2024. január 11., csütörtök

Nonszensz, hogy a pedagógusok úgy dolgoznak, hogy nem tudják, mennyit visznek haza a hó végén

 A Szabad Európa honlapja

2024. január 11.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Továbbra sem tudják a pedagógusok, mennyi lesz a januári fizetésük
A PDSZ ügyvivője szerint az munkajogi nonszensz, hogy a pedagógusok úgy dolgoznak hétfő óta, hogy még nem tudják, mennyit visznek haza hó végén. A köznevelési államtitkárral tartott keddi egyeztetést követően sem derültek ki a bejelentett 32,2 százalékos béremelés részletei, a túlmunkákat azonban továbbra sem akarják kifizetni, hiába nyerik sorra a pereket a tanárok.

Űrbiznisz, kiperelt koncessziós adatok és a haveri demokrácia – 2023, ahogy újságíróink látták
Podcastsorozatunk rendhagyó adásában a Szabad Európa újságírói beszéltek arról, hogy melyik volt számukra 2023 legemlékezetesebb sztorija, és mit várnak 2024-től.

Még a nevében is titkolták, hogy egy újabb akkumulátor-összeszerelőt építenek Debrecenben
A kínai CATL olyan összeszerelő üzemet bérelne a lassan akkufővárossá váló Debrecenben, amelyet a beruházó sokáig be sem jelentett, pedig már folyamatban van az engedélyezési eljárása. Máshol gyártott cellákat szerelnének itt össze, úgy számolnak, hogy a BMW lehet a termékek egyik felvásárlója.

Jogi csatározás kezdődik a Nemzetközi Bíróságon a gázai népirtási vádak ügyében
Megkezdődött a tárgyalás Hágában azon dél-afrikai beadvány ügyében, amely szerint Izrael Hamász elleni háborúja népirtással ér fel a Gázai övezetben. Egy esetleges ideiglenes végzés elbírálása minden bizonnyal hetekig el fog tartani, a végső ítéletig pedig feltehetőleg éveket kell majd várni.

Kína fenyegetéssel, nyomásgyakorlással és csábítással próbálja befolyásolni a tajvani választást
Katonai fenyegetést, diplomáciai nyomásgyakorlást, álhírkampányt, illetve anyagi ösztönzőket is bevet a vád szerint Peking az e heti tajvani választás befolyásolása, az újraegyesítés-párti jelöltek támogatása érdekében.

Kormányzási reformokat vár a Palesztin Hatóságtól az amerikai külügyminiszter
Izraelnek fel kell hagynia a telepek bővítésével, a ciszjordániai házrombolásokkal és kitelepítésekkel, ugyanakkor a Palesztin Hatóság részéről is kormányzási reformokra van szükség – szögezte le Antony Blinken közel-keleti diplomáciai körútjának tel-avivi állomásán.
 
Amit még tudni érdemes
A belügy szerint nem okoz ellátási gondokat a bérnővéri rendszer megszüntetése, de vannak osztályok, ahova eddig nem találtak mást (Népszava)
A fővárosi kórházakban a szakdolgozók 10-30 százalékát kölcsönözték eddig munkaerő-közvetítőktől. 

Több mint kétezer külföldi embercsempészt engedtek ki tavaly a magyar börtönökből (HVG)
Csak tavaly augusztus óta havonta átlagosan 127 külföldi embercsempész szabadulhatott. A bűnözők szabadon bocsátását a kormány azzal magyarázta korábban, hogy ellátásuk éves szinten több milliárd forintos költségekkel terheli a büntetés-végrehajtási szervezetet.

Minisztérium, MÁV, Magyar Közút: Mészáros Lőrinc testvére sem tudott elugrani a közpénz elől (RTL)
Munkaruhák, védőfelszerelések, kármentesítés előkészítése, akkumulátorok, járműbérlet – a jelek szerint a nyilvánosságot kerülő Mészáros János is sokoldalú, akárcsak testvére, Mészáros Lőrinc.

135 millió forintot költene utazásra az Integritás Hatóság a következő két évben (Átlátszó)
Az Európai Bizottsággal, más uniós országok hasonló hatóságaival, szakmai nemzetközi szervezetekkel találkoznak majd az Integritás Hatóság munkatársai azokon a külföldi utakon, amelyekre közbeszerzési eljárással utazásszervezőt keresnek.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése