2024. január 27., szombat

Az elcsalt választások megsemmisítéséért tüntettek Belgrádban

 Az elcsalt választások megsemmisítéséért tüntettek Belgrádban

2024. jan. 26. 18:46 

Pénteken este az alkotmánybíróság előtt tüntetett a Szerbia az erőszak ellen koalíció, az elcsalt választások megsemmisítését követelve.

A koalíció felszólította az alkotmánybírákat, hogy az állam és a nép érdekében dolgozzanak, ne pedig Aleksandar Vučić rezsimje érdekében.

Biljana Đorđević, a Zöld-Baloldali Front társelnöke korábban közölte, hogy a Szerbia az erőszak ellen koalíció a köztársasági parlamenti választások megsemmisítése mellett a tartományi választások megsemmisítését is követelni fogja.

Miroslav Aleksić, Szerbia Népi Mozgalma vezetője azt mondta, hogy a koalíció már indítványozta a belgrádi és a parlamenti választások megsemmisítését és új választások kiírását.

– A harcot az utcán, az intézményekben és a nemzetközi színtéren is folytatjuk, nem adjuk fel – üzente Aleksić.

https://szmsz.press/2024/01/26/az-alkotmanybirosag-elott-kovetelik-az-elcsalt-valasztasok-megsemmisiteset/

 

A választásokkal kapcsolatos Európai Parlamenti határozat kemény lesz és a szerb hatalom számára kedvezőtlen

A választásokkal kapcsolatos Európai Parlamenti határozat kemény lesz és a szerb hatalom számára kedvezőtlen 
Illusztráció (Fotó: Mina Delić)

 2024. jan. 26. 15:37

Az Európai Parlament február nyolcadikai plenáris ülésén szavaznak majd a szerbiai választásokkal kapcsolatos határozatról.

A dokumentum szövegtervezetét még nem tették közzé, de a Demostat brüsszeli forrásokból nem hivatalosan úgy értesült, hogy az „a szerbiai hatalom számára kedvezőtlen lesz”.

– A határozat kemény lesz, és ezt most végigcsináljuk – mondta a Demostat informátora.

Elmondása szerint az EU központjában lévő hírforrás azt mondta, a Borba (Küzdelem) nevű mozgalomhoz tartozó egyetemista lányok, akik a héten Brüsszelben jártak, nagyon jó benyomást tettek az Unió intézményeinek illetékeseire.

– Ők a választási folyamat megsértését igazoló konkrét példákat mutattak be és beszámoltak a választások utáni rendőri brutalitásról is – közölte az informátor.

Emilija Milenković és Staša Cvetković, a Borba mozgalom két képviselője az EU bővítéspolitikai főigazgatóságának tagjaival, az ifjúsági pártok képviselőivel és az Európai Parlament tagjaival találkoztak, hogy ismertessék az egyetemisták követeléseit. Egyebek közt azt kérték az EU képviselőitől, hogy ne ismerjék el legitimnek a szerbiai decemberi választások eredményeit egyik hatalmi szinten sem és mielőbb indítsanak nemzetközi vizsgálatot a választási szabálytalanságok miatt.

Az Európai Parlament januárban már két ízben is napirendre tűzte a december 17-ei szerbiai választásokon történteket, először a január 17-ei plenáris ülésen, majd pedig 23-án a külpolitikai bizottság ülésén is, amelyen az Európai Bizottság képviselői is jelen voltak.

Az EP képviselők egy része kiemelte, hogy a választásokat számos szabálytalanság kísérte és nemzetközi vizsgálatot sürgettek.

Marko Makovec, az Európai Külügyi Szolgálat nyugat-balkáni igazgatója a külpolitikai bizottság ülésén azt mondta, várják az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (ODIHIR) végleges jelentését.

– Szerbia kötelezettséget vállalt, hogy végrehajtja és alkalmazza az ODIHIR irányelveit – mondta és hozzátette, támogatni fogja, hogy Szerbiában egy független vizsgálat induljon és tanácsadóival egyeztetni fog, amennyiben bizonyítást nyer, hogy szabálytalanságok történtek a választásokon.

Az ODIHIR végleges jelentését várhatóan még az Európai Parlamenti határozat megszavazása előtt közzéteszik majd. A megfigyelők előzetes értékelése szerint, a december 17-ei választásokat, habár technikailag jól bonyolították le, azok mégis egyenlőtlen viszonyok mellett zajlottak.

https://szmsz.press/2024/01/26/a-valasztasokkal-kapcsolatos-europai-parlamenti-hatarozat-kemeny-lesz-es-a-szerb-hatalom-szamara-kedvezotlen/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése