2017. március 24., péntek

PROSPERITATI VUČIĆ SZOLGÁLATÁBAN

          azaz hogyan vezetik félre a délvidéki magyarokat


Talán most sokan azt kérdezik maguktól mi köze van a fenti címben szereplő egyénnek a Prosperitatihoz? Elejében mi sem értettük, de az idő múlásával rájöttünk a turpisságra!
Olvasóink már biztosan tudják kinek a támogatását élvezi a jelenlegi miniszterelnök, aki mellesleg még mindig hivatalban van, de egyben pártelnök és köztársasági elnökjelölt is.
Ez a szabadkai székhelyű párt egyre inkább érzékeli, hogy a közös elnökjelöltjük, vagy ahogyan azt a pártelnök szokta mondani Ácó, nem igazán népszerű a délvidéki magyarok körében. A CESID felmérései szerint a parlamenti választásokon rájuk szavazók 30% elutasítja felkérésüket és nem szavaz Ácóra. Hogy ezt ők is tudják az abból is észlelhető, hogy vándorcirkuszokat szerveznek ahol a párt tisztségviselőin kívül mások nem igen jelennek meg,  az általuk ellenőrzött média tudósítása szerint, azokon saját magukat győzködik miért kell Ácóra szavazni.

A baj meg az, hogy a kedves Ácónak nincsenek eredményei. Az 5 éves regnálása alatt minden a béka hátsó fertálya alá süllyedt. Az életszínvonal, a fizetések, a nyugdíjak, a cenzúra, a verőlegények, az intézmények és a jogállamiság bedőlése, a MNT anyagi támogatásának csökkentése etc., mind jelzi az átverést.

Mit lehet ilyenkor tenni? Elméleteket gyártunk! Az első a történelmi megbékélés, amivel csak az a baj, hogy nem igazán történt meg. A mai napig sem kértek bocsánatot az elkövetett gaztettekért, a kárpótlás és vagyon-visszaszármaztatás nem végeztetett el, a vegyes történelmi bizottság szélnek lett eresztve..... Sorolhatnánk még, de nem tesszük. Ez is elegendő.

A második az ország stabilitása. Amivel szintén gond van. Emlékezzünk csak vissza arra a ortodox festésű koszovói vonatra és a háborúra való uszításra, vagy éppen arra fegyvercsörgetésre ami a boszniai Szerb Köztársaság miatt pattant ki, de itt a rossz viszony Horvátországgal is.

Látván, hogy ez nem jött be, a kisebbségi kormánypárt kitalálta a harmadik elméletet is, mi szerint ha nincsen Ácó nem is volnának a magyarországi Prosperitatis pénzek.

Alapvetően ezzel van néhány probléma! Kezdjük azzal, hogy Magyarország úgy támogatja saját állampolgárait ahogyan ezt ő akarja és ebbe másoknak nem igazán van beleszólása. Másodsorban, ami ennél is fontosabb, Szerbiának ez egy nagyon jó üzlet. Ugyanis, az ide érkező támogatások után 20% ÁFA megy, ami egyenesen a szerbiai költségvetésben landol. További 20%-hoz jut egy-egy támogatás kifizetésénél, eszközvásárlásnál, ingatlanok esetében ÁFA és ingatlanadó is a szerb államot gazdagítja. Ha a kedvezményezettek, akik szerbiai lakosok, valami értéket hoznak létre, az után további adó jut a szerbiai költségvetésbe. Magyarán, Ácó tiszta hülye volna ha ebbe belepiszkálna! Nem kell neki tennie semmit és a pénzek csak érkeznek!

Ehhez képest Ácó a saját adófizetőinek, magyar nemzetiségű szerb állampolgároknak semmit sem ad. Sőt, a délvidéki magyarság országos önkormányzatának, a Magyar Nemzeti Tanácsnak csökkentette az évi járandóságát,  ami teljesen megalázó! Hogy miért? Például azért mert a 40.000 koszovói szerb több milliárd dinár támogatást kap a szerb államtól, míg a 250.000 magyar 59 millió dinárt.

Vagy éppenséggel a Prosperitati pénzek után fizetendő 20% ÁFA kétszer akkora összeg mint az amit az MNT kap a szerbiai költségvetésből. Ugye értjük egymást? És most még azt akarják lenyomni a torkunkon, hogy Ácó nélkül még ez sem volna!

Részlet a  Prosperitati alapítvány nagyléptékű gazdaságfejlesztés hitelkonstrukció szabályzatából:
A pályázók köre és pályázati feltételek
5. szakasz
 A pályázat benyújtására jogosult (továbbiakban: Pályázó): a Vajdaság AT területén nyilvántartott székhellyel rendelkező jogi személy, amelynek alapítói és/vagy dolgozói jelentős része olyan természetes személy/ek, aki/k rendelkezik/nek Szerbia Köztársaság és Magyarország állampolgárságaival és Vajdaság AT területén bejegyzett lakcímmel.Akárhogy is nézed, ki PROSPERÁL az egészből? Hát Ácó és az övéi!

Mit bizonyítanak a számok?

A tavasz első napján nyilvánosságra hozták a Prosperitati Alapítvány III. körben kiírt pályázatainak eredményeit. Az, aki azt állítja, hogy azért nem várták meg a beígért áprilisi eredményhirdetést, mert április 2-án Szerbiában államelnök-választás lesz, bizonyára nagyon rosszmájú. Inkább örülni kellene, hogy közel 4.000 családi vállalkozás és birtok kapott támogatást. Valószínűleg vannak olyan szőrszálhasogató emberek is, akik azt állítják, a 3.799 messze van a 4.000-től, nem ismerik a matematikát, mert ha ezres kerekítést hajtunk végre, az bizony pont 4.000!
Hiszem, lesznek olyanok is, akik a megjelentetett adatokat összegezni fogják, hogy valamibe belekössenek. Készülni fog egy ilyen kimutatás is:
Pályázati téma Támoga-tott Nem támoga-tott Összesen pályázott Támoga-tottak %-a
Vállalkozók eszközbeszerzése 579 116 695 83,309
Mezőgazdasági gépek vagy kapcsolható eszközök vásárlása 3.159 60 3.219 98,136
Több éves ültetvények telepítése 61 4 65 93,846
Összesen 3.799 180 3.979 95,476

Mivel láthatják, igaz az állítás, hogy a pályázók több mint 95%-a támogatást kapott, még az is elképzelhető, attól sem fognak elriadni, hogy minden kimutatást átnyálazzanak. Mindezt csak azért, hogy megállapítsák, van olyan családi vállalkozó, akinek több vállalkozása vagy birtoka van, esetleg nemcsak neki, hanem a család többi tagjának is, így a 3.799 nem azt jelenti, hogy ennyi családot támogattak, hanem attól sokkal kevesebbet. Ezek elfelejtik, hogy a pályázat teljesen nyitott volt, ezt megtehette bárki, csak annyit kellett volna tennie (persze, ha megvan a magyar állampolgársága is), hogy 2007-ben bejegyeztet a család minden felnőtt tagja nevére egy-egy birtokot, emellett pedig létrehoz akár több vállalkozást. Ha nem tette meg, a lelke rajta, ne panaszkodjon!
Lesznek még olyan elvetemültek is, akik az egész nemzeti közösséghez fogják hasonlítani ezeket a szép eredményeket. Már látom a lelki szemeim előtt a következő táblázatot:
Délvidéki / vajdasági magyarok becsült száma 220.000
Egy család becsült átlagos taglétszáma 2,20
Délvidéki / vajdasági magyar családok becsült száma 100.000
A Prosperitati Alapítvány által támogatott családi vállalkozások vagy birtokok száma 3.799
A támogatott családok becsült  %-a az össz családlétszámhoz viszonyítva 3,799 %

Ki tehet arról, hogy a nemzeti közösségünk tagjainak csak kb. 60%-a lett magyar állampolgár (is)? Miért nem követték pl. Oromhegyes példáját, ahol ez a szám 90% fölött van? (Jaj! Most veszem észre, ez a példa nem éppen jó, mivel a helyi közösség ottani elnöke nem VMSZ-es! De, ha már leírtam, maradjon csak nyoma ennek is.)
Most már csak arra várunk, hogy az így megjutalmazott kb. 8.000 személy ne felejtse el: Valamit valamiért! A többiekre, sajnos, nem biztos, hogy számolhatunk, hiába küldtük ki a töméntelen zöldség, sárgarépa és tök vetőmagot, hiába juttatunk el majdnem minden magyar háztartásba értékes(nek épp nem mondható) kis ajándékokat, képesek lesznek másképpen dönteni, mint ahogyan egyesek elvárják tőlük!
Balla Lajos
http://szabadmagyarszo.com/2017/03/22/mit-bizonyitanak-a-szamok/. 2017. március 22

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése