2024. január 30., kedd

Szerbia: A demokrácia mint álca

Szerbia: A demokrácia mint álca


A szerb elnök számára a demokrácia csupán homlokzatul szolgál. Úgy állítja be, hogy az országot szüntelenül ellenségek fenyegetik, de szerencsére ellenáll nekik a nemzet. Azaz Vučić retorikája egyre élesebb, mégis, a tömegtiltakozások folytán reszkethet a hatalmáért – mutat rá kommentárjában Tobias Zick, aki Délkelet-Európára szakosodott a Süddeutsche Zeitung külpolitikai rovatában.

Az államfő hangvétele a populistáké és az autokratáké. A szemében az ellenség főként nyugaton van, mégis azt hangoztatja, hogy be akar lépni az EU-ba, aminek ugyanakkor megvan a maga logikája. A legfontosabb kereskedelmi partnerek ugyanis az Unióban találhatóak és főként a német cégek a hirdetéseken keresztül finanszírozzák a politikus propaganda gépezetét.

Ráadásul az elnök biztonságban érezheti magát, nem kell különösebben tartania Brüsszeltől. A Bizottság, de Amerika is meglehetősen visszafogott, noha bizonyítottnak lehet venni a választási csalásokat. De egyébként is csak korlátozottan tudnának nyomást gyakorolni rá. Olyan kliensrendszert hozott létre, hogy a közszférában tőle függ minden állás, valamint a választási támogatás.

A jelek szerint a stabilokrácia még sokáig fennmarad. A levét azok isszák meg, akik ezrével vonulnak az utcára demokráciát követelve, még akkor is, ha az EU részéről igencsak megcsappant a támogatottságuk. 


Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:
https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=itthon&hir=16111

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése