2024. január 26., péntek

Hamis állítás, hogy Ukrajna kaphatná a zárolt magyar EU-pénzeket

 A Szabad Európa honlapja

2024. január 26.

Jó reggelt kívánunk!
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Nincs jogi lehetőség Ukrajnának adni a Magyarországnak szánt EU-forrásokat
Magyarország volt a téma az Európai Parlament legutóbbi plenáris ülésén, ahol a magyar kormányfő mellett az Európai Bizottság elnökét is kritizálták. Podcastunkban körbejárjuk, hogy kettejük közül ki van inkább célkeresztben, s hogy miért került most újra napirendre a magyar kormány és az Ukrajnának szánt támogatás.

Emellett arról is beszámoltunk, hogy számos EP-képviselő politikai alkut sejt a kifizetett magyar pénzek hátterében. Az Európai Parlamentben alaposan megizzasztották a héten az Európai Bizottság három, magyar dossziékkal foglalkozó tagját. Didier Reynders igazságügyi biztos közölte, hogy készen áll lépni, ha a kormány válaszai nem lesznek kielégítők a szuverenitásvédelmi törvényre vonatkozó kérdéseire.

Mégis Budapestre jöhet a svéd kormányfő, Törökország véglegesítette a svéd NATO-ratifikációt
Törökország közzétette hivatalos közlönyében a Svédország NATO-csatlakozását jóváhagyó parlamenti döntést, véglegesítve ezzel a ratifikációt. Közben kisebb fordulat történt a svéd kormány szándékaiban, miután Ulf Kristersson miniszterelnök levélben értesítette Orbán Viktort: nem zárkózik el attól, hogy Budapestre látogasson, hozzátéve, hogy amúgy a jövő heti EU-csúcson is lesz alkalmuk tárgyalni.

Egy másik cikkünkben arról írtunk, hogy Kövér László nem támogatja Svédország csatlakozását a NATO-hoz. Azt viszont az Országgyűlés fideszes elnöke ismét nem árulta el, hogy pontosan mit is szeretne a magyar kormány azért, hogy napirendre vegyék a csatlakozási kérelmet.

Itt próbál befolyást szerezni az Egyesült Államokban az Orbán-kormány
A magyar kormány az elmúlt négy évben olyan kapcsolatrendszert épített ki az amerikai konzervatívok körében, amire az egész világ felfigyelt. Idén már harmadszorra rendezik majd meg hazánkban a CPAC-et (Konzervatív Politikai Akció Konferencia), a tengerentúli jobboldal egyik legfontosabb eseményét, amelynek 2022-ben Budapest volt az első európai helyszíne.

Elemző: A Budapest-bérlet kampánykérdés, amivel gyenge pontot találtak el
A kormányfő egy kávészünettel közelebb a 2026-os győzelemhez, és neki csak ez számít – mondja Ruff Bálint, amikor a svéd NATO-csatlakozás nyomán előjön a brüsszeli kivonulás képe. Szerinte az ellenzék még mindig a választás technológiai kérdéseinél tart, és Vitézy Dávidból főpolgármester-jelölt lesz.

Minden tizenegyedik kérelmezőnek kegyelmet adott tavaly Novák Katalin
Az első magyar női köztársasági elnök tavaly a kegyelmi kérvények közel kilenc százalékát hagyta jóvá, miközben elődei az elmúlt 22 évben átlagosan a hasonló beadványok 2,1 százalékát támogatták. Tavaly lélegezhettek fel Budaházy György és társai is az elnöki kegyelemnek köszönhetően.

A magyar élelmiszerárak mára elérték az uniós átlagot, a bérek viszont a felét sem
Nagyon nagyra nyílt az olló a hazai élelmiszerárak és a bérek között: az előbbiek mára elérték az európai uniós átlagot, az átlagos bérek viszont a felétől is messze járhatnak. Tavaly is óriási volt a hazai infláció, akkor azonban még csak az EU-s átlag kilencven százalékánál jártak az élelmiszerárak.

Lakóházat, parkolót, autókereskedést is kiüríttetne Lázár János minisztériuma a Déli Körvasút miatt
Újbuda önkormányzata pontokba szedte, miért is ellentétes a hatályos környezetvédelmi engedéllyel, amire az Építési és Közlekedési Minisztérium, valamint Mészáros Lőrinc cége, a V-Híd készül.

„Talán egyszerűbb lett volna csatlakozni valamelyik politikai oldalhoz” – interjú a Pécsi Harmadik Színház alapítójával
„Olyan produkciók nyomultak be a színházba, amelyekhez nem szívesen adom sem a színház nevét, sem a sajátomat” – jelentette ki a Pécsi Harmadik Színház februártól visszavonuló alapító-igazgatója. Vincze János Jászai-díjas rendező többnyire a kisember mellett áll ki darabjaiban. Az intézményt korábban az eladósodott önkormányzat akkori fideszes vezetése eladta. Az elismert színházi műhely most ismét anyagi nehézségekkel küzd.
 
Amit még tudni érdemes
Republikon: egy év alatt háromszázezer szavazót vesztett a Fidesz (Telex)
A Kétfarkú Kutya Párt beelőzte a Momentumot, a Fidesz népszerűsége minimális mértékben tovább csökkent, de az ellenzék így sem tudja megközelíteni a kormánypártokat szűk öt hónappal az európai parlamenti és önkormányzati választás előtt.

Sajátos módszerekkel söpri ki a kormány a naperőműpiacról a neki nem tetsző külföldieket (HVG)
A szuverenitás jegyében a kormány immár állami elővásárlási joggal is korlátozza a hazai naperőművek eladását, de az extraprofitadó is riasztja a külföldi befektetőket.

Egy alkalmazott sem dolgozott Orbán fogorvosának 1,3 milliárdos támogatásból épült intézetében, amit aztán eladtak egy NER-es építőcégnek, mégis lezárták a nyomozást (444)
A NAV nyomozói annak ellenére nem találtak semmi gyanúsat Orbán Viktor fogorvosa, Bátorfi Béla EU-támogatásból épült kutatóintézetének ügyében, hogy annak soha nem volt egyetlen munkatársa sem, csak két vezetője.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése