2011. november 3., csütörtök

Egeresi: a háborús bűncselekményekkel gyanúsítottak őrizetbe vétele a történelmi megbékélést szolgálja


Mindazon személyeknek a letartóztatása, akiket háborús bűncselekményekkel gyanúsítanak "a népeink közötti történelmi megbékélés felé tett lépést jelenti" - mondta Egeresi Sándor, a vajdasági képviselőház elnöke egy szerdai megemlékezésen, annak kapcsán, hogy aznap reggel a horvátországi Károlyvárosban (Karlovacon) őrizetbe vették Josip Boljkovac volt horvát belügyminisztert.
"Nem szabad megengedni, hogy együttélésünket a történelem sötét foltjai árnyékolják be" - jelentette ki Egeresi Sándor, arra utalva: a horvát hatóságok azért vették őrizetbe Boljkovacot, a húsz éve függetlenné vált Horvátország első belügyminiszterét, mert fennáll a gyanú, hogy 1945 májusában háborús bűncselekményeket követett el a civil lakossággal szemben, pontosabban, hogy ő a felelős a Duga Resa melletti Vidankánál meggyilkolt 21 ember sorsáért.
A második világháború végén Josip Boljkovac volt a hírhedt OZNA kommunista titkosrendőrség károlyvárosi parancsnoka és két másik társával együtt azzal gyanúsítják, hogy parancsnoki minőségében személyi felelősség terheli a partizánoknak és az OZNA-nak a térségben elkövetett tömeggyilkosságaiért.
Az 1944/45-ben ártatlanul kivégzett vajdasági áldozatok emlékére rendezett szabadkai megemlékezésen Egeresi Sándor azt mondta: "a legfontosabb az, hogy őszintén és nyíltan egymás szemébe tudjunk nézni, mert ez Szerbia európai jövőjének záloga".
A második világháború végén, Szabadka felszabadulását követően, az egykori téglagyár területén, előzetes bírósági tárgyalás és ítélet nélkül több száz - a felállított emléktábla szerint 852 -, többségében magyar, de rajtuk kívül zsidó, német, horvát, bunyevác és szerb embert végeztek ki a partizánok, csakúgy mint a Szabadka közelében fekvő Bajmokon, ahol 560 ember volt a megtorlás áldozata.
A szabadkai rendezvényen közös egyházi szertartással emlékeztek meg az ártatlanul kivégzett áldozatokról a katolikus, a református, az evangélikus egyházak, továbbá a zsidó hitközség és az iszlám közösség képviselői, írja az MTI

http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/12547/Egeresi-a-haborus-buncselekmenyekkel-gyanusitottak-orizetbe-vetele-a-tortenelmi-megbekelest-szolgalja.html, 2011. november 2. [22:39]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése