2017. március 2., csütörtök

Hatszoros áron vásárolt székházat a VMSZ?

korrupcillusztrAhogy arról portálunk már beszámolt Pásztor István pártja nemrégiben új székházat vásárolt magának. A 405 négyzetméteres épület rekordáron 1,2 millió euróért került a VMSZ birtokába és ott a pártszékház mellett a Magyar Nemzeti Tanács és a Prosperitati Alapítvány is helyet kap majd.
A vásárlást egyébként a VMSZ pártalapítványa a Bíró Károly Alapítvány (BKA) bonyolította le. A szervezet ezidáig csak kisebb összegekkel rendelkezett, így például tavaly a BGA regionális pályázatán a Bíró Károly Alapítvány 400 ezer forintot nyert el, ebből 250 ezret "működési költségeinek a támogatása" jogcímen. Azonban ez az összeg még igen messze van attól a milliós tételtől, amelyből most az ingatlant megvásárolták. Kérdés hát, hogy hogyan "termelte" ki a BKA a szükséges anyagi forrásokat? 
Az alapítvány ügyvivője egyébként Nagy Miklós, igazgató bizottsági tagjai pedig: Pásztor István, Fremond Árpád, Kovács Elvira, Ceglédi Rudolf és Dudás Károly.

A Bíró Károly Alapítvány és Pásztorék 
Érdekesség, hogy a BKA tavaly nyáron egy "Hogy működik az EU?" elnevezésű két napos tanácskozást tartott Újvidéken, az Európa Kollégiumba. A programra elméletileg bárki jelentkezhetett, ám szinte kivétel nélkül csak a VMSZ IF tagjai vehettek részt rajta. Nem is csoda, hiszen a jelentkezők egy ingyenes budapesti és brüsszeli "szakmai" úttal is gazdagodtak. 
"Véletlen egybeesés", hogy a szerencsés, Brüsszelbe is kiutazó IF-es fiatalok között ott volt Pásztor István fia is. Nem, nem Pásztor Bálint, hanem öccse, Pásztor Ábel, aki egyébként Deli Andor VMSZ/Fidesz-es európai parlamenti képviselő asszisztense. Így őt gyakorlatilag a munkahelyére utaztatta ki az apja pártalapítványa, az apja pártja által pozícióba juttatott pártpolitikushoz.
vmsz-if-bir-karoyl-alap
 A Bíró Károly Alapítvány "nyitott" pályázatában részt vevő VMSZ IF tagok és Pásztor Ábel a budapesti reptéren, útban Brüsszelbe.

Túlárazás? Mutyiszag? 
A DélHír Portálnak nyilatkozott egy, a szabadkai ingatlan viszonyokat jól ismerő szakember, aki több érdekességre is felhívta a figyelmünket. 
"Az épület korábban Zoran Francišković vállalkozó tulajdona volt, a szabadkai Panongrad építkezési vállalat igazgatójáé, aki még 2009-ben gyanús körülmények között lett öngyilkos. Állítólag fejbe lőtte magát a Galleria Szálloda VIP termében. Azt viszont tudni kell, hogy a VMSZ állandóan ezzel a céggel szokott építtetni, vagyis régóta gyümölcsöző a párt és a cég kapcsolata. Mindenesetre többekben felmerülhet a kérdés, hogy minden szabályos volt-e az ingatlan megvásárlásánál, az alapítvány milyen forrásból szerzett ennyi pénzt, és nem történt-e túlárazás vagy esetleg pénzmosás? Főleg annak tudatában érdemes feltenni ezeket a kérdéseket, hogy Szabadka központjában most 400-500 eurós négyzetméterenkénti árak vannak, ehhez képest a VMSZ pártalapítványának 3000 ezer eurós négyzetméterenkénti áron sikerült székházat vásárolnia." - mondta el a lapunknak nyilatkozó szakértő. 
Az 1,2 milliós összeget annak függvényében is érdemes megvizsgálni, hogy a VMSZ által is megszavazott szerbiai költségvetés 2017-ben 245 millió dinárt látott elő a Nemzeti Tanácsok munkájára és ebből a Magyar Nemzeti Tanács 60 millió dinár támogatást kap. Ami azt jelenti, hogy a pártszékházra elvert pénzből két évig működhetne a Magyar Nemzeti Tanács teljes hivatala, de azt akár ösztöndíjakra, helyben maradást elősegítő programokra vagy más a magyarság sorsát szolgáló feladatokra is fellehetett volna használni. Ehhez képest a magát felelős politikai pártként aposztrofáló VMSZ úgy érezte, hogy ebből az "Atlasz hegynyi pénzből" inkább pártszékházat vesznek saját kényelmük szolgálatára és az urizási igényük kielégítésére. 
R. P.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése