2011. november 19., szombat

Négypárti állásfoglalás a MNT Média stratégia kapcsán


Alulírott négy vajdasági magyar érdekvédelmi szervezet 2011. november 18-án Szabadkán tartott egyeztetésén kielemezte a Magyar Nemzeti Tanács Média stratégia javaslatát és elfogadta a következőket:
1. A MNT által „Média stratégiának” nevezett dokumentum tartalmilag nem elfogadható. A javaslat, a vajdasági magyar sajtó jelenlegi állapotfelmérésén kívül, nem rendelkezik olyan megoldásokkal, amelyek a magyar nyelvű írott, illetve elektronikus sajtó helyzetének rendezését, fejlesztését szolgálnák.
2. Indokolatlanul előtérbe helyezi azokat a médiumokat,amelyeket a VMSZ magas rangú tisztségviselői alapítottak (többek között a jelenlegi MNT elnöke is), majd a MNT teljes vagy részleges társalapításába kerültek át. Fejlesztésükre további közpénzeket fordítanak, ezzel is növelve egyéni üzleti érdekeltségüket, részesedésüket ezekben a médiákban.
3. A sajtószabadság szempontjából elfogadhatatlan újságírói „viselkedési kódex” bevezetését szorgalmazza, ami nem más mint a VMSZ teljes párt cenzúra, és ellenőrzés bevezetése a MNT leple alatt. Ez hatványozottan vonatkozik az Újvidéki TV és Rádió magyar nyelvű adásaira, hiszen közszolgálati szerepet töltenek be. A stratégiában előrejelzett átvételüket követően, teljes egypárti rendszer bevezetése következne a vajdasági magyar médiában. Állításunk igazolására elegendő belelapozni a MNT már ellenőrzése alatt lévő Magyar Szóba, Hét napba, illetve néhány perc erejéig belehallgatni, illetve belenézni a Pannon TV és Rádió műsoraiba.
4. Tiltakozásunkat fejezzük ki, azon gyakorlat ellen, amelyet a média stratégia elfogadásával legitimizálnának, hogy a MNT által alapított írott sajtótermékek ingyenes szétosztásán keresztül, egyoldalúan politikailag befolyásolják, valamint, közpénzen toborozzák a lehetséges szavazókat a végzős középiskolások körében.
5. A MNT által javasolt „Média stratégia” igazi szerepe, hogy ürügyet, hivatkozási alapot szolgáljon az összes magyar nyelvű médium átvételére. Ilyen, és ehhez hasonló irányvonalakat előlátó dokumentumok elfogadására már volt példa Szerbia közelmúltjában. Elegendő csak a Szerb Tudományos Akadémia „Memorandum”-át említeni.
6. A felsoroltak értelmében, arra kérjük az értelmiségieket, egyházi méltóságokat, akik a MNT-ban szavazati joggal rendelkeznek, NE SZAVAZZÁK MEG a „Média stratégia” javaslatát. Ne engedjék meg, hogy Önökre, és a „szakmára” hivatkozva merényletet kövessenek el a vajdasági magyar média ellen.

Csonka Áron, VMDK elnök
Ágoston András, VMDP elnök
László Gyula, MRM pártigazgató
Sass Tamás, MPSZ alelnök
http://www.vajma.info/cikk/kozlemenyek/1201/Negyparti-allasfoglalas-a-MNT-Media-strategia-kapcsan.html, 2011. november 19. [14:22]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése