2024. január 23., kedd

Az Orbán család még a gánti dolomitbánya rekultivációján is milliárdokat kereshet

A Szabad Európa honlapja

2023. február 17.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Akár négymilliárd forintot is hozhat évente az Orbán-bányának a hulladék
Elérkezett a rekultiváció ideje a gánti dolomitbányában. Az Orbán család bányájában még ezen is keresni fognak, miután megkapják az összes engedélyt ahhoz, hogy építési-bontási hulladékkal töltsék fel az üregeket. A kormány nemrég enyhített a szabályozáson, már nem kell vízügyi engedély, így a gánti bánya alatt futó karsztvíz sem lehet akadálya a sittel való feltöltésnek.

Gyerekként anyává válni egy gyermekotthonban
Magyarországon a leányanyák száma majdnem háromszorosa az európai uniós átlagnak. Tíz év alatt 18 százalékkal nőtt a családoktól elszakított, nevelésbe vett gyermekek aránya. A gyermekotthonokban uralkodó viszonyok miatt előfordul az is, hogy a bent élő fiatal lányok teherbe esnek. Közülük ketten beszélnek arról, miért nem áldott állapot egy gyermekotthonban babát várni.

„A kritikátlan elfogadás ebben a közegben egy kicsit kikezdődött” – Mikesy András, a Keresztény Pedagógus Szövetség alelnöke
A vallását gyakorló, túlnyomórészt fideszes oktatási közegben sokan elvesztették korábbi kritikátlanságukat az elmúlt két évben – mondta podcastunkban az újjáalakult Küldetés – Keresztény Pedagógusok Szövetségének egyik vezetője. Mikesy András szerint formális kapcsolatuk nincs az oktatásirányítással, de kapcsolati hálójuk révén le tudnak ülni egy informális beszélgetésre olyanokkal is, akiknek van.

Az EU az izraeli kormányfő ellenében a palesztin államiságot szorgalmazza
Az Európai Unió külügyminiszterei brüsszeli tanácsülésükön amellett érveltek, hogy a közel-keleti béke elérésének egyetlen elképzelhető módja a palesztin állam létrehozása, valamint aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy Benjámin Netanjáhú izraeli miniszterelnök egyértelműen elutasítja ezt az elképzelést.

A Fudan egyetem nem létező kampuszára létrehozott alapítvány egy év alatt a harmadik főigazgatóját kapja
Az idő előtt lecserélt egykori pekingi nagykövet, Szilas Cecília a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány élén is csak kilenc hónapot töltött. Utódja Harsányi Péter lett, Csák János miniszter politikai tanácsadója. Szilas telefonját korábban a Pegasus kémszoftverrel is támadták. A Fudan beruházás egyébként évek óta áll, tavaly viszont csak fizetésekre 123 millió forintot költöttek.

Helsinki Bizottság: Menekült gyerek deportálásáért marasztalta el a magyar államot a bíróság
A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága megállapította a magyar állam jogsértését egy iraki kurd gyerek ügyében, akit a magyar hatóságok eljárás nélkül Szerbiába deportáltak 2017-ben – közölte az érintett védelmét ellátó Magyar Helsinki Bizottság.

Szlovákia meg fogja vétózni Ukrajna NATO-tagságát – mondta kijevi látogatása előtt Robert Fico
A szlovák miniszterelnök azt mondta: közölni fogja ukrán kollégájával, hogy Szlovákia elutasítja Ukrajna felvételét a NATO-ba, mert ez „nem jelentene mást, mint alapot a harmadik világháborúhoz”.

Egy másik cikkünkben arról írtunk, hogy Lengyelország és Ukrajna vezetői a politikai súrlódások gyors megszüntetését ígérték Donald Tusk régi-új lengyel miniszterelnök első hivatalos kijevi látogatásán.
 
Amit még tudni érdemes
Nem adja fel a kormányhivatal, újra engedélyt adott a Fertő tavi óriásberuházáshoz (Népszava)
Igaz, az abban szereplő adatok nem fedik az újra kiírt közbeszerzés számait.

 Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése