Egyértelmű, hogy túlfizette a VMSZ új székházát, amely 1,2 millió euróért cserélt gazdát – értékelte Maglai Jenő a Magyar Mozgalom ügyvivői testületének tagja a párt csütörtöki sajtótájékoztatóján. Példa nélkülinek nevezte a párt ilyen mértékű pénzszórását egy luxusépületre, amikor a magyar közösségnek sokkal égetőbb problémái vannak.



Kókai Péter a mozgalom társelnöke arról beszélt, hogy immár két hét telt el azóta, hogy a szerbiai média közölte a hírt az egyik legdrágább szerbiai ingatlanügyletről, a VMSZ pedig a mai napig nem állt a nyilvánosság elé és nem tájékoztatta erről a közvéleményt. Annyit lehet tudni, hogy a Fasizmus áldozatainak tere 9. szám alatti ingatlan 1,2 millió euróért cserélt gazdát, a 400 négyzetméteres épület bejegyzett tulajdonosa pedig a VMSZ által létrehozott Bíró Károly Alapítvány, amelynek ügyvezetője Nagy Miklós, igazgatóbizottságának tagjai pedig Ceglédi Rudolf, Fremond Árpád, Kovács Elvira, Pásztor István és Dudás Károly.
Kókai szerint a 14 nap óta tartó hallgatás egyben beismerése is annak, hogy ők és ennyi pénzért vásárolták meg a kérdéses ingatlant. Kiemelte: tartoznak annyival a polgároknak, hogy elszámoljanak vele, ha magyarországi közpénzekből történt az ügylet akkor az anyaországi, ha pedig szerbiaiból akkor az itteni adófizetőknek. A mozgalom társelnöke ezért felszólította a VMSZ vezetését, hogy hozzák nyilvánosságra az adásvétel részleteit, milyen forrásból vásároltak ingatlant Szabadkán négyzetméterenként 3000 euróért. Hozzátette, a VMSZ ezzel szégyent hozott az egész vajdasági magyarságra, mert egy olyan ügyletről van szó, amelyben felmerül a korrupció, a pénzmosás gyanúja.
Az ingatlanról készült fotókat kiosztották a sajtótájékoztatón, ezek itt tekinthetők meg.
Ebben az épületben lesz az SZTE képzőközpontja, a vételár 450 ezer euró volt

Ráadásul, nem ez az egyedüli nagy értékű ingatlanügylet Szabadkán, amely a párt nevéhez köthető. A nyilvánosság nemigen értesült róla, hogy a horvát konzulátus melletti épületet a Szekeres László Alapítvány vásárolta meg a Bethlen Gábor Alapítványon keresztül 450 ezer euróért.
Kókai elmondta, a hírek szerint itt a Szegedi Tudományegyetem kihelyezett képzőközpontja kap majd helyet, amely esetben a magas vételár mellett annak küldetése is kérdéses. Ugyanis, az épületben közgazdasági és mechatronikai képzés kap majd helyet, amelyek már léteznek Szabadkán, egyik a Közgazdasági Karon, másik pedig a Műszaki Szakfőiskolán. Kókai sérelmezte, hogy senki se konzultált erről az érintettekkel, illetve, hogy ez a történet is suba alatt zajlik, ezért ezzel kapcsolatban is magyarázatra szólította fel a pártot.
A tervezett kihelyezett képzőközponttal korábban több cikkben is foglalkozott a Szabad Magyar Szó, az SZTE rektorával készült interjú itt olvasható:
Maglai Jenő értékelése szerint a VMSZ ezekkel a kiemelt értékű ingatlanügyletekkel saját közösségét dönti romba, ugyanakkor besározzák Szabadka egyik valaha volt legjobb polgármestere, Bíró Károly nevét is.
, 2017. március 9.

Kapcsolódó írás:

KÉTNYELVŰ KÉPZÉS, A VALÓS IGÉNYEK SZERINT