képviselő-testület legutóbbi ülésén a VMSZ és a haladók által közösen vezetett hatalom hitelfelvételt szavazott meg.
 
Az önkormányzat 34 millió 600 ezer dináros hitelhez folyamodott, annak érdekében, hogy fizetésképtelenné ne váljon Magyarkanizsa, vagyis, hogy elkerüljék a csődöt.  
 
A VMSZ-es polgármester Fejsztámer Róbert, a legnagyobb közösségi portálon ugyan próbálta magyarázni a bizonyítványt, szerinte ugyanis a fizetésképtelenség elkerülése érdekében felvett kölcsön nem egyenlő a csőddel, szerinte ez csak az ellenzék lejárató retorikájának a része. Ezzel azonban ellent mond az, hogy ha nem folyamodtak volna pénzügyi segítséghez, akkor csődeljárás indulhatott volna az önkormányzat ellen. Persze érthető, hogy az alig nyolc hónap alatt összehozott gazdasági csőd nem rázza meg különösebben Fejsztámert, hiszen a hitel és annak kamatainak a megfizetése a község polgáraira hárul majd, a politikai klientúrát nem éri majd semmilyen szankció a kialakult pénzügyi helyzet miatt. 
 
Tavaly ősszel az újvidéki RTV helyszíni riportja arról számolt be, hogy Magyarkanizsa községben 2015-ben 150 millió dináros költségvetési hiányt okozott a migránsok ajnározása.
A Vajdasági Magyar Szövetség által vezetett községi vezetés a Magyarkanizsán kialakított menekülttáborban és más területeken is számos olyan szolgáltatást biztosított az ország területén törvénytelenül tartózkodóknak, amelyekhez sok esetben a helyi lakosságnak sincs hozzáférése. Többek között az ingyenes internet szolgáltatást, az elektromos áram korlátlan igénybevételét és állandó őrzővédő szolgálat alkalmazását a közbiztonság szavatolására.
Ezeknek és számos más szolgáltatás költségeinek egy jelentős részét pedig a magyarkanizsai önkormányzat az adófizetők közpénzéből fedezte, 150 milliós adósságba verve saját költségvetését.
Ehhez az összeghez jött még további 50 milliós hiány, amely odáig vezetett, hogy az önkormányzat fizetésképtelenné vált és hitelfelvételre kényszerült.
Kép: Fejsztámer élvezi a dolce vitát

R. P. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése