2024. január 25., csütörtök

Magyarország magára maradt, a török parlament is megszavazta a svéd NATO-csatlakozást

 A Szabad Európa honlapja

2024. január 25.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Megszavazta Svédország NATO-tagságát a török parlament; Stockholm nem egyezkedik Orbánnal
Ha csatlakozni akar a NATO-hoz, jöjjön ide, és beszéljen velem – foglalta össze a Politico Orbán Viktor keddi üzenetét svéd kollégájának. A svéd külügyminiszter azonnal közölte, hogy nem látják értelmét ilyen találkozónak. Megjegyezte azt is, hogy a magyar kormányfő levélben más stílusban írt nekik, mint a korábban Twitterként ismert X-en. Később Orbán Viktor azt ígérte telefonon a NATO főtitkárának, hogy szorgalmazni fogja Svédország csatlakozásának jóváhagyását az Országgyűlésnél.

Nem értik a cukrászdák, kocsmák, miért kell jelenteniük, hány fröccs és sütemény fogyott
Január 1-je óta adatszolgáltatásra kötelezik a kocsmákat, cukrászdákat és a kis éttermeket is. Minden rendelés után el kell küldeniük a turizmusért felelős állami szervnek, hogy a vendégek mennyi sört, hány sütit fogyasztanak, illetve hogy mennyibe kerül a rántott hús. Az érintettek, szakmai szervezetek véleményét Wiedemann Tamás írta meg, őt kérdeztük podcastunkban.

Lakásszegénység: lakhatási minimum készült az önkormányzati választásokra
A több millió magyart érintő lakhatási szegénység enyhítése érdekében lakáspolitikai intézkedésekből állított össze javaslatcsomagot a Lakhatási Koalíció abban bízva, hogy az önkormányzati választáson induló jelöltek, valamint pártok minél több pontot átvesznek a saját programjukba az Önkormányzati Lakhatási Minimum néven kiadott követeléslistájukból.

Egy útért cserébe új halottasházat és parkolókat épít Sárvárnak a luxusszállodát fejlesztő cég
Egy két és fél milliárd forintos állami támogatást kapó hotelberuházáshoz korábban lebontották Sárváron a halottasházat. Az ügyről beszámoló momentumos képviselő szerint a fejlesztés Tiborcz István érdekeltsége is. A hotelhez vezető út építéséhez a befektetők megvették az állami tulajdonú, a kórházhoz tartozó szomszédos területet, lebontották az ott található proszektúrát, a kerítést és egy raktárépületet.

Ukrán hadifoglyokkal a fedélzetén zuhant le egy orosz gép, nincs túlélő
Az oroszországi Belgorodi területen lezuhant egy katonai repülőgép, amely hatvanöt ukrán hadifoglyot szállított – jelentette a helyi média a moszkvai védelmi minisztériumra hivatkozva. A katasztrófát senki sem élte túl.
 
Amit még tudni érdemes
Dánok keresik magukat degeszre a magyar áramon – az Orbán-kormány hatalmas hibát vétett (Válasz Online)
Egész Európában terjed a gépi kereskedés az árampiacon, de a magyar tőzsde különösen kiszolgáltatott az új iparág spekulánsainak: a szélerőműveket korlátozó kormánypolitika miatt akkora itthon a naperőművek túlsúlya, hogy kisebb kockázattal lehet fogadni az árak változására, mint máshol.

Titkos kormányhatározat tette kötelezővé a Palkovics-közeli cég iratkezelő szoftverét az állami szférában (Átlátszó)
Egy úgynevezett kétezres, vagyis nem nyilvános (titkos) határozattal tette kötelezővé a kormány több száz állami szervnél az EKEIDR iratkezelő rendszer használatát, amit Palkovics László ex-miniszter volt üzlettársának a cége, az SDA DMS Zrt. fejlesztett ki.

Élelmiszerárakban elértük az uniós átlagot, de hol vannak hozzá a bérek? (G7)
Magyarországon az élelmiszerek ára 2023-ban az uniós átlag 98 százalékára emelkedett. A bérekben is megfigyelhető némi kiegyenlítődés, de messze nem akkora, mint az élelmiszerárakban, ezen a téren már csak Bulgária maradt mögöttünk, a többiek előztek.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése