2024. január 8., hétfő

Csaknem százezer polgár került törvényellenesen a választói névjegyzékbe

Csaknem százezer polgár került törvényellenesen a választói névjegyzékbe

2024. jan. 8. 12:20

Az újév és a karácsonyi ünnepek szüneteltették a decemberi választáson történt szabálytalanságok miatti tüntetéseket. Miközben a hatalom azt állítja, hogy az ellenzék január 13-án blokád alá vonná a fővárost, a Szerbia az Erőszak Ellen koalíció azt állítja, hogy a választási lopás miatti tiltakozások folytatásának terveiről még folynak a tárgyalások.

Srđan Milivojević, a Demokrata Párt képviselője azt mondta az N1-nek, hogy a Szerbia az Erőszak Ellen lista köré tömörülő ellenzék csak szünetelteti a tüntetéseket. A továbbiakban az utcán, de nemzetközi intézményeken keresztül, jogi úton is harcolnának.

Az N1 beszélgetőtársai egyetértenek abban, hogy a nemrégiben lezajlott választásokon megsértették a polgárok választói akaratát, és – mint állítják – nyilvánvaló a választási lopás.

Milivojević szerint a DP szakértői csoportja elemezte a hatóságoktól származó adatokat, és megállapította, hogy 2020 és 2023 között 98 135 választópolgár került törvényellenesen a választói névjegyzékbe.

„Nemcsak a Boszniai Szerb Köztársaság állampolgárairól van szó, hanem Montenegró, Macedónia, Horvátország és más országok állampolgárairól is. Botrányos választási tervezésről van szó. A MUP ennek a súlyos bűncselekménynek az egyik tettese. Azok, akik hozzáfértek ehhez a szoftverhez, részt vettek a választói akarat megváltoztatásában és a választói névjegyzék meghamisításában. Belgrádban 2022. április 4-től 2023. november 30-ig 15 956 választópolgárt regisztráltak illegálisan, a 2020-tól a 2022-es választásig tartó időszakban pedig legalább 15 387 ilyen választópolgár szerepel” – magyarázza.

https://szmsz.press/2024/01/08/csaknem-szazezer-polgar-kerult-torvenyellenesen-a-valasztoi-nevjegyzekbe/

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése