„A VMSZ a kampányban kiáll amellett, hogy a mi jelöltünk, Aleksandar Vučić már az első körben megnyerje az elnökválasztást” – Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének szavait nagyon komolyan vehették a zentai VMSZ pártaktivistái, akiknek a munkájára egyre több panasz érkezett a szerkesztőségünkbe. A legtöbben azon voltak felháborodva, hogy vasárnap délben és az ebéd utáni pihenő során sem hagyták őket békén, csöngettek, kopogtak és kérdeztek, de természetesen osztogatták is a párttól kapott húsvéti tojásra ragasztható ajándék matricákat és a tök vetőmagot (tök király, hogy ennyit ér egy szavazat).
Tényleg érthetetlen, hogy a középkorú és idős asszonyokból álló közvélemény-kutató kommandócsoport hétvége helyett miért nem a hétköznapokon délelőtt vagy délután járja az utcákat, és miért nem hagyja, hogy a zentai magyarok békében elfogyasszák a vasárnapi húslevest és a többi fogást (már ahol futja rá).
A párommal a világért sem hagytuk volna ki, hogy ne elegyedjünk szóba az egyik aktivistával, akinek megígértük, nem hozzuk nyilvánosságra a nevét, de cserébe meséljen már nekünk erről a kérdezősdiről, mert szétrobbanunk a kíváncsiságtól, hogy ők mi a kórságért mászkálnak itt az utcában, mikor már a haladók megbízható csicskásai egyszer keresztül-kasul végigjárták a várost.
Rossz hírünk van: órabért vagy éhbért nem sikerült kiszednünk a kérdezőbiztosból, viszont azt sikerült kideríteni, hogy az egyik kollégája mindenkinek azt mondta, az elnökválasztás április 3-án lesz, akkor kell majd szavazni. Hát ez remek, valószínű aznap kevesebb Cavintont vett be a néni, és sikerült összekeverni a nyolcéves kis unoka születésnapját a szavazás dátumával, de mindegy, a lényeg, hogy a hónapot eltalálta.
Kis mosoly és kedveskedés meg hízelgés után a kérdezőbiztos azt is megengedte, hogy belekukkantsunk a papírjába, ahová beviszi az adatokat. Nemcsak azt kellett ám beírni, hogy az illető támogatja-e Aleksandar Vučićot, hanem, hogy: támogatja-e a VMSZ-t és azt is, hogy – gondolom, csak akkor, ha az első kettőre igen a válasz – igényli-e, hogy elvigyék szavazni. Olyan, hogy „nem tudom”, „lehet”, „majd meglátom”, „mi a rossebb közöd van hozzá” válaszadási lehetőség nincs, csak IGEN és NEM, ezeket lehet bekarikázni (jó profi lehetett, aki a kérdőívet összerakta, innen üzenjük szép munka volt, az előléptetés garantált, igen vagy nem. De inkább az utóbbi).

Barsi Márta, a VMSZ Nyugdíjas Fórumának elnöke, a Női Fórum egykori elnöke és elnökségi tagja

És akkor most jön a hab a tortán: megkérdeztük, mi lesz ezekkel az adatokkal? Mert ugye, itt név is szerepel, utca és házszám is, ezek aztán már nem anonim kérdőívek. Akik állnak, üljenek le, akik ülnek, dőljenek hátra, akik a metróban vannak, két kézzel kapaszkodjanak: „A kérdőíveket Barsi Mártának adjuk át és majd ő összegzi az adatokat” – hangzott az őszinte válasz.
A zentaiak bizonyára ismerik Barsi Mártát, de aki nem, annak eláruljuk, hogy ő a VMSZ Nyugdíjas Fórumának elnöke, a Női Fórum egykori elnöke és elnökségi tagja.
Úgyhogy kedves zentai barátaink, csak semmi stressz, semmi idegeskedés, minden kérdésükkel tessék bátran Barsi Mártához fordulni, mivel ő látja az összes adatot és majd eldönti, kinek a házára kerül sárga vagy vörös csillag, VMSZ-jel vagy éppen ökölbe szorított kéz.
Surányi Zsolt